Ligová fotbalová asociaceChance Liga
RozhovoryMuži A

Po první půli přišlo uspokojení

Trenér Václav Kotal po výhře v Brně

Sdílet

Sparta má za sebou první ligový zápas nové sezony. Z Brna veze tři body po výhře 4:1. Utkání po zápase zhodnotil trenér Václav Kotal. Přečtěte si, co z jeho úst zaznělo nebo se podívejte na rozhovor pro Sparta TV.

KOTAL | Po první půli přišlo uspokojení

Jak hodnotíte úvodní výhru v Brně?
Škoda, že zápas neskončil ve 45. minutě, protože to by se mi hodnotilo úplně skvěle. V prvním poločase opravdu kluci hráli výborně, v pohybu. Vytvářeli jsme si šance a dokázali jsme je realizovat. Soupeře jsme prakticky k ničemu nepustili. Trochu mě nechci říct zklamal druhý poločas. Chtěli jsme víc kombinovat, přecházet do útočné fáze. To se nám moc nedařilo. Hodně jsme kazili v přechodové fázi a tím pádem se soupeř dostával do tlaku.
Nakonec jste byl po zápase v kabině víc kritický, než by se po výsledku 4:1 čekalo?
Nejde o kritiku. Kluci si to musí uvědomit. Trochu jsme se o tom o poločase bavili. Chtěli jsme změnit způsob hry trpělivou kombinací. Počítali jsme s tím, že Brno určitě bude chtít korigovat a mohlo by mít víc mezer vzadu. Přechod se nám ale nedařil. Nedostávali jsme tolik útočníky do hry jako v prvním poločase. Tím pádem mělo Brno opticky více ze hry.
Poprvé jsme hráli v systému se třemi stopery. Jsou největším rizikem brejky soupeře?
Nejde o riziko systému. Ve druhém poločase už tam bylo uspokojení. V první půli jsme se zodpovědně vraceli po ztrátě míče. Není to systémové. Hráči jsou trošku pohodlní, když už je to za stavu 4:0, tak už samozřejmě ta zodpovědnost není taková. Je to škoda, protože je potřeba hrát celých devadesát minut.
Stopeři se zapojili o produktivně do útoku. Mají dvě asistence. Jednu Lischka, jednu Štetina. Chcete po nich hodně takovou aktivitu?
Určitě. V té trojici by měli vytvářet přečíslení, pokud to soupeř umožní. Když tam prostor je, určitě by se měli zapojit do útočné fáze. Jejich roli by zase měli převzít další hráči, kteří jsou na to určení. Z tohoto pohledu hlavně první poločas nám fungoval velmi dobře. Byl tam krásný pas od Davida Lischky na Andyho před prvním gólem. To byla skvělá křížná přihrávka. V prvním poločase se mi to líbilo, ve druhém už to bylo horší.
Střídání přišla docela pozdě. Nepřemýšlel jste, že budete střídat dřív, aby se projev mužstva oživil?
Je to první zápas v sezoně a nechtěli jsme nic riskovat. Brno bylo nepříjemné, mají mladé pohyblivé hráče. Máme dostatek času a příležitost pro ostatní hráče určitě přijde. Nechci říct, že to bylo rozhodnutí na jistotu. Brněnští fanoušci jsou ale známí, že podporují mužstvo a nechtěli jsme jít do rizika.

Další novinky