Ligová fotbalová asociaceChance Liga
RozhovoryMuži A

Špatně jsme vstoupili do utkání

Trenér Sparty Václav Kotal po zápase s Bohemians

Sdílet

Sparta prohrála na Letné s Bohemians 0:1. Utkání hodnotil trenér Václav Kotal na tiskové konferenci i pro Sparta TV.

KOTAL | Špatně jsme vstoupili do utkání

Trenére, je výsledek a obraz utkání vyústěním toho, v jaké formě se Sparta nachází v úvodu jara?
My jsme špatně vstoupili do utkání. Byli jsme málo důrazní, a přitom jsme věděli, že Bohemka hraje důrazně. Dostali jsme gól, snažili jsme se, ale bohužel se nám nepodařilo ani vyrovnat.
S Opavou i Boleslaví hra nebyla ideální, ale vyhráli jste. Máte pocit, že vás to teď dohnalo?
Měli jsme osm střel na branku a sedmnáct celkem. Chyběl nám spíš klid v útočné fázi a stoprocentní příležitosti. Dělali jsme i chyby v obranné fázi. Přesto si myslím, že jsme utkání mohli zvládnout.
Co bylo podle vás špatně ve vaší hře?
Chybí nám větší odvaha hráčů zezadu. Dávid Hancko měl kolikrát prostor, aby balon vyvezl, vytvořil přečíslení a my jsme soupeře nějak překvapili. Naše kombinace byla pomalá a stereotypní. Když jsme mohli centrovat, necentrovali jsme. Když chybí moment překvapení, těžko můžete dát gól.
Jsou pro vás jarní utkání důvodem k zamýšlení, jestli nesáhnout víc do sestavy?
Já si myslím, že pracujeme stále stejně. Vraceli se nám hráči. Někteří měli covid, někteří byli zranění. Teď se nám konečně vyprazdňuje marodka. Bohužel jsme utkání nezvládli, já bych z toho ale nedělal dlouhodobější problém. Samozřejmě je ale důležité vyhrávat, i když se vám tolik nedaří. V utkáních jsme soupeře přestříleli. S Boleslaví jsem soupeře přestříleli. Soupeři proti Spartě hrají zodpovědně, z bloku. Obzvlášť, když drží dobrý výsledek jako dneska. Bohemka hrála na protiútok. Když vám dají ve 13. minutě gól, hrají na protiútok a čekají. Vy při tvoření nějaké chyby uděláte, protože nechcete prohrát a musíte jít do rizika. Z tohoto pohledu soupeř dal gól, my ne. Musíme se k tomu postavit, příště být efektivnější a nedělat chyby vzadu.
Byl jste spokojen s nasazením hráčů a jejich touhou po vítězství?
Já už jsem to říkal. V první půli náš Bohemka v důrazu a nasazení předčila. My jsme se neprosazovali v osobních soubojích. To byl hlavní důvod, proč jsme špatně vstoupili do utkání. Když nevyhrajete souboje, těžko můžete něco vytvořit. Odzadu byla kombinace pomalá. Žádný moment překvapení. Buď musíte vyhrávat souboje vepředu, což se nám moc nedařilo, nebo mít trpělivost a konstrukci zezadu. To bylo pomalé. Chyběl nám moment převápnění, abychom si vytvořili stoprocentní šanci. Pořád jsme měli příležitostí dost, a nakonec i trochu smůly. Kdybychom místo tyče trefili branku, tak se utkání mohlo vyvíjet úplně jinak. To jsou ale kdyby a na to se nehraje.
Jaké byly pokyny v závěru utkání? Kolikrát jste míč ani do šestnáctky nedostali.
Připravujete si pozici na centr. Myslím, že centrů bylo dost, často ale nebyly adresné. Buď jsme trefili prvního hráče, nebo centry přetáhli. Z tohoto pohledu je to otázka přesnosti centrů. Třeba Plavšić je typ hráče, který rád drží balon. Z jeho kopačky tam ale míče létaly. Je to ale otázka přesnosti.
Proč nehrál Dočkal od začátku? A jak to hodnotíte?
Máme v současnosti v kádru zhruba 25 hráčů. Rozhodli jsme se pro tuhle sestavu. Bořek pak nastoupil a stejně jsme gól nedali. Souvislosti bych v tom nehledal. Zdá se mi, že se pořád hledá, co je a není v kabině. Já žádné problémy v kabině necítím. Kluci chtěli a mrzí je, že jsme to nezavládli.
Jak hodnotíte výkon Karabce?
Myslím, že se snažil. V prvním poločase jsme byli celkově málo důrazní a zaplatili za to gólem. Ve druhém poločase se to zlepšilo. Karabec je konstruktivní hráč, snažil se, ale Bohemka dobře bránila. Hrají dvě mužstva. Musíte něco vymyslet, obejít a vytvořit nějaké přečíslení a tak dále. Myslím, že i Karabec neměl špatné věci. Bohužel to neskončilo gólem.

Další novinky