Ligová fotbalová asociaceChance Liga
ReportážeMuži A

Výhra na úvod přípravy

Sparta porazila České Budějovice 1:0

Sdílet

Sparta má za sebou první přípravné utkání. Na Strahově se počtvrté v sezoně utkala s Českými Budějovicemi a po brance Andrease Vindheima zvítězila 1:0. Poprvé za A-tým Sparty nastoupili Adam Karabec a Matěj Polidar. Šestnáctiletý talent dokonce vyběhl rovnou s kapitánskou páskou.
Trenér Václav Jílek využil dvě kompletní jedenáctky. Od úvodního hvizdu poslal od úvodních minut na hřiště tuto sestavu: Nita – Vindheim, Štetina, Krejčí, Hanousek – Polidar, Mandjeck, Kanga, Sáček, Karabec – Tetteh.
První šanci měla Sparta v 5. minutě. Tetteh přihrál Matěji Polidarovi, který pohotově vypálil. Sparťanský nováček ale minul branku. O sedm minut později našel Kanga křížným pasem Vindheima, jeho pokus ale zblokovala obrana na roh.
V 16. minutě padl první gól zápasu. Po rohovém kopu se chytrou hlavičkou prosadil Andreas Vindheim, který vrchní částí těla přeloboval brankáře Křížka.
Po dvaceti minutách se na druhé straně ocitl po menší skrumáži sám před Nitou Patrik Brandner. Nedokázal ale naštěstí z malého vápna dostat míč do branky. Další šance měli hosté o deset minut později. Nejprve z dálky vypálil Čavoš. Jeho pokus minul branku Nity. O chvíli později po další střele kopalo Dynamo roh.
Benjemin Tetteh si vzal slovo ve 37. minutě, když se pěknou individuální akcí dostal až na malé vápno. Těsně před zakončením ho ale jeden z obránců připravil o míč. Dvě minuty před pauzou číhal Adam Karabec na malém vápně, bohužel ale netrefil balon. Po první půli tak Sparta vedla o gól.
Do druhé půle vyběhla kompletně obměněná jedenáctka sparťanů v rozestavení 4-4-2 a ve složení: Heča – Zahustel, Kaya, Costa, Frýdek – Graiciar, Trávník, Fortelný, Plavšić – Juliš, Kozák.
První šanci měl v 51. minutě navrátilec z hostování Jan Fortelný, který vypálil z dálky, jeho střela minula levou tyč. Honza o pět minut později přihrál Plavšićovi. Jeho střelená přihrávka skončila rohovým kopem.
Při další akci se zase naopak Plavšić ujal role nahravače, když z levé strany posadil balon na hlavu Kozákovi. Jeho pokus vyrazil golman Křížek na roh. V 73. minutě pálil Martin Frýdek přes obránce z hranice šestnáctky. Střela mířila nad branku. Deset minut před koncem se po pěkné individuální akci dostal až do vápna Michal Trávník. Jeho střela bohužel netrefila zařízení.
Poslední dvě šance se urodily v samotném závěru. Nejprve se Kozák v šestnáctce dlouho odhodlával k zakončení, jeho pokus pak skončil blokovaný u rohového praporku. V 90. minutě pak vytáhlý forvard vyslal do sóla svého parťáka Lukáše Juliše. Ten stál nejspíš v ofsajdu. Sudí ale i k překvapení Lukáše akci pustil a Juliš už si pak z nabídnutou šancí nedokázal poradit.
Sparta v prvním přípravném zápase zvítězila nad Budějovicemi 1:0.
AC Sparta Praha – SK Dynamo České Budějovice 1:0 (1:0)
Branka: 16. Vindheim.
Sparta v prvním poločase: Nita – Vindheim, Štetina, Krejčí, Hanousek – Polidar, Mandjeck, Kanga, Sáček, Karabec – Tetteh.
Sparta ve druhém poločase: Heča – Zahustel, Kaya, Costa, Frýdek – Graiciar, Trávník, Fortelný, Plavšić – Juliš, Kozák.
České Budějovice: Křížek – Čolić (46. Kladrubský), Havel, Talovierov (59. Polom), Novák – Čavoš, Havelka (46. Kulhánek) – Brandner, Javorek (46. Šplíchal), Mršić – Schranz (59. Táborský).

Další novinky