Ligová fotbalová asociaceChance Liga
NovinkyMuži A

Splnili jsme cíl

Tisková konference s trenérem Michalem Horňákem

Sdílet

Třetí zápas sehrála Sparta pod trenérem Michalem Horňákem. Po výhrách nad Opavou a Baníkem přidala vítězství nad Libercem. Ve všech případech navíc udržela nulu. Trenér Sparty utkání proti Slovanu zhodnotil na tiskové konferenci.

TISKOVKA | Trenér Horňák po Liberci

Výhrou jste si zajistili třetí místo. Je to splnění cíle, s kterým jste nastupoval na lavičku?
Samozřejmě. Přišel jsem k prvnímu týmu v zimě, když jsme byli pátí. Minimální cíl byl třetí místo. To jsme splnili.
Byl Liberec nejtěžším soupeřem za dobu, kdy jste hlavním trenérem?
Každý zápas byl jiný. První duel jsme hráli v Opavě. Hráli jsme u nepříjemného soupeře, pro mě to byl první zápas. Z psychického hlediska to pro mě bylo nejtěžší. Jako soupeř musím říct, že byl Liberec nejvyspělejší.
Převládá spíš spokojenost s obranou fází, kdy Liberec neměl jedinou střelu na bránu, nebo naopak nespokojenost, že jsme v ofenzivě nebyli tak nebezpeční?
Přesně tak. Jsme rádi, že jsme zápas zvládli v defenzivě. Potřetí jsme udrželi nulu. Musím pochválit celou obranou fázi, která nedovolila soupeři střelu na branku. S tím, jak nás v závěru soupeř zatlačil do defenzivy, jsem spokojený nebyl.
Budete na dálku fandit ve finále Evropské ligy Arsenalu a ve finále MOL Cupu Slavii? Zajistilo by nám to jistotu skupiny Evropské ligy.
Úplně se to nabízí. Ne, že bychom jim přímo fandili, ale byli bychom rádi, kdyby to tak dopadlo a mohli jsme jít rovnou do skupiny Evropské ligy.
Kanga byl na zápas suspendován. Budete komentovat důvod?
Nebyl v nominaci proto, že porušil interní pravidla kabiny. Šlo o společné rozhodnutí mě a Tomáše Rosického. Nechci se pouštět do toho, kvůli čemu to bylo. Kanga trest přijal, byl na utkání a fandil nám. Tak by to mělo být.
Má otevřené dveře zpět do týmu?
Samozřejmě. Trénuje s námi pořád a do dalšího utkání by měl být k v nominaci.
Tři zápasy, tři výhry. Čeká nás Plzeň. Je to pro vás pravý test, jak na tom jsme?
Je to první mužstvo, které je momentálně před námi. My jsme ho tady porazili 4:0. Určitě to nebude lehké. Bude to dobré utkání a test.
Bude to lehčí s jistotou třetího místa?
Já bych neřekl. Chceme každé utkání vyhrát. Víme, že v posledních letech nemáme s Plzní dobrou bilanci. Jdeme do toho naplno, chceme vyhrát. S největší pravděpodobností skončíme třetí, ale my budeme chtít připravit mužstvo tak, abychom hráli co nejlíp a v Plzni uspěli.
Tři nuly za sebou. S Milanem Hečou musíte být maximálně spokojen, že?
Zatím jsem. Musím říct, že to zvládá velice dobře.
Před utkáním jste říkal, že pokud duel zvládneme, pravděpodobně dáte prostor hráčům, kteří toho tolik neodehráli. Bude to platit i pro zápasy s Plzní a Slavií?
Jsou to pro nás velice důležité zápasy. Nemám ještě jasno ohledně sestavy. Musíme se rozhodnout také podle zdravotního stavu hráčů.
Musel jste umravňovat Costu po jeho zákrocích v předchozích zápasech?
Costík je velice inteligentní hráč a charakterově dobrý kluk. Po utkání s Baníkem jsem si s ním několikrát popovídal. On to chápe. Je to nepříjemné pro nás i pro něj. Byl propíraný v novinách a ví, co udělal. Bavili jsme se o tom, že bych nechtěl, aby se pod mým vedením takový zákrok opakoval.
Costa nastoupil jako jediný hráč nad 30 let. Berete ho jako hráče, který by měl mladší hráče usměrňovat?
Komunikuje se všemi. Beru ho jako zkušeného hráče, který tady služebně odehrál skoro nejvíc. Trochu ho limituje, že je cizinec, ale neřekl bych, že moc. On komunikuje s mladými hráči jako Drchy nebo Hložan. Neřekl bych jako táta, aby se neurazil… Všichni kluci ho náramně respektují a i tak se podle toho chová.

Další novinky