Ligová fotbalová asociaceChance Liga
NovinkyMuži A

První konfrontace s Lille

Sparta se ve čtvrtek od 21:00 utká s vedoucím týmem francouzské ligy

Sdílet

Ve čtvrtek od 21:00 se v Evropské lize utkáme vůbec poprvé s francouzským Lille OSC, momentálně vedoucím týmem Ligue 1. Za svou historii jsme sehráli s týmy ze země galského kohouta celkem devět zápasů. Pojďme si představit našeho soupeře i zavzpomínat na předchozí duely s Francouzi.
V minulém ročníku francouzské ligy obsadilo Lille čtvrté místo. Do nové sezony vstoupilo suverénně. Se 17 body ze sedmi zápasů vede Ligue 1. Pyšnit se navíc může skóre 13:2. O víkendu porazilo 4:0 Lens. Nejlepšími střelci klubu jsou Jonathan Bamba a také letní posila Burak Yilmaz, kteří mají shodně po třech gólech.
FOTO: Lille OSC

Liga mistrů – 1991

Sparta – Olympique Marseille 2:3 a 2:1
Sparta se tehdy utkala s Olympique Marseille ve slavném nultém ročníku Ligy mistrů, ve kterém dokráčela až k celkovému třetímu místu. Stačilo přitom málo a pouť se mohla zastavit už na prvním sokovi. Olympique byl tehdy úřadující francouzský šampion a finalista Poháru mistrů.
Dvojzápas pro nás nezačal vůbec dobře. Po hodině hry to bylo už 0:3 a spíš než na slavný zápas to vypadalo na debakl. Jenže pak proměnil Vrabec penaltu po faulu na Frýdka a deset minut před koncem Kukleta potrestal další faul v pokutovém území. Do odvety jsme tak šli s nadějnou porážkou 2:3.
V odvetě jsme potřebovali vyhrát 1:0 nebo 2:1, čemuž tehdy málokdo věřil. Jenže ve 36. minutě poslal Spartu do vedení Frýdek. Dvacet minut před koncem pak zvýšil na 2:0 Siegl. V 87. minutě Olympique snížil. Víc už ale nesvedl a po výhře 2:1 postoupila Sparta.

Liga mistrů – 1999

Sparta – Girondins Bordeaux 0:0 a 0:0
Sparta se utkala s Girondins Bordeaux v základní skupině Ligy mistrů. Za francouzský tým hráli například Wiltord a Micoudy, kteří o pár měsíců později vyhráli EURO. První utkání se hrálo na Letné a šlo o taktickou bitvu. Siegl tehdy neproměnil penaltu a zápas skončil bez branek.
V odvetě šlo o postup, ke kterému oběma týmům stačila remíza. Ta po další taktické bitvě skutečně přišla. Sparta pak v posledním utkání skupiny porazila 5:2 Spartak Moskva a skupinu Ligy mistrů dokonce vyhrála.

Liga mistrů – 2004

Sparta – Lyon 1:2 a 0:5
První zápas s tehdejším hegemonem francouzské ligy se odehrál na Letné. Do vedení nás už po sedmi minutách poslal Jun. V 25. minutě ale vyrovnal Essien. V 58. minutě pak dokonal obrat Wiltord.
Odveta se Spartě vůbec nepovedla. Po devatenácti minutách hry to bylo už 0:2 a většinu zápasů jsme se jen bránili. Po přestávce pak přišly další tři branky francouzského mistra.

Pohár UEFA – 2007

Toulouse – Sparta 2:3
Tehdy se skupina Poháru UEFA hrála jen na jeden vzájemný zápas. Utkání na půdě Toulouse pro i tentokrát nezačalo zrovna ideálně. Z první šance soupeře jsme dostali gól a Sparta se dostala pod velký tlak. Jenže pak přišel rychlý obrat. V 67. minutě nejprve vyrovnal Kisel, o pár vteřin později pak Toulouse zasadil druhý úder Došek. Domácí pak dokázali srovnat a zdálo se, že zápas dospěje k remíze. Tři minuty před koncem ale Spartě zajistil výhru 3:2 Kisel.

Evropská liga – 2012

Sparta – Lyon 1:2 a 1:1
Zatím poslední konfrontace s Francouzi a podruhé s Lyonem. První zápas se hrál ve Francii. Olympique se po přestávce dostal do dvougólového vedení. Na konečných 1:2 pak upravil Laco Krejčí.
V prvním poločase domácí odvety jsme branku neviděli. Lyon se dostal do vedení krátce po startu druhé půle. Sparta ale dokázala na inkasovaný gól reagovat a v 53. minutě Hušbauer vyrovnal. Sparta pak měla další šance. Gól už nepadl, i remíza však stačila k postupu do jarní fáze Evropské ligy.
Podrobně si o Lille i duelech s francouzskými celky můžete přečíst ve speciálním tišteném vydání magazínu Sparta do toho, který pro vás připravujeme.

Další novinky