Ligová fotbalová asociaceChance Liga
ReportážeU-19

Výhra na Baníku

Devatenáctka porazila Baník Ostrava 4:1

Sdílet

Zápasy proti Baníku jsou vždy velkou bitvou o tříbodový zisk a jinak tomu nebylo v 11. kole Celostátní ligy U19 v Ostravě. Domácí poslal ve 14. minutě do vedení Barkov po dorážce pokutového kopu. Sparťanskou jedenáctku obdržený gól nerozhodil a po herním zlepšení srovnal ve 36. minutě Kozák. Ofenzivní síla Sparty se ukázala po poločase, když se postupně prosadili Sejk, Freisinger a Karabec. Devatenáctka veze do Prahy tři body za vítězství 4:1 z ostravského trávníku.
Úvodní minuty patřily domácímu Baníku. Aktivní hra, více pohybu a úspěšné kombinace znamenali herní převahu ostravských. Ve 14. minutě zaváhala obrana Sparty a po zákroku v šestnáctce odpískal sudí Mojžíš pokutový kop. Míč si na značku postavil Barkov a zvolil přízemní střelu k tyči po levé ruce Benady. Gólman Sparty byl na místě a pokus vyrazil. Míč se však odrazil zpět k Barkovovi, který dorážkou Benadu překonal – 1:0.
Obdržený gól hráče v rudých dresech nakopl. Svěřenci trenéra Kopáňka přidali na pohybu, zkvalitnili kombinaci a s přibývajícími minutami byli stále více nebezpeční. Ve 36. minutě rozehrál Karabec volný přímý kop směřující do malého vápna před Netoličkou, kde se k míči probojoval Kozák a tečoval za záda gólmana Baníku – 1:1.
Vyrovnávací branka odstartovala sérii nadějných příležitostí Sparty, kdy sparťanům chybělo více kvality ve finální fázi, aby mohla v závěru první půle téměř rozhodnout.
Rozhodčí Mojžíš ukončil první poločas za nerozhodného stavu 1:1. Trenér Kopáňko neprovedl o přestávce žádnou změnu a nadále věřil své základní jedenáctce. Vloženou důvěru spláceli hráči již od úvodního hvizdu druhé části mače. Letenští dominovali a pozorná obrana Sparty musela řešit minimum nebezpečí. V 66. minutě Sparta poprvé vystřídala. Místo Kozáka vběhl na trávník Sejk. Čerstvé síle stačila pouhá minuta a slavil. Naskočil si na Karabcův centr a přesnou hlavičkou nedal Netoličkovi šanci – 1:2.
Letenští kontrolovali hru a nadále se hnali do ofenzivy. V 81. minutě posunul Freisinger od rohového praporku míč Karabcovi, který si to s ním namířil přímo na branku. Pozorný obránce však Karabce nepustil. Talent Sparty se však nenechal o míč připravit a vrátil ho Fresingerovi. Střední záložník vlétl do šestnáctky a po slalomu mezi dvěma bránícími hráči uklidil míč do sítě – 1:3.
Lavička hostí se v tu třásla ve svých základech!
Finální tečku za kláním udělal o tři minuty Karabec, který se po úniku přes půl hřiště vypořádal s dvěma strážci a přidal čtvrtý zásah Sparty – 1:4.
Sparta porazila Baník Ostrava 4:1. V příštím kole přivítá U19 na Strahově šestý tým tabulky – Zbrojovku Brno, a to v sobotu 26. října od 12:00.
Komentář trenéra Jana Kopáňka: „Úvod utkání byl z naší strany pomalý, pasivní a soupeř měl převahu. Po penaltě jsme se probudili, začali běhat, agresivněji napadat a hru vyrovnali. Po vyrovnávací brance jsme měli již herní převahu a dokázali ji i gólově vyjádřit. Kluci dřeli dozadu a měli herní kvalitu na míči. Po zásluze jsme vyhráli."
FC Baník Ostrava U19  - AC Sparta Praha U19 1:4
Branky: 14. Barkov – 36. Kozák, 67. Sejk, 81. Freisinger, 84. Karabec. ŽK: Boháč, Martiník – Jonáš. Rozhodčí: Mojžíš – Kotala, Macrineanu. Počet diváků: 80 diváků.
Baník: Netolička – Zálešák, Tamajka, Boháč (79. Zouhar), Drozd, Knedla, Barkov (85. Smékal), Martiník, Harušťák, Jaroň (52. Wojatschke), Konečný.
Sparta: Benada – Gelashvili, Vitík, Fresinger, Karabec (87. Žížala), Kozák (66. Sejk), Ryneš, Jonáš, Šilhart, Bláha, Holoubek.

Další novinky