Ligová fotbalová asociaceChance Liga
RozhovoryMuži A

Mrzí mě standardní situace

Trenér Sparty Václav Kotal na tiskové konferenci po utkání v Olomouci

Sdílet

Trenér Václav Kotal má za sebou premiéru na lavičce A-týmu Sparty. Utkání v Olomouci rozhodl jediný gól už v prvním poločase, který bohužel padl do naší sítě.

TISKOVKA | Trenér Kotal po Olomouci

Trenére, rozhodlo o výsledku vaše řešení finální fáze?
Já si myslím, že kromě dvaceti minut v první půli úvod patřil nám. Bohužel jsme byli absolutně neefektivní z našich standardních situací. Paradoxně efektivita soupeře při standardce utkání rozhodla. Z tohoto pohledu jsem samozřejmě nespokojený. Kdo nedá gól, nemůže bodovat.
Jste spokojený se samotnou hrou týmu bez ohledu na výsledek?
V určitých momentech jsem byl spokojen, v určitých momentech ne. Chtěli jsme hrát postupný útok, ale málo hráčů se nám zapojovalo do přípravné fáze. Postrádal jsem větší počet průnikových přihrávek za obranu. Z tohoto pohledu máme určitě na čem pracovat.
Jak daleko byla hra od vašich představ?
Já žádné představy nemám. Hodnotím hru takovou, jaká je. Každé utkání je jiné. Teď nás čeká doma Zlín, budeme možná muset dobývat, protože prohráli. Tentokrát obě dvě mužstva chtěla hrát. Byl prostor hrát a o to víc mě mrzí, že jsme toho nedokázali využít. V některých utkáních soupeř hraje zezadu a těžko můžete použít průnikové přihrávky za obranu. Viděli jsme, že Sigma má vysoko obranu. Chtěli jsme toho využít, ale nepovedlo se.
Udělal jste pět změn. Jak jste byl s hráči spokojen? Například Karlsson hrál po dlouhé době.
Kdyby dal, tak byl bych spokojen. Co se týče nasazení, nedá se klukům nic vytknout. To je pro nás podstatné. Po čtyřech porážkách nálada nebyla dobrá. Chtěli jsme za každou cenu bodovat, bohužel se nám to nepovedlo. Mandjeck podal dobrý výkon. Dočkal s Kangou také. Mám tam samozřejmě výhrady v jejich postavení při zakládání útoku. Nakonec jsme ale dostali gól ze standardky. To je škoda.
Kdy jste měl jasno o sestavě?
Nám se sestava ještě měnila. Onemocněl Láďa Krejčí a museli jsme změnit to, na co jsme se celý týden připravovali. Nedá se nic dělat. Reagovali jsme tak, jak jsme reagovali. Škoda výsledku.
Jaké to bylo trénovat po dlouhé době tým v první lize? Počítal jste s tím?
Nepočítal. Proto jsem vzal před půl rokem béčko Sparty po reprezentační kariéře. Chtěl jsem se podílet na práci u mládeže, aby kluci rostli. Situace se vyvinula tak, že jsem byl požádán vedením Spart. Hrál jsem za Spartu a několikrát trénoval béčko. Z tohoto podhledu jsem odmítnout nemohl. Jsem sparťan.
Jak se vám líbil Hancko a vůbec složení stoperské dvojice?
Rozhodující jsou opakované výkony. Věděli jsme, že si Chytil velmi dobře kryje míče. Souboje oba zvládli dobře. Chtěli jsme, aby Sáček lépe vykrýval míče. S hrou jsem celkem spokojen. Standardní situace mě ale strašně mrzí. Nebyli jsme dost důrazní.
Myslíte, že to může být nízkým sebevědomím hráčů, nebo jste viděl systémové chyby?
Souboje musíte absolvovat. První gól jsme dostali tak, že hráč hlavičkuje před branku a soupeř to dorazí do branky. Na přípravě jsem hráčům ukazoval poslední zápas Dortmundu. Říkal jsem hráčům, že góly padají po standardních situacích, když necháte propadnout balon. Bohužel jsme to odnesli my.
Hložek nastoupil na hrotu. Co jste říkal jeho výkonu?
Já myslím, že pracoval a bojoval. Jenom škoda, že také nedal gól. Všichni tři útočící hráči měli stoprocentní šanci. Plavšić, Hložek i Karlsson šli sami na branku a efekt nula.
Upínáte se k návratu Drchala, který by mohl do hry dobře sedět?
Já se k ničemu neupínám. Stavím zdravé hráče. Každý zápas potřebujeme dobrý výsledek a to je podstatné. Dobrá hra nic neřeší. Za to si nic nekoupíme. Potřebujeme body a o ty jsme přišli.
Hanousek v prvním poločase působil nervózně. Budete se nad pozicí levého beka hodně zamýšlet?
Čeká nás Zlín. Podíváme se na video. Uvidíme, kdo tam hraje a jak. Vrací se nám Martin Frýdek. Máme na to do soboty dost času. Uvidíme, co s tím uděláme. Mohl být nervózní, protože dlouho nehrál. Ale neudělal výraznou chybu, z které bychom dostali gól. Hodnotím to z pohledu, že dlouho nehrál. Někomu se daří víc, někomu míň. Pro mě je důležitý týmový výkon.
Po prvním utkání se řešilo, že hráči působili mdle. Máte z tohoto zápasu lepší dojem?
Ještě jsem neviděl takhle rychle po utkání data. Hráči toho ale podle mě nasprintovali dost. Na fotbal musí být oba týmy. Sigma hrála dopředu. Pro diváka to muselo být hezké utkání. Pro mě bohužel horší.

Další novinky