Ligová fotbalová asociaceChance Liga
RozhovoryMuži A

Jsem rád, že kluci bojují jeden za druhého

Trenér Václav Kotal po výhře nad Baníkem

Sdílet

Osm zápasů – taková je momentálně vítězná série Sparty pod vedením trenéra Václava Kotala. Podívejte se, co řekl bezprostředně po výhře nad Baníkem do naší kamery nebo si přečtěte přepis tiskové koference.

KOTAL | Jsem rád, že kluci bojuji jeden za druhého

Trenére, utkání asi nebylo podle vašich představ, prohrávali jste, ale nakonec jste zvítězili. Dozvěděl jste se díky tomu o týmu něco nového?
Vždycky záleží na tom, z čeho gól padne. V prvním poločase jsme špatně zareagovali na rozestavení Ostravy. Dostávali se nám stopeři s útočníky do postavení dva na dva. Nakonec jsme dostali gól a trvalo nám celý poločas to srovnat. Bylo těžké, než na to kluci přišli. O poločase jsme jim vysvětlili, jak na tohle rozestavení hrát a Ostrava už nebyla tak nebezpečná. Myslím si ale, že takhle zkušení hráči jako máme my, na to měli dokázat zareagovat sami.
Po střídání Karlssona jste přešel na rozestavení 3-5-2. Měli jste to připravené, nebo jste reagovali čistě na vývoj toho utkání?
My jsme takhle hráli už v přípravě s Duklou, která hrála taky na 3-5-2. Jihlava potom také. Láďa Krejčí to hrál v přípravě, takže s tím jsem problém neviděl. Tam byl spíš další problém. Hráli na pět záložníků a my jsme na to taky pozdě zareagovali. Já jsem řval na Hložka, že se musí stáhnout doprostřed, protože vepředu zůstávali tři na tři. Byli tam Dočkal, Kozák a Hložek a nám chyběl hráč ve středu pole. Pak se to přeci jen zlepšilo. Dostali jsme Hložka do pozice, kde jsme chtěli a hra Ostravy nebyla pro nás tak nebezpečná.
Úkol na úvod nadstavby jste splnili. Máte šest bodů aktuální náskok na čtvrtý Jablonec sedm bodů. Je to pro vás dobré vzhledem k poháru v Liberci?
Uvidíme po středečních zápasech. Jsme si vědomí, že máme 56 bodů, ale nemůžeme nic podcenit. Čekáme na výsledky středečních utkání. Podle toho bude vypadat příprava na utkání s Plzní a Libercem.
Hložek si připsal 50. start v lize, dal dva góly a je mu pořád 17 let. Pozorujete na něm, že jde stále nahoru?
Každý hráč, který dává góly, je pro tým strašně důležitý. U Adama je rozhodující, že má klid v koncovce. To se mi líbí. Neznervózní, řeší situace s klidem a to je strašně důležité.
Hložek zvládá výborně přechod. Má Karabec také takový předpoklad a bude dostávat víc minutáže na hřišti?
U Adama Karabce jde o herní zkušenosti. Individuálně je na velmi dobré úrovni. Herní zkušenosti ale nezískáte na tréninku, potřebuje je získávat v takových ostrých zápasech. I přes minutáž, kterou dostal, vyřešil některé situace velmi dobře. Je to o tom, aby sbíral zkušenosti a vracel to, co do něj Sparta investovala.
Konec utkání se strhl ve válku. Pochválíte, hráče za to, jak to zvládli?
Utkání bylo v závěru vyhrocené. Jsem rád, že kluci vystupovali jako tým, bojovali, dokázali se zastat jeden druhého. To je pro klima v týmu velmi důležité.
Tetteh mohl dát dva až tři góly. Co se s ním dá udělat a probudit ho?
On se do situací dostává. Realizace někdy vyžaduje větší klid, jako jsme se bavili u Adama. Jednu situaci mohl vyřešit kombinací. Šli do rychlého protiútoku ve větším počtu, ale je to fotbal. Kdyby proměňoval každou šanci, tak už tu třeba není. Souvisí to tak nějak se vším. Někdy je to pro hráče složité naskakovat do utkání jako náhradník. Beru to tak, že se snažil a určitě to neodchodil. U něj byly problémy, že vypadal, že ho fotbal nebaví. Tentokrát ale bojoval a snažil se.
Co se dá stihnut v takhle rychlém sledu?
Máte pouze regenerační tréninky. Nemůžete nic, nastudujeme si hru soupeře, ale máte jeden krátký trénink, kdy trochu projedete standardní situace. Jinak je to všechno o nějakém aerobním tréninku a regeneraci. U nás je výhoda, že vyhráváme. Psychická regenerace je pro hráče strašně důležitá. Po zápase už jsem ale viděl, že toho mají hodně.

Další novinky