Ligová fotbalová asociaceChance Liga
RozhovoryMuži A

Ukázali jsme náš charakter

Tisková konference s trenérem Václavem Jílkem

Sdílet

Sparta porazila Mladou Boleslav 5:2, oplatila ji letní porážku a vyhoupla se díky lepší vzájemné bilanci před svého soupeře na třetí místo. Na tiskové konferenci trenér Václav Jílek zhodnotil utkání, jednotlivé hráče i situaci v tabulce.

TISKOVKA | Trenér Jílek po výhře nad Boleslaví

Trenére, poprvé v sezoně jste na třetím místě. Je to jisté uspokojení?
Možná dílčí. Tím, že jsme zápas zvládli. Pro nás to byla velká motivace. Máme třetí místo, ale s takovým odstupem na Slavii a stále s poměrně velkým na Plzeň. Tím pádem spokojenost není. Musíme to hodnotit komplexně. V průběhu sezony je to taková světlejší chvilka. Pomalu se zlepšujeme a šplháme nahoru. Tentokrát se hrálo poměrně o dost. Měli jsme to takto postavené, že je to boj o třetí místo. Liga je obrovsky vyrovnaná až do sedmého místa. Vzájemná bilance s Boleslaví, silný soupeř. Moc nám záleželo na tom, abychom to utkání zvládli. Myslím si, že i kluci k tomu tak přistoupili. Byť jsme soupeři dovolili vyrovnat a sami jsme si utkání ztížili, tak si myslím, že zaslouženě bereme tři body.
V 53. minutě nejprve Hložek nedal šanci, následně Boleslav vyrovnala. Proběhly vám hlavou nedávné zápasy? Jak si vážíte rychlé reakce týmu, který dal o minutu později třetí gól?
Já jsem prožíval spíš horší pocity spíš v závěru prvního poločasu. Po dvoubránovém vedení, které bylo orámováno dvěma nádhernými brankami, jsme hodně polevili a soupeř toho dokáže využít. Boleslav má kvalitní hráče a v momentě, kdy jim dáte prostor, tak toho dokáží využít. To se splnilo. Z toho pramenilo snížení a naprosto čistá šance Komličenka. Takže vyrovnání mohlo přijít i dřív. My jsme na to apelovali a reagovali v poločase. Trochu jsme změnili postavení s apelem na to, abychom udrželi aktivitu. Byť přišla vyrovnávací branka, tak mě nenapadl černý scénář. Věřil jsem, že jsme schopni utkání znovu otočit ve svůj prospěch a i vstup do druhého poločasu nebyl špatný. Byla tam šance Adama Hložka a byl to trošku jiný výkon než v závěru prvního poločasu. Věřil jsem, že budeme schopní utkání zvládnout a myslím, že je to o to cennější. Ukázali jsme charakter v těžké situaci, kdy jsme zase ztratili dvoubrankové vedení. Stalo se nám to tady proti Trabzonsporu a v Jablonci. Je to prostě hodně. Měli bychom schopní zápas dohrát.
Kanga odehrál solidní zápas. Jaká je jeho budoucnost vzhledem k tomu, že mu v červnu končí smlouva?
Bavíme se o tom s Tomášem Rosickým. V tuhle chvíli nedokážu říct nic konkrétního. Všichni vidíte, že jsou zápasy, kdy nám Kanga hru trošičku kazí ve smyslu laciných ztrát a z toho pramenících branek soupeřů. Na druhou stranu je to prostě rozdílový hráč. Proti Boleslavi zahrál velmi dobrý zápas. Nejen do ofenzivy, ale viděl jsem i nastavení hráče, který pracuje velmi dobře do defenzivy. Byl to vyvážený výkon. Proto byl první střídaným hráčem Hašek a ne Kanga. Chtěli jsme dostat do hry Michala Trávníka. Utkání odehrál dobře, jak to ale s Kangou bude vypadat do budoucna, nedokážu v tuto chvíli říct.
Apelovali jste na hráče, aby víc zakončovali ze střední vzdálenosti?
V první řadě si myslím, že to byla shoda okolností. Tři nádherně trefené míče a nádherné branky, které mohou atakovat gólové hitparády, se sejdou v jednom zápase. Každou branku navíc dá jiný střelec. Apel na střelbu si myslím, že tam je stejný jako u všech trenérů. Vyplynulo to ze situací a z toho, že to hráči byli schopní trefit. Myslím si, že naše procento ohrožení branky a počet střel je strašně nízký. Prostor brány moc netrefujeme. Tentokrát se to sešlo. Díkybohu za to. Ty branky byly opravdu výstavní.
Michal Sáček 1+1. Je to pro něj i odměna za to, že nemá v sezoně výkonnostní výkyvy?
Já bych neřekl odměna. Řekl bych očekávaný výkon. Michal si drží stabilní výkonnost. Všichni víme, že to není svým založením pravý obránce v pravém slova smyslu. Některé situace řeší trošku jinak. Tím přináší i rozdílovost ve finální fázi. Velmi dobře si to splnil do defenzivy. Byly dva tři předchozí zápasy, kdy nebyl tak přesný a chyboval. Teď to zvládl. Chtěli jsme vycházet z toho, že nebudeme pouštět Boleslav do příležitostí, budeme agresivní a budeme hrát vysoko. Já si vybavuju situace z prvních dvaceti minut. Pokaždé perfektně přeskočil Fulneka a vždycky jsme z toho těžili nějakou nebezpečnou situaci. Z celkového pohledu utkání zvládl velmi dobře. Byť si myslím, že jeho vyšší užitná hodnota je směrem do středu hřiště.
Láďa Krejčí bude chybět. Jak je pro vás důležité, že máte na tuto pozici víc variant?
To ano. Jsou to čtyři hráči na tři středové pozice. Tím, že v jednu chvíli jsme měli střední záložníky ohrožené všechny, je to logika věci. Chce to tak mít každé mužstvo a ve Spartě o to víc. Pokud chceme mít konkurenci, jít nahoru a tlačit na hráče, je potřeba, aby posty byly zdvojené a kvalitou zdvojené. Pak jsme i my trenéři schopni reagovat na to, že určití hráči vypadnou ať už pro karty nebo pro zranění. Pro nás určitě důležité a já věřím, že se s tím popereme. Ládík se stává pevnou součástí týmu a pořád toho má hodně před sebou. Do fyzického způsobu hry, který určitě lze očekávat na Baníku, nám možná trochu bude scházet. My jsme ale sehráli spoustu zápasů i bez něj, když byl zraněný. Věřím, že se nám podaří najít optimální sestavu na Baník bez něj.
Kterou předchozí domácí ztrátu považujete za nejzbytečnější?
Slovácko určitě ne. To byla zasloužená porážka. Já vnímám domácí ztráty s Olomoucí a s Budějovicemi jako fatálnější a naprosto zbytečné. V těch zápasech jsme byli jednoznačně lepším týmem, měli jsme větší množství brankových příležitostí, které jsme neproměnili a ještě jsme vždycky nabídli soupeři naprosto triviální branky. V tuto chvíli, kdybychom měli o čtyři body víc, tak by situace vypadala jinak. Na kdyby se nehraje. Někde jsme možná posbírali body, i když na to výkon nebyl. Tyto dva zápasy mě ale dodneška mrzí, že jsme nezvládli za plný počet bodů.
V úvodu jste mluvil o ztrátách na Slavii a na Plzeň. Začínáte více pošilhávat po druhém místě?
Já bych neřekl pošilhávat. Druhé místo musí být jednoznačně náš cíl. Byť je pětibodová ztráta poměrně velká, zápasová porce je slušná. Plzeň máme doma, bude hrát těžký zápas na Slavii, stejně jako my. Těch zápasů je hodně a pět bodů neberu jako rozhodující náskok. Jsem rád, že jsme pro tuto chvíli náskok zmenšili, ale všichni víme, že Plzeň bude hrát doma, my jedeme na Baník. Jestli chceme mít na jaře slušnou výchozí pozici, tak by bylo potřeba, abychom minimálně tento bodový rozestup udrželi.
Jak si vážíte soupeřů jako je Mladá Boleslav, kteří hrají otevřený fotbal?
Já nevím, zda mám z pohledu trenéra hodnotit, jestli mě to těší. Myslím si ale, že pro fanoušky je to skvělé. Reklama na fotbal. Hrál se velmi dobrý fotbal z obou stran. Jozef Weber k tomu určitě bude mít svoje. Pět inkasovaných branek, určitě najde chyby, stejně jako my. Boleslav hrála otevřený fotbal, má tam spoustu kvalitních hráčů směrem dopředu. Myslím si, že se tam ani nedalo spoléhat na zavřenou obranu a hru na brejky. Jsou to kreativní hráči. Je to ještě potvrzené střeleckou potencí Komličenka. Já mám určitě radši tyto zápasy. Ať už to byl Jablonec nebo Boleslav. Pro diváka je to atraktivní, pro náš způsob přijatelnější. Pro fotbal jako takový je to určitě lepší. Na dobrý fotbal potřebujete dva týmy. V momentě, kdy ten jeden spoléhá jen na defenzivu, z toho nikdy nebude tak dobré představení jako třeba tentokrát.

Další novinky