Ligová fotbalová asociaceChance Liga
ReportážeU-19

Jednoznačné derby

Devatenáctka porazila rivala 5:0

Sdílet

Nejprestižnější utkání Celostátní ligy U19 přineslo 14. kolo. Na Strahově proti sobě nastoupila Sparta a červenobílý rival. Domácí sparťané se ujali vedení v 18. minutě zásluhou Kozáka. V závěru první půle pak přímý kop Karabce tečoval za záda Surovčíka Šilhart. Po změně stran skórovala opět Sparta. V 66. minutě navýšil na rozdíl tří branek Karabec. O šest minut později dorazil střelu Kozáka Sejk a finální tečku udělal sedm minut před koncem střídající Žížala. Sparta porazila sešívané 5:0 a posunula se na první příčku ligové tabulky.
V úvodních minutách derby starších dorostů pražských „S“ byli aktivnější sešívaní, kteří několikrát prověřili obranu Sparty včetně gólmana Benady, který v šesté minutě ustál tvrdý souboj s útočníkem Toulou a několikrát podržel svůj tým. Sparťané se s přibývajícími minutami dostávali do tempa a přicházeli i nadějné příležitosti. V osmé minutě putoval míč po ose Karabec – Kozák – Šilhart, který našel v šestnáctce Bláhu, který neváhal a vypálil. Pravý obránce však nevypálil příliš tvrdě a Surovčík míč lapil.
Na druhé straně si za obranu Sparty naběhl Toula a tváří v tvář uspěl proti Benadovi, kterého přehodil. Míč však nezamířil mezi tři tyče a všichni fanoušci letenských si zhluboka oddychli. Odpověď hráčů v rudých dresech přišla záhy. V 18. minutě napřáhl zpoza velkého vápna Bláha, jehož pokus tečoval Kozák a míč doputoval až za záda Surovčíka – 1:0.
Pro Matyáše Kozáka to byl 21. gól v ligovém ročníku.
Sparťané měli na trávníku nadále převahu a tvořili si dobré příležitosti. Po půlhodině hry napřáhl před šestnáctkou Sejk, ale přestřelil. O chvíli později si na levém křídle udělal slalomovou dráhu Szewieczek, když přešel přes tři protihráče a následně si navedl míč na střed. Střelecký pokus z úhlu však obrana hostů vytlačila mimo tři tyče. V závěrečné pětiminutovce první půle si svěřenci trenéra Kopáňka vytvořili výrazný tlak. Nejprve zastavil Karabce ve střelecké pozici sudí zdviženým praporkem na znamení ofsajdového postavení. O dvě minuty později nadvakrát zakončoval Kozák, náskok však nenavýšil. Snažení vyvrcholilo pár vteřin před přestávkou. Karabec rozehrál přímý kop téměř z postranní čáry. Obrana sešívaných si všímala hlavně dvojice vytáhlých stoperů Vitík – Gelashvili, ale úplně zapomněli na Šilharta, který si seběhl a hlavou překonal Surovčíka – 2:0.
Trenér Kopáňko nesáhl o přestávce k žádné změně a tak do boje vyslal totožnou jedenáctku. Starší dorostenci Sparty začali druhou část zápasu tam, kde skončili první půli. Aktivita a dobrý pohyb byly klíčem k úspěchu. V 55. minutě se Kozák protáhl po lajně a předložil na střed Karabcovi. Benjamínek B-týmu motal obranu červenobílých včetně Surovčíka. Ideální moment ke skórování však promeškal a hosté tentokrát moment ustáli. V 66. minutě už Karabec slavil, když se po přihrávce elegantně obtočil okolo obránce a s přehledem vstřelil třetí gól Sparty – 3:0.
Sparťané v dalších minutách nejen že kontrolovali náskok, ale nadále útočili. V 72. minutě vypálil Kozák tvrdý projektil, kterým málem přelomil tyč. Odražený míč dopadl přímo k nohám Sejka, který se nerozmýšlel a uklidil balon do sítě rivala – 4:0.
Finální tečku za utkáním 14. kola udělal v 83. minutě střídající Žížala, který zužitkoval centr Bláhy z pravého křídla a po pěti minutách na hřišti přidal pátý zářez Sparty – 5:0.
Sparta ovládla derby 5:0 a díky vítězství se posunula na první místo Celostátní ligy U19!
Poslední podzimní bitvu o tři body svedou svěřenci trenéra Kopáňka v sobotu 23. listopadu od 13:30 v Karviné.
AC Sparta Praha U19 – SK Slavia Praha U19 5:0 (2:0)
Branky: 18. Kozák, 45. Šilhart, 66. Karabec, 72. Sejk, 83. Žížala. ŽK: Freisinger – Matys. Rozhodčí: Hrabovský – Radina, Šteberl. Počet diváků: 150 diváků.
Sparta: Benada – Gelashvili, Vitík, Szewieczek, Bláha, Holoubek, Karabec (83. Pudhorocký), Freisinger (73. Jonáš), Šilhart, Kozák (78. Žížala), Sejk.
Slavia: Surovčík – Matys, Hájek, Kopáček, Toula, Štětka, Křišťan, Langhamer (67. Rigo), Krobot (46. Hroník), Kneifel (61. Jurásek), Starý.

Další novinky