Ligová fotbalová asociaceChance Liga
RozhovoryMuži A

Taková utkání jsou nejnáročnější

Trenér Václav Kotal po výhře nad Bohemkou

Sdílet

Ke třetí výhře v řadě dovedl Spartu trenér Václav Kotal. Sparta zvládla těžké utkání v Ďolíčku, během jednoho týdne získala 9 bodů a přiblížila se třetímu místu v tabulce. Podívejte se na rozhovor trenéra Kotala pro Sparta TV nebo si přečtěte přepis.

TISKOVKA | Trenér Kotal po výhře v Ďolíčku

Trenére, začneme ještě před začátkem. Vy jste se rozhodl nasadit Libora Kozáka, přestože jste měl o něco odpočinutějšího Tetteha. Jaký byl váš záměr a proč jste se tak rozhodl?
Věřili jsme, že Libor je v euforii po těch dvou gólech a penaltě. Určitě jsme měli naplánováno, že Tetteh do utkání zasáhne ve druhém poločase. Přišel z Bohemky a říkali jsme si, když to bude 0:0… Nakonec to tak bylo, dobře to dopadlo, Tetteh dal gól a my máme tři body. To je pro nás nejdůležitější.
Mohl jste znovu vrátit do hry dvojici stoperů, které věříte, to znamená Štetina – Hancko. Odehráli zápas s nulou a naše obrana má za sebou druhý zápas bez inkasovaného gólu. Jste s obrannou fází čím dál spokojenější?
Já si myslím, že Bohemka vsadila na úpornou obranu. Jestli si pamatuji, tak neměli jedinou přímou střelu na branku. Měli tam roh ve druhém poločase. Přesně nevím. Celý zápas jsme ale hru měli pod kontrolou. Bohužel ale tím, jak oni dobře a zodpovědně bránili, jsme se těžko prosazovali v pokutovém území. Hlavně v prvním poločase nám chyběla střelba ze střední vzdálenosti. Vzít na sebe odvahu a pokusit se. Nakonec jsem ale rád. To jsou taková nejhorší utkání. Máte převahu, tlačíte soupeře na jeho půlce a trnete, aby se jim nepovedl nějaký protiútok. Naštěstí jsme to zvládli a tři body jsou pro nás skvělé.
Vy jste reagoval nasazením Vindheima a Hanouska. Bylo to i z toho důvodu, že jste viděl, jak naši unavení stopeři podstupují souboje s Vodhánělem a dalšími čerstvými hráči Bohemky?
Přesně tak. Bohemka pak nasadila Vodháněla, který je rychlostně vybavený, a další hráče. Sáček se hodně nabízel. Hrálo se hodně přes pravou stranu a ta byla ve velké zátěži. Jednoznačně jsme počítali, že Sáčka budeme střídat. Ostatní už plynulo z průběhu utkání. Byla to taktická střídání. U Karlssona jsem trochu postrádal větší důraz v osobních soubojích. Přeci jen na Bohemce je to válka a bylo vidět, že pro něj ty souboje nejsou to pravé ořechové.
Pojďme ke klíčové situaci. Jak jste ji viděl z vašeho pohledu? Jak hodnotíte celou akci, kdy padl Tettehův gól a následné rozuzlení? Byla tohle přesně ta akce, která vám chyběla?
Já si myslím, že asi tři nebo čtyři byly v prvním poločase, ale chyběla přesná finální přihrávka nebo kvalitní náběh. V prvním poločase bylo vápno přehuštěné. Tam to chtělo třeba nastřelit do houfu, že by se to odrazilo. Ta gólová akce byla moc pěkná. Takhle to chceme. Náběh ze strany do šestnáctky a Dočkal přihrával. Já jsem tu situaci viděl tak, že podle mě rozhodčí písknul, až když byl míč v brance. Ale viděl jsem signalizaci pomezního a říkal si, že uvidíme. Nakonec VAR rozhodl tímto způsobem a já si myslím, že to je v pořádku. Jestliže má pomezní praporek nahoře, není to signál pro hráče, aby přestal hrát. To je můj pohled, ale nechci se s nikým přít. Takový je podle mě výklad pravidel, že rozhodčí může mít kolikrát praporek nahoře, ale rozhodující je hlavní rozhodčí.
Na závěr k velmi pozitivní věci. V průběhu šesti dnů jsme získali devět bodů za tři vítězství. Jaký z toho máte pocit? V čem se ukazuje podle vás síla týmu, který dokázal získat tři vítězství v takhle krátké době po sobě, přestože téměř netrénujete a máte jen regenerační a taktický trénink?
V zápasovém sledu, který teď je, nemůžete dělat nic jiného než regenerační tréninky. Trochu nám chybí čas na organizaci hry. V některých momentech je to uspěchané a únava už tam musí být. I řešení mohla být v některých situacích lepší, ale nakonec jsme ve dvou utkáních nedostali gól, branka v Karviné byla chyba v době, kdy jsme byli v deseti. Jinak si myslím, že Karviná měla během zápasu dvě střely, ani nevím, jestli na branku a jedna z toho byl gól. Obranná fáze se nám zlepšuje a zlepšuje se nám přípravná kombinace. To je strašně důležité. Z toho vlastně vychází všechno.

Další novinky