Ligová fotbalová asociaceChance Liga
ReportážeU-17

Čtyřka Plzni

Sedmnáctka porazila Plzeň 4:0

Sdílet

Mladší dorostenci narazili ve 25. kole na pátý tým tabulky – Viktorii Plzeň. Pro sparťany byl úkol jasný, a to zvítězit za tři body a dál kralovat I. Celostátní lize U17. Diváci v areálu Luční v Plzni viděli bezbrankovou první půli. Sparta udeřila až po poločase čtyřmi brankami, když se postupně prosadili Schánělec, Klimenda, Freisinger a Vacek. Sedmnáctka porazila Plzeň 4:0 a dál vede tabulku o dva body před druhým pražským „S“.
Sparťané nastoupili plni odhodlání potvrdit vítěznou šňůru čtyř vítězství v řadě. Od prvních minut se strhla taktická bitva s množstvím tvrdých osobních soubojů. Již ve 4. minutě centroval Borkovec do šestnáctky, kde stopery předskočil Schánělec a dral se do zakončení. Na poslední chvíli byl však zezadu sražen, ale píšťalka sudího mlčela. Rozhodčí vyhodnotil tuto situaci jako nedostatečnou pro pokutový kop. Následujících dvacet minut se hra odehrávala spíše ve středu hřiště. Hráčům v rudých dresech se nedařilo sbírat odražené míče a složitě si vytvářeli nadějnější příležitosti.
Trenér Bláža potřeboval dodat hře svých svěřenců potřebný impuls, a tak po půl hodině hry provedl první střídání. Místo Dukaye nasadil Holoubka. S mladým Jihočechem přišla aktivita a častější držení míče.
Avšak následnou šanci měli domácí, když Tůma vyběhl za vápno, míč netrefil správně a domácí mohli skórovat do prázdné branky. Naštěstí Vitík míč letící směrem k bráně vyhlavičkoval pryč. Na druhé straně rozehrával přímý kop Karabec, ale gólman Drda střelu chytil. O chvíli později hledal právě Karabec ve vápně Žížalu, který hlavičkoval kousek nad. Domácí Viktoriáni byli velmi blízko vedení v samotném závěru první půle. Po ztrátě u vlastního rohového praporku centroval na přední tyč Šoul, kam si nabíhal Kortan. Zakončení po zemi parádně vychytal Tůma a podržel svůj tým v nejpotřebnější moment.
Přihlížející v první části gól neviděli a do šaten se tak šlo za bezbrankového stavu. Před Tůmou nastoupila jedna nová tvář do druhého poločasu. Karabce nahradil Lukavský.
Sparťané vstoupili do druhé čtyřiceti pěti minutovky velmi aktivně a soupeře zatlačili na jejich polovinu. Stačily tři minuty a Sparta poprvé v utkání slavila branku. Rydvalův centr za obranu zpracoval Schánělec a z těžké pozice skvostným volejem zavěsil pod břevno – 0:1. Pro Schánělce šlo o 24. zásah v ligovém ročníku.
Převaha letenských nadále pokračovala. Dobrý presink, rychlý přístup k hráčům a následné čisté odebrání míče byly základy úspěchu včetně nebezpečné ofenzivy. Viktoria se praktiky nedostala na dostřel Tůmovy branky, který musel řešit jedinou střelu ve druhém poločase. Těsný náskok Sparta navýšila v 79. minutě. Freisinger prostrčil za obranu na Schánělece, který dobře vyřešil přečíslení 3:1. Posunul míč na zadní tyč Klimendovi, jenž nasadil Drdovi jesle – 0:2.
O čtyři minuty později si Schánělec mohl připsat druhou asistenci, ale Vacek po jeho asistenci těsně minul. Plzeňané to neměli s rozehrávkou jednoduché, protože sparťané vysoko napadali a nedali domácím pořádně prostor. Šest minut před koncem slavil presink úspěch. Lukavský s Vackem zatlačili na obránce Plzně, ztratil míč a pak už jen stačilo celou situaci gólově vyřešit. Vacek přesně nahrál do středu velkého vápna Fresingerovi, který se nemýlil a oslavil svou první ligovou trefu v letošní sezóně – 0:3. Pro výběr U17 to byl zároveň 100. gól ročníku!
V 87. minutě ještě Holoubek vystihl křižnou přihrávku, posunul na Schánělce, a ten korunoval svůj perfektní výkon milimetrovou příhrou před prázdnou branku Vackovi, který s lehkostí rozvlnil síť za Drdou – 0:4
Sparta porazila Viktorii Plzeň 4:0 a dál vede tabulku I. Celostátní ligy U17. V příštím kole vyzvou mladší dorostenci Sigmu Olomouc, a to netradičně již v pátek 17. května od 14:45 na Strahově.
Hodnocení trenéra Lukáše Bláži: „Věděli jsme, že to bude těžké utkání. Celý týden jsme se na něj poctivě připravovali a teď máme radost, jak jsme vše zvládli. I když v prvním poločase jsme nehráli tak dobře, za druhou polovinu musím před kluky smeknout. Byli jsme jasně lepší než soupeř, vytvářeli si šance a dávali krásné góly. Chtěl bych vyzdvihnout i všechny střídající hráče, kteří nám dnes pomohli a hru hodně zvedli.“
FC Viktoria Plzeň U17 – AC Sparta Praha U17 0:4 (0:0)
Branky: 48. Schánělec, 79. Klimenda, 84. Freisinger, 88. Vacek. ŽK: Tesař – Rydval, Suchomel, Žížala, Lukavský, Vacek. Rozhodčí: Mudra – Leška, Šlajs. Počet diváků: 50 diváků.
Plzeň: Drda – Petržílka (21. Řezníček), Kolerus, Vostárek, Renza, Tesař, Jílek (41. Novický), Šoul, Pešek, Kortan, Krátký (82. Královec).
Sparta: Tůma – Rydval, Suchomel, Karabec (46. Lukavský), Dukay (34. Holoubek), Žížala (76. Vacek), Freisinger, Vitík, Borkovec (67. Klimenda), Dolejš, Schánělec.

Další novinky