Ligová fotbalová asociaceChance Liga
NovinkyMuži A

Zápas nám hrubě nevyšel

Tisková konference s trenérem Michalem Horňákem

Sdílet

První porážku utrpěla Sparta pod vedením dočasného hlavního trenéra Michala Horňáka. Z Plzně si odvezla prohru 0:4. Trenér Sparty utkání zhodnotil na pozápasové tiskové konferenci.
Je to nejhorší porážka Sparty v lize. Čím si to vysvětlujete?
Nehráli jsme dobře. Od prvního gólu jsme měli hlavu dole. Bohužel jsme museli udělat vynucenou změnu po zranění Drchala. Další změna byla, že jsme chtěli vidět v zápasové praxi mladého Plechatého. Možná to mělo také vliv na výkon.
Myslíte tím Plechatého?
Takhle jsem to nemyslel. Chtěl jsem objasnit, že jsme udělali dvě změny a proč. V žádném případě jsme neprohráli vinou Plechatého.
Spokojený ale asi nejste ani s jeho výkonem…
Samozřejmě v kontextu utkání nemůžeme být spokojeni ani s Plechatým, ani s výkonem ostatních hráčů.
Může být za porážkou také ztráta motivace, když už máme jisté třetí místo?
Já doufám, že ne. Připravovali jsme se na to, že chceme vyhrát. Někteří hráči si hrají o angažmá. V žádném případě jsme sem nejeli s tím, že máme třetí místo v kapse. Což sice byla pravda, ale bylo vidět, že soupeř má větší motivaci a výsledkově nás přejel.
Dostali jsme znovu gól ze standardních situací. Čím si to vysvětlujete?
Na jaře jsme moc gólů ze standardek nedostávali. Hráčům pořád říkám, že góly ze standardek dostává hloupé mužstvo. Standardka se musí ubránit. Musíme se tomu do budoucna vyvarovat.
Naznačil jste, že někteří hráči si hrají o budoucnost. O poločase jste střídal dvakrát. Znamená to, že někteří hráči ukázali, že na Spartu nemají?
Znamenalo to hlavně, že jsme museli udělat nějaké změny. Zahustel měl zdravotní potíže a Kangu jsme nasadili, protože jsme chtěli víc podržet míč a ofenzivu.
V krátké době jsme se utkali s týmy ze špice tabulky. Co vám tyto konfrontace ukázaly?
Plzeň jsme doma porazili 0:4, takže nám to vrátili. Plzeň si dlouhodobě drží vysoký standard. Nikam se neženou a čekají na chybu soupeře. Slavia hraje jiným stylem. Sezona jim velice vyšla. Mají výborné hráče, kteří se tlačí dopředu a jsou agresivní. Tím nás v obou zápasech přehráli, i když jsme v jednom utkání uhráli remízu.
Co vám dnešní porážka řekla o síle vašeho týmu?
My jsme měli velice těžký program. Hráli jsme tři zápasy, které jsme museli zvládnout, abychom měli jistotu, že budeme hrát minimálně předkolo Evropské ligy. To musím říct, že jsme zvládli velice dobře, i když některé pasáže utkání z naší strany nebyly dobré. Nemůžu si stěžovat na to, že bychom neměli na to hrát o čelo ligy. Dnešní zápas nám hubě nevyšel. I když to možná pro diváka nevypadalo, že by nás vyloženě herně přejeli, proměňovali šance. Jsou o moc zkušenější než my. My máme mladé mužstvo a hráči si s tím ještě nevědí rady.
Je takový zápas pro hráče varováním, aby se vyvarovali ztrátám a v nadstavbovém utkání s předním týmem ligy měli stále o co hrát?
Hráči určitě nic nevypustili. V žádném případě si nemyslím, že by v sezoně vypustili nějaký zápas. V nadstavbě už může mít mužstvo bodový polštář a může pomýšlet na lepší umístění. Zrádné je to třeba pro Slavii, která by po 30. kole měla titul, ale takhle ještě musela bojovat.
Jaké to bylo hrát bez podpory našich fanoušků?
My už jsme to zažili v Opavě. Určitý hendikep to je. Hlavě, když hrajete venku, tak je podpora fanoušků znát. Nemělo to ale vliv na to, že jsme prohráli. To v žádném případě. Prohru zavinily naše individuální chyby. Pokud chceme hrát o čelo tabulky, musíme se takových chyb vyvarovat.

Další novinky