Ligová fotbalová asociaceChance Liga
ReportážeMuži A

Výroční zápas Sparta prohrála

Budějovice odjíždějí se třemi body

Sdílet

Výroční zápas na oslavu 127. narozenin Spartě vůbec nevyšel. Budějovičtí dokázali využít své šance a vyhráli 4:2. Sparťanské branky obstarali Karlsson a LK37.
Sparta nastoupila k domácímu zápasu ve FORTUNA:LIZE poprvé od 3. října. Trenér Václav Kotal nemohl kvůli zdravotním problémům využít Karabce, Hancka, Čelůstků, Hložka, Štetinu, Laca Krejčího, Kozáka a Sáčka.
Sparta nastoupila v rozestavení 4-5-1. Poprvé od března vyběhl v základní sestavě Srdjan Plavšić. Na druhé straně záložní řady operoval Karlsson. Na hrotu byl Juliš.
Ve 3. minutě se k přímému kopu postavil Dočkal. Při jeho zahrávání bohužel podklouzl, jeho střelu následně chytil Drobný.
O čtyři minuty později Karlsson zkusil křížnou střelou z 20 metrů překvapit Drobného. Ten sice pokus jen kontroloval pohledem, míč ovšem minul levou tyč.
V 11. minutě Van Buren pláchl po pravé straně a následně po zemi přihrával do vápna. Nabíhajícímu Brandnerovi naštěstí scházelo k míči několik kroků a z akce tak nic nebylo.
Krátce na to si Mészáros naběhl na centr a prostřelil Milana Heču. Pomezní rozhodčí nejprve odmával ofsajd. Následně situaci přezkoumal VAR a sudí Hocek gól uznal.
Po dvaceti minutách Karlsson poslal ze strany do vápna skvělý balon. Hosté ale dokázali odvrátit na roh. Krátce na to byl dvakrát v akci Plavšić. Nejprve po jeho střele z dálky Sparta zahrávala roh. Pak nacentroval skvěle do vápna. Míč si našel LK37, bohužel hlavou mířil nad.
Po půlhodině hry se Sparta dočkala vyrovnání. Karlsson se ve vápně protlačil ke střele a propálil Drobného.
Sparta pak až do konce poločasu hosty prakticky k ničemu nepustila. Ve 40. minutě Dočkal poslal pořádně šťiplavý balon do vápna. Pří následném závaru pálil nejprve Lischka a pak Plavšić. První střelu hosté zblokovali, druhá mířila nad.
Ve 45. minutě přišla krásná akce Sparty, kterou po přihrávce Dočkala zakončil střelou Pavelka. Hosté ale odvrátili na další roh. V nastavení se ještě dostal k zakončení Plavšić, Drobný ale balon zastavil. Do kabin se tak šlo za nerozhodného stavu.
Tři minuty po pauze mohli sparťané dvakrát hlavou skórovat. Nejprve Lischku vychytal Drobný, po následném rohu mířil Juliš mimo.
Následně ale znovu přišla studená sprcha. Heča vyrazil Šulcovo zakončení jen k Brandnerovi a ten poslal hosty podruhé do vedení.
V 63. minutě Sparta srovnala skóre, když se po centru Vindheima hlavou prosadil LK37. Pokud druhý gól Budějovic byl studená sprcha, následně snad Letnou zaplavila povodeň. Javorek z dálky prudce vystřelil, balon tečoval Lischka a míč se dokutálel přes celé vápno za zkoprnělého Heču.
V 71. minutě Karlsson zkusil štěstí z dálky. Jeho pokus se ale zakroutil vedle levé tyče. O deset minut později to byl znovu švédský křídelník. Tentokrát vystřelil ještě před šestnáctkou, tečkovaná střela skončila v rukavicích Drobného.
Sparta poté dostala hosty pod velký tlak. Minčevovu střelu vyrazil Drobný, hlavičku LK37 stejnou částí těla odklidil z odkryté brány Karlik. LK37 pak hlavičkoval ještě těsně vedle pravé tyče v nastaveném čase.
O chvíli později byl po druhé žluté kartě vyloučen Pavelka. V samotném závěru pak Heča běžel do vápna při snaze o vyrovnání. Hostům se ale povedlo vyvézt míč. Sparťanský gólman se dokázal vrátit, nepovedlo se mu ale vystihnout záměr Brandnera, který do odkryté branky vstřelil čtvrtý gól hostů. Sparta tak prohrála 2:4.
AC Sparta Praha – SK Dynamo České Budějovice 2:4 (1:1)
Góly: 14. Mészáros, 51. Brandner, 64. Javorek, 90.+5 Brandner – 33. Karlsson, 63. LK37. ŽK: Pavelka – Čolić, Novák, Mršić, Brandner. ČK: 90. Pavelka. Rozhodčí: Hocek – Caletka, Batík.
Sparta: Heča – Vindheim, Plechatý, Lischka, Hanousek – Karlsson, Pavelka, LK37, Dočkal, Plavšić (65. Minčev) – Juliš.
Budějovice: Drobný – Čolić (46. Novák), Králik, Talovierov, Skovajsa – Brandner, Javorek (90. Havel), Šulc (87. Valenta), Čavoš, Mészáros (74. Mršić) – Van Buren.

Další novinky