Ligová fotbalová asociaceChance Liga
ReportážeU-19

Sejk rozhodl

Devatenáctka porazila Pardubice 1:0

Sdílet

Domácí výhra. Přesně tak zněl úkol trenéra Kopáňka pro sobotní start jarní části Celostátní ligy proti Pardubicím. Diváci se v zápase 16. kola dočkali jediné branky, a to v sítí hostí. Po hodině hry se v šestnáctce otočil s míčem Sejk a křížnou střelou rozhodl. Devatenáctka zahájila jaro vybojovaným vítězstvím 1:0.
Domácí sparťané vstoupili do utkání velmi aktivně – vysokým napadáním a rychlým přechodem do útoku při zisku míče chtěli rozhodnout o osudu zápasu, co nejdříve. Již v úvodních minutách se do nadějných šancí probojovali Šilhart se Sejkem, ale v obou případech chybělo přesnější zakončení. Ve 13. minutě musel být na pozoru brankář Benada. Nebezpečný závar v šestnáctce však dokázali vyřešit obránci a Benada tak nemusel nakonec zasahovat. Na časomíře svítila sedmnáctá minuta a Bláha našel přihrávkou do běhu Sejka za obranou Pardubic. Útočník s číslem devět zasekl a před brankou hledal spoluhráče v lepším postavení. Šilhart ani Szewieczek však nedosáhli.
Sparta hrozila z rohových kopů, při kterých se ve většině případů nejvýše vytáhl stoper Vitík. Za zády Vyhnánka, ale žádná z hlaviček neskončila. Do přestávky diváci žádný gól neviděli a tak měli oba trenéři, co říci svým svěřencům.
Trenér Kopáňko provedl o přestávce jednu změnu – místo Jonáše poslal na hřiště uzdraveného Čejku, který se na konci podzimu potýkal se zraněním. Všem sparťanským příznivcům zatrnulo hned po změně stran, protože po rohu Pardubic znělo břevno branky Benady. Od této ojedinělé příležitosti začala pozvolna dominovat Sparta, jejíž převaha se s přibývajícími minutami navyšovala. V 50. minutě srazil ve vápně Szewieczeka brankář Vyhnánek a sudí Matoušek jasně ukázal na značku pokutového kopu. Míč si vzal Šilhart……a neproměnil. Jak první střelu, tak i dorážku zlikvidoval Vyhnánek a osobně anuloval svůj zákrok. Neproměněná penalta sparťany nerozhodila a ti pokračovali v ofenzivním snažení.
Vyplatilo se. V šedesáté minutě se po přihrávce Šilharta obtočil Sejk v šestnáctce a křížnou střelou překvapil Vyhnánka – 1:0.
Čtyři minuty po prvním zásahu hledal aktivní Szewieczek zpětnou přihrávkou spoluhráče, ale neúspěšně. Proti Pardubicím se sparťané mohli spolehnout na stoperskou dvojici Vitík – kapitán Gelashvili, kteří vyhrávali důležité souboje a dodávali hře potřebný klid od zadních řad. Do závěrečného hvizdu chybělo deset minut a velkým vápnem Východočechů prolétl nebezpečný centr Šilharta z pravého křídla. Nikdo z hráčů v rudém dresu však míč nekontaktoval, a tak i nadále Sparta vedla těsně gólem Sejka.
Na poslední minuty naskočil do zápasu útočník Žížala, který nahradil Šilharta a pár vteřin po svém nástupu na hřiště mohl přidat pojistku. V samostatném úniku mu ale uskočil míč a po souboji s brankářem musel dokonce ihned ze hřiště, kvůli zranění ruky.
Starší dorostenci těsné vedení uhájili a odstartovali jarní část Celostátní ligy U19 vítězstvím nad Pardubice 1:0. V příštím kole se devatenáctka představí v jihočeské metropoli proti Dynamu, a to v sobotu 29. února od 11:00.
Komentář trenéra Jana Kopáňka:
Jak náročné bylo sobotní utkání proti Pardubicím?
„Velice. Kdo na Strahov dorazil, tak viděl, že pardubičtí velmi dobře bránili a po našich ztrátách dokázali rychle přecházet do útoku. Nám se úplně nepodařilo potvrdit kvalitní hru z posledních přípravných utkání. Hlavní otázkou bylo, jestli dokážeme překonat konsolidovanou obranu hostí. Nedali jsme penaltu, neproměnili šance, ale tu jednou potřebnou jsme do sítě dostali a vyhráli.“
Bylo to hodně o trpělivosti, přeci jen na gól se čekalo až do šedesáté minuty?
„Stoprocentně! Nastřelili jsme si vlastní břevno, zahodili pokutový kop, ale tým ukázal charakter a nenechal se rozhodit. Odměnou byl pak vítězný zásah Sejka.“
Po souboji s brankářem musel střídat Žížala, co se stalo?
„Daniel Žížala v souboji utrpěl zranění ruky, které mu nedovolovalo pokračovat v utkání. Nyní ho čeká vyšetření v nemocnici a pak se uvidím. Věřím, že to nebude nic vážného a Dan bude brzy zpět.“
V nominaci chyběl Matyáš Kozák, bylo to kvůli tomu, že se hrálo na umělé trávě?
„U Matyáše probíhá poslední fáze rekonvalescence po zranění, takže proto nebyl k dispozici. Nebude to však trvat dlouho a bude připraven.“
AC Sparta Praha U19 – FK Pardubice U19 1:0 (0:0)
Branky: 60. Sejk. ŽK: Vitík, Sejk – Kubart. Rozhodčí: Matoušek – Ulrich, Lipár. Počet diváků: 58 diváků.
Sparta: Benada – Gelashvili, Vitík, Szewieczek, Bláha, Holoubek, Freisinger, Šilhart (89. Žížala (90. Lukavský)), Sejk, Jonáš (46. Čejka), Suchomel.
Pardubice: Vyhnánek – Vilím (76. Štichauer), Kurka, Balog, Sychra, Gočaltovský, Koukola, Řehák, Formáček, Šimek, Kubart.

Další novinky