Ligová fotbalová asociaceChance Liga
ReportážeU-19

Plzeň poražena

Devatenáctka porazila Viktorii Plzeň 3:0

Sdílet

Starší dorostenci narazili v 10. kole Celostátní ligy U19 na Viktorii Plzeň. V odloženém utkání šla brzy do vedení ekipa trenéra Kopáňka, když v 5. minutě prostřelil Edelmana Šilhart. Po změně stran se dvakrát během tří minut prosadil kapitán Gelashvili a Sparta tak porazila na domácím hřišti Plzeň 3:0.
Neuběhlo ani sto vteřin utkání a na branku Plzně se valil první útok Sparty. Útočník Kozák se v šestnáctce probojoval k hlavičce, kterou směroval na vzdálenější tyč. Připravený Edelman však míč za svá záda nepustil. Aktivita hráčům v rudých dresech v úvodních minutách nechyběla. V páté minutě vyvezl Sejk bleskurychle míč přes půl hřiště a posunul do křídla na nabíhajícího Šilharta. Sparťanský záložník si dokázal míč pokrýt před dotírajícím obráncem a křížnou střelou k tyči vsítil první branku svého týmu – 1:0.
Pět minut poté rozehrál Ryneš nebezpečný přímý kop, který dopadl přesně na hlavu Kozáka. Šutér Kozák však nedal zakončení potřebnou razanci a míč v náručí skryl Edelman. Na druhé straně Benada musel být na pozoru při rozích viktoriánů. Stoperská dvojice Gelashvili – Vitík však velkou většinu centrů odvrátila do bezpečí a brankář Sparty mohl situace jistit z brankové čáry. Po ztrátě v rozehře domácích vypálil Šimek, jeho pokus však Benada jen zkontroloval, protože letěl mimo tři tyče. Plzeň v dalších minutách častěji držela míč, ale do nadějnější situace se nedostala kvůli dobře pracující kompaktní obraně Sparty. Pokud však míč letěl do šestnáctky, Benada ho s lehkostí stáhl.
Po půl hodině se pokusil Kozák akrobaticky zakončit z hranice šestnáctky. Střela skončila těsně vedle. Plzeňští nadále kombinovali daleko od branky Benady, a tak závěr prvního poločasu nenabídl vážnější příležitost a sparťané vedli po prvním poločase díky brance Šilharta 1:0.
Do druhé půle vyslal trenér Kopáňko upravenou sestavu, když místo trápícího Kozáka poslal do utkání Lukavského. Z kraje druhé části mače prolétl šestnáctkou Sparty nepříjemný křížný centr, který naštěstí pro Spartu nikdo z hostů netečoval do sítě. V 52. minutě vybojovali sparťané rohový kop, ze kterého vznikl před Edelmanem závar. Ten vyřešil kapitán Gelashvili střelou skrze změť hráčů a propálil vše, co mu stálo v cestě – 2:0.
O tři minuty později nastala totožná situace. Roh ze stejné strany a ve velkém vápně opět kapitán Gelashvili. Tentokrát však zakončoval z první hlavou a opět se nemýlil – 3:0.
Mužstvo trenéra Kopáňko kontrolovalo zápas a i nadále využívalo rychlého přechodu do útoku, jako například po hodině hry, kdy Šilhart vyvezl míč a kolmicí za obranu vyzval Sejka k zakončení. Nekompromisní střela jen o kousek přelétla břevno. Hosté dohrávali utkání o deseti hráčích, protože v 72. minutě byl po druhé žluté kartě vyloučen Fišer, když na polovině hřiště nevybíravě fauloval Lukavského.
Čtvrt hodiny před závěrečným hvizdem si důležitý zákrok připsal Benada, když velmi dobře vystoupil proti útočníkovi, který postupoval na branku Sparty z ostrého úhlu a následný pokus nepustil za svá záda. Sparťané si již pohlídali zbytek utkání a Viktorii Plzeň porazili 3:0.
V příštím kole čeká U19 nejprestižnější utkání v našich končinách, protože sparťané vyzvou v sobotu 9. listopadu od 11:00 na Strahově sešívané.
AC Sparta Praha U19 – Viktoria Plzeň U19 3:0 (1:0)
Branky: 5. Šilhart, 52. a 55. Gelashvili. ŽK: Sejk – Fišer, Šoul. ČK: 72. Fišer (PLZ). Rozhodčí: Hanousek – Maiello, Štěrba. Počet diváků: 100 diváků.
Sparta: Benada – Gelashvili, Vitík, Szewieczek, Bláha, Holoubek, Jonáš (66. Fresinger), Ryneš, Šilhart, Kozák (46. Lukavský), Sejk (74. Žížala).
Plzeň: Edelman – Fišer, Šoul, Vostárek, Renza (58. Koželuh), Ruda, Žilák, Krátký (85. Pecháček), Kolerus, Šimek (85. Halász), Pešek.

Další novinky