Ligová fotbalová asociaceChance Liga

Vstupenky na odvetu s Shamrock Rovers jsou stále k dispozici na Enigoo.

RozhovoryMuži A

Jsem rád, že jsme vyhráli s nulou

Trenér Sparty Václav Kotal po vítězství nad Pardubicemi

Sdílet

Trenér Václav Kotal hodnotil na tiskové konferenci a pro Sparta TV vítězný zápas s Pardubicemi. Pusťte si video nebo si přečtěte přepis tiskové konference.

KOTAL | Jsem rád, že jsme vyhráli s nulou

Trenére, jak byste zhodnotil průběh zápasu?
Já si myslím, že v prvních patnácti minutách jsme kromě gólu měli ještě dvě šance. Neproměnili jsme a pak se Pardubice dostaly do hry. My měli problém s pohybem a napadáním. Nakonec jsem rád, že to druhý gól v závěru zklidnil.
Jak si vysvětlujete, že po dobrém úvodu hry byla pak hra poměrně rozháraná?
To je pořád stejné. Přijede soupeř, nováček, který nemá, co ztratit a hraje uvolněně. My jsme hlavně prohrávali druhé míče. Když jsme míč získali, třetí přihrávka byla špatná. Já jsem hráčům říkal, aby si přihrávky dávali do prostoru a vyvarovali se soubojů. V těch jsme tahali za kratší konec. To byl náš největší problém. Málo využíváme přihrávky do prostoru, všechno chceme řešit přihrávkou na hráče. Soupeř hrál s obrovským nasazením a v soubojích nás přehrával.
Juliš dal na podzim v lize devátý gól. Potvrdil, že má výborný výběr místa?
Určitě. Celá akce byla pěkná. Konečně jsme zakombinovali. Bylo tam víc přihrávek před tou finální situací. Na to jsme hráče připravovali. To chce trpělivost. Připadá mi, že se snažíme honem dostat míč nahoru. Jsou situace, kdy je potřeba změnit rytmus hry, podržet, připravit si šanci. Pardubice jsou velmi dobrým soupeřem, remizovaly se Slavií, vyhrály hodně utkání. Opravu hrají v absolutní pohodě. Jsem rád, že jsme zvládli i druhé utkání, přestože výkon nebyl takový, jak bychom si ho představovali.
Jak jste viděl vyloučení Láďi Krejčího? Budete to s ním řešit?
Láďa toho po zápase okamžitě litoval. To ale přišlo pozdě. On si musí uvědomit, že svými zákroky oslabuje mužstvo. A to je největší problém. Bohužel to není první vyloučení. Faul to byl opravdu nepříjemný.
Proč nebyl k dispozici Souček?
Počítáme, že bude hrát v příštím utkání. Spousta hráčů naskakuje po zranění a nemají čas se připravit kondičně. Vycházíme ze zdravotního stavu a z připravenosti hráčů. Proto je v sestavě hodně změn. Dlouhodobá sehranost nám chybí.
Jak se vám líbil Plavšić?
Plavšić má spoustu předností a na druhou stranu má dost nedostatků. V některých situacích předržuje míč, může to vyřešit přihrávkou. Rozhodující pak je efektivita. Škoda, že mu neuznali nádherný gól v Lille. Proti Pardubicím má asistenci na gól. Jsem rád, že se tohle u něj zlepšilo. Dřív měl problémy s efektivitou. V zápasech je platným členem.
Souhlasíte s tím, že Florin Nita splácí vaši důvěru?
Máte pravdu. Florin měl dva tři vynikající zákroky. Jsem rád, že nám důvěru vrací. Zasloužil si to, dlouhodobě dobře pracoval na trénincích, i když nechytal. Několikrát jsme to řešili s trenéry brankářů. Ukázalo se, že naše rozhodnutí vzalo za správný konec a stal se důležitým článkem mužstva.
Druhý gól dal Čelůstka, který nastoupil proti svému bráchovi. Vnímal jste na něm před zápasem větší motivaci?
Já jsem se ho ptal, jestli od bráchy nemá informace, jak budou hrát. Tam byla jediná změna oproti sestavě, ve které dlouhodobě hrají. Bavili jsme se, jakým způsobem budou hrát. Žádné informace ale nepodal. Spíš jsme to ovšem brali jako legraci. Mužstvo Pardubic velmi dobře znám, oba trenéry ještě z Hradce. Jak jsem říkal, hráli jsme spolu. Po zápase jsem jim gratuloval, že mají dobrý tým a hrají velmi dobře. Jsem rád, že jsme Pardubice porazili a nedostali gól.
Hancko odehrál druhé utkání ve čtyřech dnech. Je to signál, že se jeho stav postupně lepší?
Určitě. Kdyby nebyl schopný hrát, tak bychom ho nepostavili. Teď je otázka, jak dál. Uvidíme, co to s ním udělá. V sobotu hrajeme v Opavě. Z tohoto pohledu je zátěž na hráče enormní. Cestování, zápasy, ale nestěžujeme si a musíme to vzít tak, jak to je. Pokud řekne, že je v pořádku, bude hrát, jinak ho budeme muset nahradit. To je fotbalový život, to se nedá nic dělat.

Další novinky