Ligová fotbalová asociaceChance Liga
NovinkyMuži A

Plyšáci pomohou dětským domovům

Noste plyšáky na Spartu!

Sdílet

Sparťanští fanoušci se mobilizují a před posledním zápasem roku proti Liberci nosí do našeho fanshopu na Letné plyšové hračky! My je následně pro samotné utkání vyskládáme do kotle a zápas tak i přes zákaz fanoušků na stadionu bude mít diváky. Po utkání je vypereme a pošleme dětem v dětských domovech. Pokud se navíc podaří zaplnit celý sektor domácích vlajkonošů, pošle Nadační fond ACS 50 tisíc na splnění přání v projektu Ježíškova vnoučata. To vše proto, že i tentokrát je předvánoční duel ve znamení akce Sparta NADOBRO. Jedním z dětských domovů, které se těší na plyšáky od sparťanů, je ten v Dolních Počernicích, s jehož ředitelem Martinem Lněničkou jsme mluvili!
Jak se vám líbí letošní projekt Sparta NADOBRO?
Je to sympatická akce. To, že se nemůže na stadion, je rozhodně negativní věc, ale je dobře, že i v takové situaci myslí Sparta na potřebné. Jsme za to moc rádi.
K čemu přesně posbírané plyšáky ve vašem domově využijete?
Máme v plánu ty plyšáky využít dál jako ceny na sportovní akce, které pořádáme pro dětské domovy. Fotbalový díl našeho sportovní turnaje DD Cupu je největší, jeden čas jsme měli i před padesát týmů a museli jsme dělat pět kvalifikací. Letos jsme hráli kvalifikace na 4 místech, zúčastnilo se 31 domovů. Hrajeme malý fotbal ve formátu 5+1, ve finále bylo dvanáct týmů. Takže celkem se zúčastnilo přes 300 dětí.
Jaká bývá při takových turnajích atmosféra?
My to máme bez fanoušků pořád, takže jsme zvyklí na to, co teď prožívají skuteční fotbalisté. Rodiče našich dětí je nechodí podpořit, zvlášť když se hraje někde dál, tak o to nemají zájem. Rodiče nechodí ani na běžecké závody, na stolní tenis. Ale atmosféra je tam i tak příjemná a vytváří ji vychovatelé a děti.
Jak budou ve vašem domově vypadat Vánoce?
My patříme mezi největší dětské domovy, máme devět rodinných skupin. Vánoce slavíme vlastně dvakrát - nejdřív máme posezení na rodinkách, kdy se na každé rodinné skupině sejdou všechny děti a všichni vychovatelé. To probíhá už v tomto období. Dostanou první dárky, je polévka, ryba, salát. Z šedesáti šesti našich dětí nám pak začne většina od pátku odjíždět, někdo na kratší dobu, někdo na delší. Na Štědrý den nám tu zůstane 16 dětí a k tomu sedm dětí ve cvičných bytech, ty už si zkoušejí samostatné bydlení. Na Štědrý den jsou pak všechny děti, které tu zůstaly, společně dohromady a znovu máme tradiční večeři a dárky.
V čem vám nejvíc zkomplikoval fungování Covid?
Děti nemohly chodit na kroužky, to komplikace byla. Ale největší organizační komplikace byla to, že tu vychovatelé tu museli být nonstop. Normálně bývají vychovatelé dopoledne doma, protože jsou děti ve škole. To teď nešlo, byli tady pořád, takže jim naskákaly přesčasy. Pro děti jsou velká komplikace ty zrušené kroužky a také omezení pohybu. To pro některé děti bylo hodně náročné. Měly taky starost o svoje babičky a dědečky. Na jaře to nesly hůř, jak nikdo nevěděl pořádně, co se děje. Měli jsme navíc dvě vychovatelky, které měly Covid. Jedna zaměstnankyně měla těžký průběh, druhá lehčí, ale pořád se to oběma vleče. Ani jedna na tom není úplně dobře ještě. Děti to samozřejmě prožívají, jak tetám je, vyptávají se. Nic příjemného. Na jaře jsme také na šest týdnů natvrdo zatrhli odjezdy do rodin. Děti musely být pořád spolu, takže vznikala i trochu ponorka, tak jsme je třeba rozdělili a odjeli jsme aspoň na výlet do přírody, aby si od sebe odpočinuly.
Máte v domově nějaké sparťany?
„Máme tady sparťany, slávisty ale i Liberečáky a Baníkovce. Nemáme jen pražské děti, takže je to hodně namíchané. Někdy je vtipné je poslouchat, jak se po zápasech v televizi pošťuchují. Sparťanů je tady ale asi nejvíc, kdybych to měl z hlavy spočítat, tak jich tu podle mne máme jedenáct nebo dvanáct. Jinak máme tady v rámci areálu novou umělku, děti hodně hrají fotbal a užívají si, že tu takové prostory máme. 
Pokud chcete dětem i seniorům pomoci i vy, přineste do pondělních 15:00 plyšáka do sparťanského fanshopu na Letné. Otevřeno má i o víkendu, oba dny od 10:00 do 15:00!

Další novinky