Ligová fotbalová asociaceChance Liga
RozhovoryMuži A

Za Libora jsem strašně rád

Tisková konference s trenérem Václavem Jílkem

Sdílet

Sparta doma porazila Karvinou 4:0. Třikrát se trefil Libor Kozák, poprvé od začátku nastoupil Graiciar a v obraně stoperská dvojice Lischka – Hancko. Zápas hodnotil trenér Václav Jílek.

TISKOVKA | Jílek po výhře s Karvinou

Trenére, vy jste dlouho hájil Kozáka, i když se mu nedařilo. Je to pro vás osobní satisfakce?
Nemyslím si, že pro mě je to osobní satisfakce. V první řadě je to satisfakce pro Libora samotného. Všichni vidíme, co tomu všechno dává a jakým způsobem se mu v předešlých zápasech nedařilo. Doufám, že to bude pravý impulz pro něho samotného i pro tým celkově. Bylo by to zapotřebí. Jsem za to strašně rád. Na druhou stranu si uvědomuju, že to není jen otázka jednoho zápasu, ale že je potřeba to potvrzovat i v dalších utkáních.
Co rozhodlo o tom, že jste postavil Kozáka a ne Tetteha?
Řekl bych, že nejzásadnější věc, nad kterou trenérský tým uvažuje, je možný vývoj zápasu. Předpokládali jsme, že Karvinou dostaneme pod tlak a budeme si vytvářet situace ve finální fázi. To se ale v prvním poločase tolik nenaplnilo. Přesto Libor zužitkoval tu jednu situaci. Předpoklad byl, že bude chodit z křídelních prostor víc míčů. Přece jenom v orientaci a výběru místa je před Benjim Tettehem malinko dál. Dokáže si lépe najít balon a to byla zásadní myšlenka, s kterou jsme do zápasu šli.
Byla také motivace v tom, že to bylo papírově snadnější utkání a tím pádem větší šance pro Libora protrhnout střeleckou smůlu?
Papírové předpoklady jsou ošidné. Karviná doma neprohrála se Slavií a prohrála jen 2:3 v Plzni. Jejich zápasy snáší slušná kritéria. Z tohoto pohledu tam takový kalkul nebyl. Byl tam kalkul herního vývoje, případně herních situaci, které jsme očekávali. S tím šlo ruku v ruce nasazení Adama Hložka do levé strany. Chtěli jsme tam z pravé strany hráče, který bude hrát víc do lajny, a tím pádem dostat víc míčů do pokutového území.
První poločas působil tým trochu ospale. Musel jste o přestávce zvýšit hlas?
Pravý důvod najít není jednoduché. Za mě jsme byli příliš opatrní. Neviděl jsem hlavně ve výstavbě dostatečnou míru sebevědomí. Málo jsme běhali a hráli málo odvážně. Druhý faktor byl, že nám dopoledne vypadl Semih Kaya, pravonohý stoper. Pro Dávida Hancka nebylo úplně jednoduché se s tím, že hrál na poslední chvíli vyrovnat. Bral bych to jako další důvod. Naše hra byla neurovnaná. Hlavně v prvním poločase. Také tam byla až zbytečná opatrnost. Měli jsme přihrávky navíc, když jsme mohli jít do náběhu za obranu. To bylo naprosto zřetelné.
Jak jste byl spokojen s hrou dvojice Lischka–Hancko?
Lischka se z toho oklepal už v Plzní. Zápas dohrál naprosto v pohodě. Byla to jediná, naprosto zásadní chyba, která nás sice stála body, ale jinak zápas v Plzni odehrál dobře. V utkání s Karvinou byla spolupráce fungující, nebyl tam zásadní problém. Možná jedině, když chtěl David v prvním poločase hrát u lajny a byla z toho brejková situace dva na jednoho. Jinak jsem tam viděl limitu hlavně ve výstavbě, kdy bych řekl, že se David bál té pravé nohy. Místo, aby si to vzal pravou nohou, tak jsme to obehrávali zpátky a působili, že nevíme co hrát. Bylo to dané tím, že nechtěl udělat chybu.
Je pro vás výkon Trávníka příslibem do budoucna?
Nemohu opomenout tři góly Libora Kozáka, ale Michal Trávník byl středobod hry a důležitý článek do defenzivy a zejména do ofenzivy. Byl motor zejména ve druhém poločasu, kdy měl velký akční rádius, byl na tom hodně dobře pohybově a řekl bych, že velmi dobře točil hru a to nám hodně pomohlo. Byl to Michalův nejlepší zápas a myslím, že on sám může být spokojený a doufám, že na to bude schopen navázat v dalších zápasech.
Poprvé v základu byl Graiciar. Splnil to, co jste si od něj představoval?
Je potřeba vidět Martina komplexně. Je to hráč bojovného charakteru, rychlostně hodně dobře vybavený, který ne vždy situaci vyřeší optimálně. Tam je prostor pro zlepšení. My jsme chtěli udělat změnu už několikátý zápas. Adam byl na pravé straně přikrytý a nebyl výrazný, ale chtěli jsme ho udržet ve hře, protože jsme věděli, že zakončení ze střední vzdálenosti má dobré. Chtěli jsme mu trochu ulevit pozicí zleva, kdy to měl po své silnější pravé noze. Zároveň jsme chtěli doprava dostat typického lajnového hráče, který bude aktivní, nepříjemný v pressingu a bude mít dobrý pohyb za obranu. To se všechno splnilo. Možná Martin nebyl tolik výrazný, ale s ohledem na to, že to byl jeho první ostrý zápas od začátku, naše očekávání naplnil.
Jaký je zdravotní stav Drchala a Pulkraba?
Venca Drchal bude potřebovat ještě dva měsíce. Sice je v individuálním tréninku, ale jsou to lineární věci, bez změny směru. Je to první náročnější blok. Matěj Pulkrab je blízko. Větší část tréninkových jednotek absolvuje s týmem. Během reprezentační pauzy bude prostor, abychom ho posunuli ještě dál a byl pomalu připravený do plného zápasového vytížení.
Vítáte reprezentační pauzu nebo byste byl radši, kdyby se zase hrálo?
Já bych byl radši, kdybychom měli mužstvo pohromadě. Už zápas v Plzni z mého hlediska nebyl špatný. Minimálně z herního hlediska a z hlediska týmového. Měl jsem už tam pocit, že tým táhne za jeden provaz. Byly tam i signály, například podpora Davida Lischky, když udělal chybu. To samé bylo cítit celý týden. Já bych byl rád, kdybychom mohli pokračovat v tréninku, ale respektuji, že pauze je a uzpůsobíme tomu program, abychom se připlavili na následující program proti Teplicím.

Další novinky