Ligová fotbalová asociaceChance Liga
RozhovoryMuži A

Jsme na správné cestě

Tisková konference s trenérem Václavem Jílkem

Sdílet

Potřetí z posledních čtyř zápasů Sparta vyhrála 4:0 a z Českých Budějovic si veze postup do čtvrtfinále MOL Cupu. O utkání, produktivitě i kontrole zápasů, promluvil s novináři na tiskové konferenci trenér Sparty Václav Jílek.

TISKOVKA | Trenér Jílek po postupu v Budějovicích

Trenére, po delší době relativně poklidný venkovní zápas. Dá se to tak říct?
Řekl bych poklidný druhý poločas. Vstup jsme určitě neměli dobrý a soupeř měl v prvních pěti minutách dvě možnosti, kdy to mohlo skončit gólem domácích. Při nás stálo štěstí a výborně zachytal Nita. Ve druhém poločase jsme přidali další dvě branky a myslím si, že kontrola utkání už byla zjevná.
Čím si vlažný začátek utkání vysvětlujete?
To je spíš otázka na hráče. Těžko hodnotit. Entuziasmus domácích, energie do úvodu zápasu. Chtěli na nás vletět, my jsme na to nezareagovali. Byli jsme málo agresivní před vlastním pokutovým územím a soupeř toho využíval. Scházel nám důraz. Možná i relativně snadné vítězství nad Bohemkou způsobilo, že jsme byli trochu nastavení, že to půjde samo. A zase se ukázalo, že bez práce a maximální ochoty to nejde.
V druhém poločase byla kontrola utkání taková, jakou byste si představoval?
Myslím si, že jo. Bylo vidět, že jsme to v prvním poločase za stavu 2:0 nedohrávali úplně v klidu a nebylo tam, že bychom soupeře nepouštěli do ohrožení vlastní branky. Ve druhém poločase už to bylo zjevné. To jen dokazuje, co dělá hlava a sebevědomí. Po třetím gólu se hráči naprosto uvolnili, hráli přirozeně a nebyli svázaní. Pořád si myslím, že tenhle faktor tam je. Jsme sice ve Spartě a sebevědomí bychom měli mít od samého začátku, ale sami vidíte, že ne vždy to tak je. Pak už to byla ve druhém poločase hra, jakou bychom si představovali.
Matěj Hanousek dva góly a dvě asistence. Co tomu říkáte?
Sami jste viděli, že jsme nechtěli dělat moc změn v sestavě. Uvědomovali jsme si důležitost utkání pro Spartu. Chtěli jsme vsadit na osvědčenou sestavu a na vazby, které začínají fungovat. V případě Matěje Hanouska tam ale byla oprávněnost změny. Pracuje dlouhodobě výborně v tréninku a není ve výkonnostním propadu za Martinem Frýdkem. Chtěli jsme, aby příležitost dostal. Samotné utkání zvládl, co se produktivity týče, hodně nadstandardně. Když jsem ho viděl v kabině, sám tomu doteď nevěří. Nádherné dva góly, jak by to chtěl každý útočník dohrávat. Klobouk dolů, jak to po delší pauze zvládl.
Jak se vám líbila souhra Vindheima se Sáčkem?
To neznačil už předchozí zápas. Byla tam patnáctiminutová pasáž, kdy hráli proti Bohemce a byly tam zajímavé věci. Utvrdilo nás to, že bychom chtěli tuhle variantu vyzkoušet i v tomto utkání. I tahle varianta se nám docela povedla. Nebezpečnost dopředu a směrem dozadu pevný a poctivý výkon. Andreas je svým založením spíš hráč do nižší pozice a obrana je mu vlastní. Ukázal nám, že i do ofenzivní fáze dokáže být hodně nebezpečný a konstruktivní. Je to další z variant. Hlavně v situaci, ve které jsme, kdy Davidovi Karlssonovi to úplně nejde a Martin Graiciar je zraněný. Chtěli jsme mít další variantu do konce podzimní části.
Ve třech z posledních čtyř zápasů jste dali čtyři branky. Věříte, že to může být zlom pro hráče?
Strašně bych si přál, aby to hráče odbrzdilo tak, abychom byli schopni být v útočné fázi takto nebezpeční a produktivní i v dalších zápasech. Na druhou stranu bych byl opatrný. V zápase s Bohemkou i tentokrát jsme určitou dávku štěstí měli. Okénka v obraně tam byla a vývoj v obou utkáních mohl být výrazně odlišný. Moc bych si přál, abychom našli produktivní tvář. Práce před námi je stále poměrně dost. Myslím si ale, že cesta, kterou kluci ukazují v posledních zápasech, je ta správná.

Další novinky