Ligová fotbalová asociaceChance Liga

Vstupenky na odvetu s Shamrock Rovers jsou stále k dispozici na Enigoo.

Novinky

Překonáváme rekordní derby

Jaký byl zápas z roku 1965?

Sdílet

Čtvrtého září 1965 bylo derby možná ještě větším svátkem než obvykle. Slavia totiž čerstvě postoupila z druhé ligy a navíc se utkání po sedmnácti letech konečně mohlo znovu nazývat zápasem Sparty proti Slavii. Obludné socialistické patvary našich názvů jako Dynamo nebo Spartak byly pryč a pražská „S“ byla zpět!
Sparta byla v zápase na Strahově domácím týmem a i v době bez sociálních sítí a marketingu se jí společně s věčným rivalem podařilo zlomit absolutní divácký rekord. Do ochozů obrovského stadionu si našlo cestu 50 105 diváků a bývalo by jich přišlo i víc. Kapacita to ale neumožňovala.

Rekordní derby

Sparta do zápasu nastoupila v sestavě: Kramerius – Hudcovský, Tichý, Táborský – Vojta, Kos – Pospíchal, Mráz, Kvašňák, Mašek, Vrána. Koučem sparťanského výběru byl Václav Ježek.
Zápas byl prvním televizně vysílaným derby v historii a diváci viděli převahu Sparty. Ta měl hru tvořenou československými reprezentanty, zatímco Slavia jako nováček ligy spoléhala hlavně na důraznou hru. Přesto to byla ona, kdo se po vyrovnaném prvním poločase ujal po pauze vedení 2:1 Deset minut před koncem ale srovnal Pospíchal a dal utkání konečnou podobu – 2:2.
Zápas vešel do fanouškovských dějin také pro sázku mezi dvě příznivci obou klubů. Sparťan Pavlíček se totiž s kamarádem slávistou Pacákem vsadil, že pokud se Slavia vrátí do ligy, na příští derby ho odveze z jejich domova ve Smržovce trakařem. Několikadenní cestu tehdy sledovala všechna média.
Sparta i Slavia na konci oné sezony získaly shodně 33 bodů. Stejně měla i Dukla, která se díky lepšímu vzájemnému zápasu stala mistrem. Sparta skončila druhá, sešívaní byli třetí.
Nyní chceme návštěvu na tomto derby symbolicky překonat a výtěžek věnovat zdravotním sestrám, které v této době nasazují pro naše dobro vlastní zdraví! Samotný zápas mezi Spartou a Slavií se pak odehraje 10. května. Pokud se i vy chcete přidat, vstupenky si můžete koupit zde!

Sdílet

    Další novinky