Ligová fotbalová asociaceChance Liga
RozhovoryMuži A

Podali jsme hodně špatný výkon

Tisková konference s trenérem Václavem Jílkem po utkání s Libercem

Sdílet

Sparta nezvládla první jarní kolo s Libercem. Utkání zhodnotil na tiskové konferenci trenér Sparty Václav Jílek.

TISKOVKA: Trenér Jílek po prohře s Libercem

Trenére, jaké máte vysvětlení pro výkon hlavně ve druhém poločase?
Výkon ve druhém poločase nebyl dobrý. Vstup do utkání jsme neměli dobrý. Pak jsme odehráli dobrou dvaceti až třicetiminutovku, ale to je strašně málo. Pokud máte balon dvě třetiny času a neprofitujete z toho, tak to není otázka herní kvality, ale otázka nasazení. To tam prostě nebylo v takové míře, kterou by si situace žádala.
Jaké jsou vaše aktuální pocity?
Rozčarování a obrovské zklamání. Šli jsme do utkání s nějakým plánem. Nevím, jestli jsme byli při vstupu zbytečně nervózní, ale potom si myslím, že bychom měli najít daleko víc energie, daleko víc odhodlání. Ukázat lidem daleko víc odhodlání. Z tohoto pohledu je to rozčarování obrovské. Samotný výkon byl dnes hodně špatný. Druhý poločas byl z naší strany jedním z nejhorších výkonů v celé sezoně.
Souhlasíte s tím, že zápas byl stejně nevydařený jako podzimní zápas se Slováckem?
Dá se s tím souhlasit. Na druhou stranu góly padly po jiných situacích. To, co udělal David Lischka při prvním gólu… Složité pro mě. V tuto chvíli se stoper musí chovat tak, že musí zkrátit hřiště, musí nabrat hloubku a my tam chceme v nebezpečné situaci odehrát balon patou. Zbytečně si situace komplikujeme.
Proč jste se rozhodl k těmto střídáním?
Chtěli jsme Adama Hložka dostat do středové pozice. Neměli jsme takový tlak do brány. Slibovali jsme si, že nám Adam Hložek pomůže ze středové pozice a bude doplňovat Benjiho. To se i na 10-15 minut po přesunu dělo. Adam se dostal do dvou dobrých situací. Plavšić přinesl novou energii. Bořkovi postupem času energie docházela. To byla otázka nového a čerstvého hráče.
Fanoušci skandovali Jílek ven. Co vám běželo hlavou?
Je to nepříjemné pro každého trenéra. Nejen na Spartě. Jak z toho ven, je jednoznačné. Odpověď můžeme dát jen na hřišti. Diváci jsou natolik chytří, že poznají, jestli do toto dáte sto procent energie, maximální nasazení nebo ne. Myslet si, že to uhrajeme fotbalově bez dostatečné míry nasazení. To nejde.
Jak jste byl spokojený s výkonem stoperské dvojice.
Pořád jsme se bavili o Dávidu Hanckovi, který hraje přes nohu a jak to zvládne. Dneska odehrál lepší utkání než David Lischka. Oba dva góly padly přes levou stranu. Musíme situaci zabezpečit tak, že nabereme pohyb sprintujícího hráče. Nemůžeme se tam zastavovat, vystavovat do ofsajdu a riskovat, že zachytíme přihrávku. To se dvakrát dělo. Spokojenost logicky nemůže být. Co se týče krajních obránců, tam zásadní problém nebyl. Od Andrease bych čekal větší kvalitu směrem dopředu. V prvním poločase jsme měli spoustu ztracených míčů. Zásadní je chování po ztrátě míče a způsob řešení ztráty. Tam byly velké problémy a v tom se v utkání rozhodlo o výsledku.
Je pro vás rozčarování, že jste měli víc problémů vepředu než vzadu, což se asi úplně nečekalo.
To souvisí s tím, co jsem říkal na začátku. Do utkání musíme jít s tím, že uděláme maximum, půjdeme za gólem, budeme se rvát a budeme nachystáni na první balony a budeme utkáním daleko víc žít. To jsem tam neviděl. To, když tam bude, balony se k vám budou odrážet, budete z toho profitovat a budete mít víc šancí. Pak bylo vidět, že šance nepřicházely, protože jsme hráli pomalu. Chyběla větší rychlost, dostat soupeře pod tlak. Hložek a Tetteh jsou typy, které jsou schopni se prosadit za obranu soupeře. Balonů tam přicházelo strašně málo. I to bylo důležité, proč jsme se nedostali dost často do zakončení. Liberci jsme to výrazně usnadnili.
Jaký to je pro trenéra signál, když vidí nedostatek chuti a agresivity v prvním jarním kole?
Signál je to takový, že se musíme výrazně zamyslet nad tím, jak postavíme sestavu do Olomouce. Musíme vybrat typy hráčů, kteří budou schopni tohle plnit.

Další novinky