Ligová fotbalová asociaceChance Liga
ReportážeU-19

Karabcova desítka

Devatenáctka porazila Viktorii Plzeň 3:2

Sdílet

Odčinit debakl. Starší dorostenci mají v závěru těžký ligový los a po derby cestovali do Plzně k zápasu proti Viktorii. Domácím vyšel úvod utkání, kdy se již v sedmé minutě ujali dvoubrankového vedení. Sparťané nic nevzdali a krátce po přestávce dokázali během deseti minut otočit nepříznivý stav. Dvěma góly se blýskl stále teprve patnáctiletý Adam Karabec, který po přestávce naskočil do své premiéry za A- dorost ve velkém stylu. Jednu branku přidal Karabec a Sparta porazila Plzeň 3:2.
Ještě při nástupu na hrací plochu bylo na sparťanech vidět zklamání ze středečního prohraného derby. Pozměněná základní sestava nezačala ideálně. Již v šesté minutě rozehrávala plzeňští přímý kop z bezprostřední blízkosti šestnáctky Sparty. Po posunutí vymetl šibenici Kuhajda – 1:0.
O minutu později vytáhl parádní zákrok Benada proti tvrdé střele z levé strany. Míč se však nešťastně odrazil přímo pod nohy Vrby, který uklidil míč do sítě – 2:0.
Sparťanům se v tu chvíli oživili vzpomínky na derby. Trenérský štáb však zachoval klidnou hlavu. Kouč Kopáňko uklidňoval své hráče a rozdával od lajny taktické pokyny směrem do dalších minut. Hráči v rudých dresech se rychle oklepali a začali dobývat území Plzně. Ve 14. minutě se po kombinaci na levé straně a sklepnutí Zubera opřel do střely Alexandr, ale jeho pokus skončil jen na tyči Hnízdila. Na odražený míč nedosáhl stoper Sparty jen o kousek. Centrem z levé strany hledal Ryneš hlavu Zubera, ale ten osamocen ve vápně minul. Ve 25. minutě rozehrával Pudhorocký volný přímý kop zprava za obranu, kam si nabíhal Zuberu, ale stejně jako při hlavičce mu chyběl krok.
Sparta byla v prvním poločase blízko vstřelení kontaktní branky či dokonce vyrovnání, ale vždy chyběla lepší finální fáze. Týmy odešly do kabin za stavu 2:0 pro domácí a trenér Kopáňko měl nad čím přemýšlet před začátkem druhé části.
Rozhodl se udělat dvě změny. Zubera nahradil střelec Patrák a v záložní řadě nahradil Hapala teprve patnáctiletý Karabec, pro kterého šlo o premiérový start za U19. Mladému Karabcovi stačily čtyři minuty na trávníku a už slavil první gól! Po rohu se prosadil hlavou a okamžitě spěchal vylovit míč ze sítě – 2:1.
Dvojí střídání přineslo značný impuls a Sparta ovládla úvodní minuty druhého poločasu. Zvláště Karabec motal hlavy obráncům Plzně. V 51. minutě vypálil Karabec z hranice šestnáctky tvrdý projektil, který zblokoval jeden z obránců. Míč se však do levého křídla, kde dobíhal Ryneš a s přehledem srovnal skrze skákajícího gólmana Nováka – 2:2.
Neuběhlo ani deset minut druhé části a lavička Sparty slavila potřetí. Tentokrát si aktéři druhého gólu vyměnili role. Ryneš posunul na střed Karabcovi a ten umístil svůj pokus k tyči, na který už brankář Novák nedosáhl a sparťané šli poprvé v mači do vedení – 2:3.
Aktivní hosté zaskočili plzeňskou jedenáctku, která ztratila náskok a najednou musela dotahovat. Dobře pracující obrana devatenáctky však byla proti. Viktoriáni ve většině případů naráželi ještě před šestnáctkou do stoperské „zdi“ Gelashvili – Alexandr. Před nimi dobře pracoval s kapitánskou páskou hrající Jonáš. V rudém dresu zaměstnával defenzivu Plzně zejména Patrák, který podstupoval souboje se silným Gabrielem. V 70. minutě chyběl jen kousek k dvoubrankovému vedení, když hlavička Alexandra po rohu skončila jen těsně mimo tři tyče. Následně Patrák čistě přetlačil jednoho ze stoperů, ale po pádu obránce mu byl odpískán útočný faul.
Viktoria Plzeň v samotném závěru zatlačila sparťanskou jedenáctku na vlastní polovinu a několikrát přímo ohrozila Benadovu branku. Skóre se však nezměnila a Sparta po parádním obratu porazila v důležitém mači Plzeň 3:2.
V příštím kole čeká U19 třetí tým tabulky – Sigma Olomouc, se kterou se svěřenci trenéra Kopáňka utkají netradičně v pátek od 12:30 na Strahově.
Hodnocení trenéra Jana Kopáňka: "Po ostudném debaklu v derby se Slavií jsme absolvovali další těžké utkání v Plzni. Sestava doznala výrazných změn, které korespondovaly s nevýraznými výkony některých hráčů. Úvod nám vůbec nevyšel a brzy jsme prohrávali 2:0. Hru jsme vyrovnali, ale ve vápně nám chyběl větší důraz. Po změně stran přinesli střídající hráči větší aktivitu před i ve vápně a výsledkem bylo rychlé otočení výsledku, který vydržel až do konce utkání."
FC Viktoria Plzeň U19 – AC Sparta U19 2:3 (2:0)
Branky: 6. Kuhajda, 7. Vrba – 49. a 54. Karabec, 51. Ryneš. ŽK: Fišer, Vrba, Kronus – Pudhorocký. Rozhodčí: Leška – Mudra, Šlajs. Počet diváků: 89 diváků.
Plzeň: Novák – Fišer, Strmiska, Gabriel, Vrba, Kodýdek (82. Koranda), Halász, Žilák, Pecháček (65. Václavík), Kronus (73. Krátký).
Sparta: Benada – Štětina, Gelashvili, Jonáš, Ryneš, Alexandr, Szewieczek, Kozák, Pudhorocký, Zuberu (46. Patrák), Hapal (46. Karabec).

Další novinky