Ligová fotbalová asociaceChance Liga
RozhovoryMuži A

Dalším krokem je návrat do Evropy

Tisková konference se sportovním ředitelem Tomášem Rosickým

Sdílet

Sportovní ředitel Sparty Tomáš Rosický promluvil před novináři na tiskové konferenci před startem nové sezony FORTUNA:LIGY. Přečtěte si to nejdůležitější, co zaznělo z jeho úst.
Přestavba týmu
Dlouho jsem mluvil o tom, že přestavba bude trvat co se týče nastavení. Sparta byla tým individualistů a mým cílem bylo, aby se prezentovala jako tým a všichni to viděli. Tým se bude nadále vyvíjet. Hráči ukázali, že pod trenérem Kotalem můžou vyhrávat. Pokoronavirová fáze byla i herně uspokojivá a na Spartě se po delší době objevil pohár. Chceme v tom pokračovat, hráči musí potvrdit, že budou schopni takto hrát celou sezonu. Na hráčích je, aby chytli šanci, kterou dostanou od trenéra Kotala a aby ukázali svůj potenciál.
Cíle
Na Spartě budou vždy nevyšší cíle. Jsme si toho moc dobře vědomí a musíme jít krok za krokem. Klub velikosti Sparty bude mít vždycky velká očekávání. Tak je to správně. Musíme jít dílčími kroky, aby se nestávalo, že jsme dvacet pět bodů od prvního místa. Další krok je návrat do Evropy a hrát o špičku. Opravdu po velké pauze musíme jít krok za krokem. To znamená být nahoře, natěsno se Slavií a Plzní a účinkovat v Evropě.
Přímý postup do Evropské ligy
Pro nás je další cíl jednoznačně dostat Spartu do Evropy. Je to cíl, který chceme a Sparta i hráči to potřebují. Přímý postup je ve spekulativní rovině. Informace se hodně liší. Počkáme si na oficiální vyjádření, kde a jak budeme začínat. Evropské poháry jsou pro nás všechny velký cíl.
David Pavelka
Momentálně nejsme blízko žádnému příchodu ani odchodu.
Systém 3-5-2
Trenér nacvičuje nové rozestavení, to není tajné. Stejně se to ale při hře prolíná. Na 3-5-2 máme typologicky hráče. To je výhoda, abychom byli v zápasech nečitelnější. Je to silná stránka mužstva, když dokáže přepínat mezi systémy, být variabilní a reagovat na vývoj utkání.
Změna systému ligy
Je to výsledek korony, který musíme akceptovat. Bude to dobré srovnání, který model je pro ligu eventuelně zajímavější.
Šířka kádru
Ve fotbale se věci mění velice rychle. To dobře víme. Nikoho pouštět nebudeme. Máme dva zápasy, pak je reprezentační pauza. Dílčích momentů momentálního stavu bude dost.
Pocit ze soustředění
Vzhledem ke koroně to nebylo ideální. Nemohli jsme hrát tolik zápasů, kolik jsme chtěli. Můj pocit je jinak pozitivní. Trenér může přecházet ve více systémech, hráči na to dobře reagují a potenciál, že to budou umět hrát, je velký.

Další novinky