Ligová fotbalová asociaceChance Liga
NovinkyMuži A

Musíme proměňovat šance

Václav Jílek před derby

Sdílet

Trenéra Václava Jílka čeká první derby se Slavií v roli hlavního kouče Sparty. Ve středu předstoupil před novináře a odpovídal na otázky, týkající se nedělního utkání.

ZÁZNAM | Tisková konference před 294. derby

Jaké máte před derby pocity?
Bude to jednoznačně můj největší zápas v české lize v pozici hlavního trenéra. Rozdíl v očekávání ale zatím nepociťuju, což ovšem může být tím, že do zápasu je ještě relativně daleko. Čím blíž zápas bude, tím asi budou pocity intenzivnější. Je to největší zápas v Česku, souboj dvou největších rivalů. Pevně věřím, že kdybychom tohle utkání zvládli, tak je tu předpoklad, že by to mohlo něco nastartovat. Uděláme maximum pro to, abychom tak těžkého soupeře, jakým je dnešní Slavie, dokázali doma porazit.
Jaký je zdravotní stav kádru?
Jsem hlavně rád, že se postupem času víceméně všichni marodi, kteří se mohli vrátit, vrátili. Kromě Andrease, který měl drobné problémy před zápasem se Zlínem, jsou všichni připraveni do tréninku. Nepočítám do toho samozřejmě dlouhodobě zraněné hráče. Z tohoto pohledu jsem tedy spokojený.
Je připravený i Ladislav Krejčí?
Láďa dneska nebyl v tréninku, směrem k derby to nevypadá úplně nejlépe. Ale není to dlouhodobá ztráta, jde jen o momentální stav po Zlínu. Do derby ale připravený pravděpodobně nebude.
Je to komplikace?
Je to samozřejmě nepříjemné z pohledu, že vsadíme na určitou sestavu, docela to vyjde a hned k dalšímu zápasu nám jeden hráč ze středu hřiště vypadne. Ale nechceme se za to schovávat, jsou tam připraveni další hráči. Ve Zlíně nám šlo hlavně o to, jak bude fungovat herní systém. A tam se dá najít spousta pozitiv. Teď jde o to, abychom do pozice za Láďu našli jinou herní variantu. Nebo upravili herní systém s ohledem na soupeře. Nemyslím, že nás to bude limitovat.
Jak je na tom Tal Ben Chaim?
Tal trénoval dlouho individuálně, k týmu se připojil před třemi týdny, odehrál zápas za B-tým a jedno tréninkové utkání. Minulý týden byl připravený do tréninku, ale zase se mu dílčím způsobem obnovilo zranění. U něj je to otázka stabilizace zdravotního stavu, aby byl připravený na opakovanou zátěž náročných tréninků. Není ještě dokonale připravený, ale je blízko.
Jak vás potěšil návrat Martina Frýdka?
Je potřeba se dlouhodobě podívat na to, že Martin patří k základním stavebním kamenům Sparty, prošel mládeží klubu a chápe i důležitost derby. Ve Zlíně odehrál zápas tak, jak jsme očekávali. U něj je velký přínos v podobě vítězného charakteru, to je přesně typ, který teď potřebujeme.
Říká se, že derby nemá favorita. Platí to i tentokrát?
Říká se to. Ale když porovnáme výkonnost, výsledky obou týmů, tak s nálepkou favorita půjde do zápasu Slavia. Tím nesnižuji naše šance, ale toto derby favorita má. Na druhou stranu je to jen nějaký předpoklad před utkáním, samotný zápas bude úplně oddělený příběh.
Jak těžké je vymýšlet taktiku na Slavii, vzhledem k šířce jejího kádru?
Vůbec neřešíme jména, Slavia nefunguje na principu hráčů v tom smyslu, že by se měnila taktika podle hráčů. Jejich styl je jasně charakterizovatelný, ale na jménech nezáleží. Proto pro nás není úplně prioritní otázka to, koho Slavia postaví.
Zvládne David Lischka celý zápas?
Předně- je fantastické, že tady je, zaslouží si to, je to pozitivní kluk. Každý vyzařuje nějakou energii a z něj sálá jen ta pozitivní. To, že se vrátil k fotbalu, je malý zázrak a je to skvělé. Ve Zlíně se ukázalo, že jeho připravenost je ještě kondičně trochu limitovaná, zvládl sedmdesát minut. Teď má ale k dispozici další týden, takže věřím, že i s přihlédnutím na intenzitu hry Slavie, bude připravený na velkou část zápasu.
Líbí se vám, že dokáže řídit hru obrany?
Nemyslím si, že David Lischka byl v tuto chvíli stoper, který by mohl řídit obranu. Momentálně to nebyla věc, kterou bychom od něj chtěli. Naopak Semih má velmi dobrý přehled a i v tréninku se snaží hru řídit.
Považujete hledání optimální obrany za vyřešené?
Pokud udržíme trend obranné činnosti ze Zlína, tak určitě. Nechceme každý zápas testovat nové složení obrany. Musí ale fungovat v nárocích, které máme. Ve Zlíně jsme to zvládli, ale byly tam nedorazy, Zlín nevyužil některé situace. Prostor na zlepšení tam je. Byl bych rád, abychom měli ukotvenou dvojici stoperů a mohli se o ně opřít.
Dáváte dost gólů. Je přesto potřeba na útočné fázi dál pracovat?
Nedokážu odhadnout, do kolika šancí se dostaneme v derby. V minulých zápasech jsme si ale šance připravovali poměrně v hojném množství, hlavní problém máme s tím, abychom je proměňovali. Produktivita bude hlavní, nebude mi vůbec vadit, když ty situace budou dvě a dáme dva góly. O tom jsou velké zápasy, když nejste produktivní, je to problém. Slavia je do obrany hodně pevná a kvalitní a moc brankových příležitostí soupeřům nenabízí.
Nevyděsil vás výkon Slavie na Interu?
Slavia na Interu mě nevyděsila. Je to fantastický úspěch českého týmu, uhrát bod na půdě velkoklubu takovým způsobem. Slavia k tomu došla dlouhodobě a koncepčně a teď sklízí ovoce. Pro mě to ale bylo očekávané, čekal jsem od Slavie takhle pracovitý výkon. Ale nemyslím si, že to bude mít přesah k ligovému derby. Mezi duely Opava-Slavia a Inter-Slavia také nenajdeme moc společných prvků.
Je pro vás cesta Jindřicha Trpišovského vzorem?
Jeho práce s týmem je dobře viditelná. Známe se, potkávali jsme se už jako mládežničtí trenéři. Naprosto zaslouženě se dostal tam, kde je a dovedl Slavii do dnešní pozice. Je to cesta, kterou by Sparta chtěla jít, mít úspěchy, kvalitu a být dominantní. Na druhou stranu o hře mám asi trochu jinou představu než Jindra. Jsem přesvědčený, že jsme v průběhu času schopní prosadit se vlastním způsobem hry.
Na Letnou se možná vrátí Nico Stanciu. Co od toho očekáváte?
Donesla se ke mně určitá forma protestu, kterou chystají fanoušci. Takové věci se neodpouští, ani na straně Slavie ani na straně Sparty. Určitě si tady něco vyslechne.
Může zápas rozhodovat právě výkon Stancia a na druhé straně Kangy?
V první řadě si myslím, že Stanciu vs. Kanga je zajímavé téma hlavně mediálně. Může to samozřejmě hrát faktor, už to, jestli oba nastoupí. Pokud opravdu oba nastoupí, každý z nich má schopnost udělat rozdíl v konečném skóre. Oba můžou být jazýčkem na vahách.
V minulých zápasech dával Spartě góly Tomáš Souček, budete se na něj speciálně připravovat?
Dlouhodobě dává góly ze standardek všem týmů, teď trochu ubral, ale pořád je hodně nebezpečný. Není to ale pro nás o tom, jak eliminovat Tomáše, nýbrž jak ubránit standardky Slavie. Zároveň ale musím dodat, že do této doby je naše bránění standardních situací výrazně lepší. Doufám, že v tomto trendu setrváme i v neděli.

Další novinky