Ligová fotbalová asociaceChance Liga
RozhovoryMuži A

Neodehráli jsme špatné utkání

Tisková konference s trenérem Václavem Jílkem

Sdílet

Sparta odehrála v Plzni dobré utkání, které bohužel rozhodl po chybě v obraně jediným gólem Michael Krmenčík. Na tiskové konferenci zápas rozebral trenér Sparty Václav Jílek.

TISKOVKA | Jílek po Plzni

Rozhodla o výsledku chyba Lischky nebo ofenziva Sparty?
Oba dva faktory. Nicméně chyba Lishky byla citelná a změnil se obraz hry. Plzeň se zatáhla, hrála z hlubšího bloku a nebylo tolik volného prostoru. Náběhů jsme měli dost, ale scházela nám kvalita. Hlavně v prvním poločase. To byla škoda. Nicméně si nemyslím, že bychom odehráli špatné utkání.
Jak hodnotíte celkový výkon Lischky?
Z celkového pohledu pracovala obranná čtveřice velmi dobře. O to větší škoda, že takováto chyba rozhodla. Házet všechno na Davida se ale nedá. David má přínos pro mužstvo, odehrál dobré utkání, ale byl u zásadní chyby, která rozhodla.
Ukázalo, jak chybí gólový útočník?
Neřeknu nic nového. Je to týmový sport a útočník si sám situace nepřipraví. Libor měl možná dvě až tři situace, které mohl vyřešit líp, ale šancí tolik neměl. Servis ale měl být také lepší.
Čím si vysvětlujete, že zápasy Sparty často rozhodne individuální chyba?
Po derby, které se nám výsledkově nepovedlo, byla atmosféra v týmu před dnešním zápasem dobrá. Cítil jsem z něj odhodlání. Kromě prvních patnácti minut, kdy nás Plzeň zatlačila, bych řekl, že jsme byli aktivnějším týmem. Druhá věc je, co z aktivity plyne. Určitě ale mužstvo nebylo pod psychickou dekou.
Co se podle vás děje s Hložkem?
Vysvětlení je jednoduché. Hložek naskočil do ligy v šestnácti letech. Hráč v první fázi využije, že ho soupeři neznají a také své energie. Týmy už se na něj ale připravují. Je to pořád teprve sedmnáctiletý hráč, který hraje většinu zápasů Sparty a také jednadvacítku. Je nesmysl, abychom od něj očekávali, že bude v každém utkání klíčovým hráčem. Moje zkušenost je, že u mladých hráčů je potřeba, aby si jejich výkonnost prošla určitou křivkou nekvality. My vnímáme, že Adamova výkonnost není taková, jak si nastavil laťku. Nehledal bych ale za tím nic. Hráč je dobře připraven, dobře trénuje. Je to otázka pozvolnosti vývoje, aby se zase vrátil na očekávanou kvalitu.
Vypadl Mandjeck. Jak jste byl spokojený se středem Kanga, Hašek, Trávník?
Od začátku nás to potkává. Ve Zlíně se nám utkání povedlo. Hráli Mandjeck a Krejčí, vypadl Láďa. Mandejck odehrál dobré utkání se Slavií. Vypadl Mandjeck. Z klasických šestek jsme neměli ani jednu. Postavili jsme to tedy na pracovitosti a na aktivitě. I pohyblivost dělala Plzni problém. Z celkového pohledu tam byla odpovědnost po ztrátě míče, sprintové náběhy a týmu to neublížilo. Michala Trávníka bych dneska pochválil. Sehrál nejlepší a celé utkání. Splnil to, co od něj čekáme, ale jeho přínos pro mužstvo může být ještě vyšší.
Je ztráta na Slavii a Plzeň odrazem reality?
Kdyby to byl reálný odraz, znamená to, že by byla Plzeň dvojnásobně lepší tým a to jsem tentokrát na hřišti neviděl. Utkání vyrovnaných týmů rozhodují individuální chyby a bohužel jsme je udělali v obou utkáních my. Mužstvo pracuje dobře. Očekávané výsledky nejsou. Nedá se říct, že by mužstvo pracovalo špatně. Snaha tam je. Odehráli jsme vyrovnané utkání, které mělo skončit remízou.
Jak se dá podle vás zamezit individuálním chybám?
Když to zlehčím, tak bychom hráče museli mít na joysticku a reagovat za ně. Hráči jsou ve Spartě, protože mají určitou kvalitu. Nenacházíme se ale v rozpoložení, že by si všichni věřili. David odehraje dobré utkání a jednu situaci nevyřeší. Musíme ty situace simulovat v tréninkovém procesu a hráči je musí řešit lépe. Jiná cesta neexistuje.

Další novinky