Ligová fotbalová asociaceChance Liga
ReportážeMuži A

Výhra 4:1 v Brně na úvod ligy

Sparta zvládla vstup do nové sezony

Sdílet

Na úvod ligy Sparta nabídla divákům skvělý první poločas. V Brně vedla už po pětačtyřiceti minutách 4:0, když se trefili Vindheim, Juliš a dvakrát kapitán Dočkal. Druhá půle sice už tolik krásy nenabídla, Sparta ale v prvním kole získala v Brně tři body za výhru 4:1.
Trenér Václav Kotal zůstal věrný svému oblíbenému rozestavení 3-5-2 a nasadil stejnou sestavu jako do posledního utkání rakouského soustředění s Wolfsbergerem.
Na první gól sezony sparťanští fanoušci čekali jen tři minuty. Po parádním křížném pasu z kopačky Davida Lischky se Andreas Vindheim vůbec nerozpakoval a napálil balon pod břevno!
Krátce na to Dočkal centroval z pravé strany do vápna a hledal nabíhajícího Hložka, ten ale balon nezkrotil.
V 10. minutě si vzal slovo nejlepší střelec letní přípravy Lukáš Juliš, když poslal míč ve skluzu do protipohybu gólmana Flodera. Luxusní přihrávku vzduchem mu předtím poslal Lukáš Štetina.
A to ještě zdaleka nebylo vše. Po půlhodině hry vysunul Adam Hložek Bořka Dočkala a ten zvýšil už na 3:0!
Krátce po gólové asistenci mohl Hložek zapsat také gól. Gólman Floder ale proti jeho střele dokázal zasáhnout a nadvakrát balon ukrýt do náruče.
Ve 35. minutě si Bořek Dočkal vzal balon na pravé straně, ve vápně si ho narazil s Michalem Sáčkem a z hranice vápna poslal přesně umístěnou křížnou střelu k levé tyči. Druhý gól pro kapitána Sparty!
Sparta kontrolovala hru a po poločase vedla 4:0. Něco podobného se jí od roku 1993 povedlo jen před dvěma lety proti Teplicím, když také vedla o čtyři branky po úvodním dějství.
Největší šance domácích v dosavadním průběhu zápasu přišla v 50. minutě. Po akci Fouska zakončoval tváří v tvář Hečovi Přichystal. Gólman Sparty ale skvělým zákrokem uhájil čisté konto!
Domácí se gólu přece dočkali. Brněnský kapitán Peter Štepanovský bombou k levé tyči v 58. minutě upravil na 1:4. Sparta krátce na to pustila soupeře do další příležitosti. Přichystal ale ve složité pozici nedokázal ohrozit Heču.
V 74. minutě Hložek skvělým, ale trochu dlouhým pasem vysouval Juliše, i když Julda zapnul turbo, u balonu byl rychleji gólman Floder.
Ve zbytku utkání bylo patrné, že je o výsledku rozhodnuto. Sparta už se do žádné vážnější šance nedostala. Domácí zahrozili ještě v nastavení, když hlavička Jakuba Šurala mířila nad bránu.
Na konci ještě vystřídal dvougólového Bořka Dočkala Filip Souček a zaznamenal první ligové minuty ve Spartě.
Sparta na úvod ligy zvítězila v Brně 4:1.
FC Zbrojovka Brno – AC Sparta Praha 1:4 (0:4)
Branky: 58. Štepanovský – 4. Vindheim, 11. Juliš, 30. Dočkal, 35. Dočkal. ŽK: Pachlopník, Černín – Čelůstka, Krejčí, Sáček, Štetina. Rozhodčí: Franěk - Vlasjuk, Vlček.
Brno: Floder – Štepanovský, Jakub Šural, Endl, Moravec – Pachlopník (75. Koudelka), Čermák, Sedlák, Fousek (69. Hladík) – Přichystal (75. Vintr), Růsek.
Sparta: Heča – Štetina, Čelůstka, Lischka – Vindheim (90. Plechatý), Krejčí (77. Trávník), Sáček, Dočkal (90. Souček), Hanousek – Juliš (78. Kozák), Hložek (90. Karabec).

Další novinky