Ligová fotbalová asociaceChance Liga
RozhovoryMuži A

Bude to jiný zápas než posledně

Michal Šmarda před semifinále MOL Cupu

Sdílet

Už ve středu čeká Spartu jeden z nejdůležitějších zápasů jara. V semifinále MOL Cupu přivítáme na Letné před takřka dvěma tisíci našich permanentkářů Viktorii Plzeň a popasujeme se s ní o postup do finále. Sparta je tedy dva zápasy od první trofeje od roku 2014, proti ní teď ale stojí soupeř, kterému se v lize daří a který v Generali Česká pojišťovna Areně na konci května v lize vyhrál 2:1. Před nadcházejícím utkáním jsme mluvili s asistentem trenéra Michalem Šmardou.
Trenére, jak probíhá příprava na Plzeň, je vůbec v nahuštěném programu čas se nějak speciálně chystat?
Každá chvilka se musí využít. Faktem ale je, že nejdůležitější je správný odpočinek hráčů, regenrace. My trenéři samozřejmě každou chvilku využíváme k vymýšlení taktiky, sledujeme zápasy Plzně. Chceme být na sto procent nachystaní, nic nepodcenit. 
Jaké dojmy máte z našeho středečního soupeře, s čím do utkání půjdeme?
V tom prvním zápase proti Plzni jsme nepředvedli ideální výkon, byl to takový rozjezdový zápas, nebylo to ono, Mohli jsme je daleko víc potrápit. Plzeň v úvodu hrozila, to jsme přežili. Pak jsme ale špatně obsadili hráče a dostali jsme gól, následně jsme jim dali i druhou branku zadarmo. Opět jsme tam nesprávně obsadili hráče. Nakonec jsme ale měli i šance na vyrovnání v závěru, takže ten druhý poločas je něco, z čeho si můžeme nějaké poznatky vzít. Kluci si v posledních zápasech ověřili, že když se vzadu vyvarují chyb, tak to může fungovat. Ta série, ve které to mužstvo je, znamená, že jsme v úplně jiném rozpoložení, než před tím posledním zápasem s Plzní. V každém zápase jsme soupeře přestříleli, nedostáváme branky, vyhráváme.
Bude to zápas, o jehož výsledku rozhodne to, kdo bude mít pevnější obranu?
Pro nás je to extrémně důležité utkání, je to náš cíl a hraje se na jeden zápas. Bude to chvílemi určitě spíš taktický boj, obě mužstva budou vycházet z dobře zabezpečené obrany. Důležitá bude nula vzadu.
Na Slovácku jsme nechali odpočinout některé opory, může to rozhodnout?
Budeme na tom podobně, oni taky teď nehráli v úplně té nejsilnější sestavě. Obě mužstva se chovají stejně, dává se prostor celému kádru, aby se síly pošetřily. Aby všichni byli v herním vytížení.
V posledních zápasech bylo vidět, že kondičně máme nad soupeři navrch. Může to tak být i ve středu?
Jak už jsem zmínil, proti Plzni byl ten první poločas minulého zápasu takový nemastný neslaný, ale ten druhý se mi líbil. Teď je tým v jiné situaci, daleko víc si věří, bude to jiné z naší strany. Budeme daleko aktivnější, Plzni to dáme daleko víc pocítit.
Na stadionu už bude takřka dva tisíce fanoušků Sparty. Bude to velká pomoc?
Celkově to určitě pomůže zápasu, taková utkání jsou před lidmi úplně jiná, diváci jsou součást zápasu a potřebujeme je. Věříme, že nás podpoří a na konci zápasu to všechno společně oslavíme

Další novinky