Ligová fotbalová asociaceChance Liga
RozhovoryMuži A

Začátek druhé půle byl klíčový

Trenér Sparty Václav Kotal po vítězství nad Karvinou

Sdílet

První ligové vítězství zažívá trenér Václav Kotal jako trenér A-týmu Sparty. Ta dokázala ve druhé půli otočit duel v Karviné. Přečtete si, co řekl náš kouč po utkání, nebo se podívejte na video.

Trenér Václav Kotal po Karviné

Trenére, rozhodl jste se pro obrannou čtveřici Sáček, Štetina, Hancko, Frýdek. Jaký v tom byl záměr?
Věděli jsme, že musíme něco změnit. Výkon v utkání s Plzní nebyl optimální. Šli jsme do toho utkání s nějakým záměrem, hráli ti hráči, kteří tam byli. Nevyšlo nám to, a proto jsme se vrátili k té stoperské dvojici Štetina – Hancko a Frýdek šel na beka.
Jak jste byl spokojený se stoperskou dvojicí?
Začátek nám zase nevyšel. Naštěstí rozhodčí gól neuznal. Myslím si, že jsme potom měli několik příležitostí skórovat, ale nakonec nás potrestal soupeř v době, kdy byl ošetřován Láďa Krejčí. V poločase jsme si řekli, že to musí přijít, protože herně to je celkem v pořádku. Nakonec to tak dopadlo.
Budete muset stoperskou dvojici znovu změnit, protože Lukáš Štetina bude stát kvůli karetnímu trestu.
Uvidíme. Zvážíme to. Máme tam několik možností. U soupeře hraje Řezníček, kterého znám velmi dobře z Brna. Takže určitě těžký útočník pro naše stopery. Musíme se nad tím zamyslet a probrat možnosti.
Zápas by si asi zasloužil dvojí hodnocení. Hodnocení první půle a druhé. Mohl byste zhodnotit oba poločasy a vysvětlit svou optikou, v čem byl tak rozdílný druhý poločas?
Já myslím, že rozhodlo, jak rychle jsme se dostali do vedení. Klukům narostlo sebevědomí, velmi dobře jsme kombinovali a další šance byly dobře připravené, což je strašně důležité. Nebyla to žádná náhoda. Trpělivou kombinací jsme soupeře dostávali tam, kam jsme potřebovali a ty góly nakonec byly moc pěkné. Přehodili jsme křídla, protože levý obránce Karviné měl v prvním poločase problémy. Říkali jsme si, že to přehodíme, aby hráli každý po své noze a nakonec dali gól Hložek i Karlsson. David chodí dovnitř a otvírá stranu pro středové záložníky. Kanga měl několik pěkných akcí. Jsem rád, že jsme byli efektivní.
Karlssonova produktivita je poté, kdy jste se stal trenérem A-týmu zásadní. Vnímáte to tak, že je nyní jedním z nejkoláčovějších elementů mužstva?
Určitě. Díky své rychlosti a technice má předpoklady. V době koronavirové pauzy měl zdravotní problémy, a proto jsme ho nemohli nasadit na plných 90 minut. Z toho důvodu nehrál, nebo nastoupil jen na část předchozích utkání. Jsem rád, že dneska hrál prakticky celé utkání a je v pořádku. On potřebuje dostat přihrávku do tahu, do pohybu. V pohybu uplatní techniku nebo v rychlosti kličku. Jsem rád, že se mu to dneska dařilo. Doufám, že to bude takhle pokračovat.
Výkop utkání s Teplicemi je zhruba 72 hodin po skončení zápasu v Karviné. Čeká nás přejezd do Prahy. Jak máte vymyšlený program před utkáním s Teplicemi a jak důležité je i vzhledem k té krátké době naše vítězství?
Myslím, že pro psychiku hráčů je to strašně důležité. Přesvědčili se, že když budou makat na sto procent i na těžkém terénu, přinese to ovoce. Celý den pršelo, měli jsme trochu obavy, ale hřiště bylo perfektní. Dobře běhal balon a to bylo v naší kombinaci vidět. My jsme se na krátkou přestávku mezi utkáními připravili. Přivezli jsme si kola a máme tady regenerační trénink hned po zápase. Pak jedou kluci domů, zítra trénink a v úterý už se budeme připravovat na další utkání. Je to prakticky pro všechny stejné. Jestli má někdo o den delší pauzu… U nás je samozřejmě problém s tím přesunem.

Další novinky