Ligová fotbalová asociaceChance Liga
NovinkyMuži A

Děláme naivní chyby v defenzivě

Tisková konference s trenérem Václavem Jílkem

Sdílet

Sparta prohrála divokou přestřelku s Mladou Boleslaví 3:4. Sparta třikrát vyrovnala, soupeř ale pokaždé dokázal rychle odpovědět. Poslední gól pak padl v nastaveném čase. Utkání na tiskové konferenci zhodnotil trenér Sparty Václav Jílek.
Prohrála dnešní utkání taktická nevyspělost mužstva?
V první řadě chci říct, že se tady odehrálo nadstandardně kvalitní utkání ve výborné kulise, k čemuž přispěl i soupeř. Utkání jsou strašně podobná. Hrajeme, jsme nebezpeční, vytvoříme si dost brankových příležitostí, ale děláme naivní chyby v defenzivě. Soupeři stačí pět střel na branku a dá čtyři góly. Svou roli hrála taktická nevyspělost. Je to strašně složité z pozice trenéra to hodnotit. Jsou to individuální a triviální chyby. Pokud je neodstraníme, nemůžeme být úspěšní. Pokud budeme dostávat takto jednoduché branky, body nezískáme.
Z pěti zápasů jsme dostali osm gólů. Budete zvažovat změnu v obranných řadách?
Je to naší povinností. My musíme reagovat na to, jakým způsobem hráči hrají a jaké podávají výkony. Druhá věc je, jak pracují v tréninku a jak vypadají v týdenním cyklu před zápasem. Samozřejmě se nad tím zamyslet musíme. Branek, které dostáváme z pozic středních obránců, je velké množství. To je zásadní problém a bude náš prvotní úkol to zlepšit.
Celý druhý jsme byli v tlaku, ale Boleslav krátce po našich gólech znovu odpověděla. Čím si to vysvětlujete?
Myslím si, že rychlá odpověď byla hlavně po tom druhém. Možná to byla momentální ztráta koncentrace, máme pocit, že jsme utkání dotáhli a dojde k uspokojení, nevím. Před třetím gólem to jednoznačně ztráta koncentrace byla. Stáli jsme tam jako kuželky. Pro mě je to těžko vysvětlitelné na této úrovni. S hráči, které tu máme, a s naší značkou se to stávat nemůže.
Střídal jste Kangu. Přineslo to efekt, který jste očekával?
Tím, že přišel Tetteh a dal branku, můžeme říct, že střídání splnilo efekt. Pomalu jsme hráli od spodu, soupeř byl dobře připraven, aktivní, agresivní v pressingu a řekl bych, že jsme mu nabíjeli. Před prvním gólem to byla naprosto zbytečná ztráta Štetiny. Přihrávka středem a rezultovala z toho penalta. Kanga se nám dostával níž, než jsme chtěli, nebyl tak výrazný a tolik ve hře. Věděli jsme, že budeme muset přitlačit, zjednodušit hru a proto přišel druhý útočník. Potřebovali jsme sbírat druhé balony a mít tam rváče o míč. Proto jsme dali dolů Kangu. Myslím si, že pokud bychom neudělali fatální chyby v defenzivě, tak bychom utkání možná otočili.
David Lischka nebyl v nominaci a nehrál ani za béčko. Jaký je jeho stav?
David přišel se značným fyzickým hendikepem do přípravy po tom, co prodělal. Postupně se do toho dostával, mám reference, že odehrál dobré zápasy za béčko. Teď měl menší zdravotní problémy. Nebyl v nominaci naší ani v B-týmu.
Karlsson dostal od vás podruhé šanci a podruhé jste ho rychle střídal. Máte v něj nadále důvěru?
Jednoznačně musím mít důvěru v hráče, které tady máme. Nejsme v pozici, že bychom mávnutím kouzelného proutku vyměnili pět hráčů. Jsou tady hráči a máme nějak postavený tým. Pořád jsme v období poznávání. David byl také indisponován, nebyl v tréninku. V posledních 14 dnech už trénoval naplno. Chtěli jsme udělat rotaci a pošetřit hráče před čtvrteční odvetou. Za mě byl hodně málo ve hře. Očekával bych, že do toho půjde s větším drajvem a to jsem postrádal.
Už po utkání s Trabzonsporem se řešilo, že nám chyběl hráč, který by tým uklidnil. Dnes to bylo podobné. Kdo by tím hráčem z vašeho pohledu měl být?
Máme zkušené stopery, od kterých by to mělo přijít, případně od Libora Kozáka. To jsou hráči, kteří jsou týmem respektovaní. Nemyslím si, že to bylo o zklidňování, ale o maximální koncentraci. O individuálním řešení situací. Soupeř byl obrovsky efektivní. Z každé šance dal gól. My jsme jim to ale strašně usnadnili.
Po pěti kolech ztrácíme na čelo šest bodů. Co to znamená?
Nic. Viděl jsem Plzeň, Slavii a nemám pocit, že by bylo v současnosti v lize mužstvo, které by bylo přede všemi odskočené. Je to o jednom, o dvou zápasech. Stane se, že Slavia ztratí v Karviné, my se Slováckem. Soutěž je pořád na začátku. Je to nepříjemné, ale zápasy s těmito soupeři jsou pořád před námi. Je to dílčí stav po pěti kolech a na nás je, abychom ztráty smazali.

Další novinky