Ligová fotbalová asociaceChance Liga
ReportážeU-19

„Sedmička“ Baníku

Devatenáctka porazila Baníka Ostrava vysoko 7:1

Sdílet

Kanonáda. Tak lze jednoduše popsat sparťanské domácí vystoupení proti Baníku Ostrava. Svěřenci trenéra Kopáňka deklasovali osmý tým tabulky vysoko 7:1. Sparta rozhodla utkání pěti góly ve druhé půli a se ziskem šedesáti bodů skončila v I. Celostátní lize U19 druhá bez bodové ztráty avšak s negativní bilancí ze vzájemných zápasů s vítězem ligy.
Devatenáctka začala velmi aktivně a již z prvního nákopu mohla vytěžit branku, ale centr Szewieczeka nenašel nikoho v šestnáctce. V páté minutě už Ryneš nasměroval míč přesně na Kozáka, ale trefil pouze dobře postaveného Zouhara. Po čtvrt hodině hry se ke střele propracoval Bláha. Tvrdý pokus vyrazil gólman jen na rohový kop. Hostující obrana odvrátila pokus na další roh. Konopásek z pravé strany zahrál roh do prostoru penalty, kde se nejvýše vyšplhal Alexandr a obloučkem překonal Zouhara – 1:0.
Další příležitost měl na svědomí Bláha, ale u míče za obranu byl dříve gólman Baníku. Ve 23. minutě pronikal jeden z hostujících hráčů po levé straně a v souboji s obráncem Gelashvilim upadl v šestnáctce. Rozhodčí byl nekompromisní a ihned odpískal pokutový kop. Kuběna proměnil – 1:1.
Na levém kraji zálohy velmi dobře pracoval Ryneš, jehož první průnik obranou soupeře zakončený střelou skončil rohem. Krátce před přestávkou se vydal na sólo přes půlku hřiště, ale ani tentokrát míč nezamířil mezi tři tyče. Sparťané se přeci jen dočkali minutu před pauzou. Konopásek prostrčil skrze obránce na Pudhorockého, který ještě posunul na Kozáka, a ten prostřelil vše před sebou – 2:1.
Trenér Kopáňko nesáhl o přestávce k žádné změně a na trávník tak vyběhla totožná jedenáctka v rudých dresech. Blízko navýšení náskoku byl ve 49. minutě Ryneš, ale jeho nadějný pokus zastavil praporek pomezního. V 54. minutě měla stejně jako Baník v prvním poločase k dispozici penaltu po faulu na Kozáka. Míč si na značku postavil středopolař Pudhorocký a překonal Zouhara – 3:1.
Ostravští hráči působili jako opaření, protože o dvě minuty později navýšil vedení Gelashvili, který hlavičkoval nikým nehlídán po rohu z pravé strany – 4:1.
Hosté přestali úplně hrát a Sparta vlétla na soupeřovu polovinu jako uragán. Za další dvě minuty si Bláha naběhl na milimetrový centr Ryneše, a i když byl gólman Zouhara v bezprostřední blízkosti, tak dokázal ve skluzu míč usměrnit za jeho záda – 5:1.
Pět minut hrůzy pro Ostravu uzavřel krásnou střelou z dálky Ryneš a o výsledku bylo s největší pravděpodobností rozhodnuto. Sparta si pohlídala závěr utkání a po brance Kozáka z předposlední minuty základní hrací doby porazila Baník Ostrava 7:1.
U19 obsadila po třiceti kolech druhou příčku bez bodové ztráty na první Slavii. O mistru ligy rozhodovala statistika vzájemných zápasů, která přisoudila trofej rivalovi.
AC Sparta Praha U19 – FC Baník Ostrava U19 7:1 (2:1)
Branky: 16. Alexandr, 44. a 88. Kozák, 54. Pudhorocký (pen.), 56. Gelashvili, 58. Bláha, 59. Ryneš – 23. Kuběna (pen.). ŽK: Žák (OST). Rozhodčí: Melichar – Vyhnanovský, Nejedlý. Počet diváků: 110 diváků.
Sparta: Benada – Čejka (75. Šnajdr), Gelashvili, Alexandr, Szewieczek, Ryneš, Jonáš, Pudhorocký, Bláha, Konopásek (63. Hapal), Kozák.
Baník: Zouhar – Hasala, Zálešák, Knedla (55. Tamajka), Wojatschke, Jaroň, Žák, Kuběna, Zajíček, Juroška (79. Sotorník), Bloksch.

Další novinky