Ligová fotbalová asociaceChance Liga
RozhovoryMuži A

Hráči ukázali obrovskou morálku

Trenér Sparty Pavel Vrba po obratu v Olomouci

Sdílet

Trenér Sparty Pavel Vrba prožil vítěznou premiéru na lavičce Sparty. Výhra v Olomouci se ale vůbec nerodila lehce. Přečtěte si, co řekl kouč Sparty na pozápasové tiskové konferenci nebo se podívejte na rozhovor pro Sparta TV.

VRBA | Jádro mužstva je strašně silné

Trenére, bylo to utkání podle vašeho gusta? Hodně gólů a výhra Sparty.
Neříkám, že to bylo úplně podle mého gusta. Pro diváky to bylo zajímavé utkání, které přineslo spoustu situací. Diváci se určitě bavili u televize a takový fotbal by měl být. Jsem rád, že se štěstí přiklonilo k nám. Za stavu 2:2 Olomouc neproměnila penaltu a kdyby ji proměnila, tak by asi zápas skončil opačně. Já si myslím, že obě mužstva chtěla hrát fotbal. Hrálo se ofenzivně, byly tam šance, padlo pět gólů a k tomu chycená penalta. Zápas měl svou kvalitu a diváci u televize museli být spokojení. Samozřejmě fanoušci Sparty asi v závěru víc.
Prokázalo se, že jste u týmu krátce? Po poločase jste reagoval a výkon šel ve druhé půli nahoru.
Měli jsme tři tréninky. Trenér se s mužstvem dostává do varu hlavně při zápasech a my jsme zatím žádný zápas spolu neměli. Druhý poločas byl v ofenzivě mnohem lepší, na druhou stranu nemůžu upřít hráčům snahu. V prvním poločase jsme se dle mého názoru dostali do tři čtyř situací, kdy jsme bohužel nedokázali dobře zakončit z velkého vápna. Dvě situace byly gólové. Jednou jsme se dostali do vápna po lajně a nebyli schopni to dobře zavřít. Ty situace tam byly, ale my jsme byli nepřesní. O spokojenosti rozhodují góly a ty přišly až v druhém poločase.
V prvním poločase se vám dařily protiútoky, ale výstavba vázla. Viděl jste to stejně?
Ano. My jsme byli pomalí, protože jsme si často komplikovali život nahrávkou dozadu. Místo toho, abychom řešili situace do hrotových hráčů a do přímočarosti. Dostávali jsme se do situací, které asi více vyhovovaly Olomouci. Měli jsme jen odkopy a ne konstruktivní rozehrávku. V prvním poločase jsme v těchto věcech nebyli tak přesní jako v tom druhém. V druhé půli někteří hráči odehráli nadstandardní poločas a dokázali soupeře individuálně přečíslit s míčem, a to si myslím, že rozhodlo.
Jak se vám líbil Karlsson?
Jeden z nejlepších ofenzivních hráčů v utkání.
Je pro vás výhoda, že máte široký a typologicky různorodý kádr?
Sparta má kádr strašné silný a vyrovnaný. Střídání hru ještě oživí, a to je obrovská výhoda.
Jak vám bylo za stavu 0:2? Pak se ještě jednou řítil Gonzalez sám.
Hlavně mi vadí, jak ta situace vůbec vznikala. Po dlouhém balonu od gólmana se dostat do situace, že jde hráč sám na bránu. To je pro mě nepochopitelná věc a za stavu 0:2 je ta situace stejná. To jsou situace, které hráči musí vyřešit. Musí mít takové postavení, aby ta situace vůbec nevznikla. Mandous to dával skvěle za obranu, na druhou stranu naše obrana neměla takové postavení, aby balon nepropadl. To byly dvě hrubé chyby, které jsme v defenzivě udělali. Naštěstí ta druhá Olomouci nevyšla, při té první nás potrestali. Bylo mi samozřejmě nedobře na srdci a na duši. Na druhou stranu, když se nám to ale podařilo otočit, tak mi bylo úplně hej.
Mohlo to být také tím, že Sparta přešla po delší době na čtyři obránce?
To se musíte zeptat hráčů. Já si nemyslím, že by tam byl velký problém. Ve spoustě situací jsme to naopak řešili správně, dostávali se do přečíslení a do ofenzivy s větším počtem hráčů. Z mého pohledu je čtyřobráncový systém výhodnější, když máte krajní obránce, kteří vás dokážou podpořit. Pak je možná mnohem ofenzivnější, než když hrajete ve třech. Z tohoto pohledu ve druhém poločase měla naše hra takové parametry, které bych si představoval.
Co nejvíc vám utkání ukázalo?
Mně nejvíc ukázalo, že mužstvo je čisté a s obrovskou morálkou. To je strašně důležité. Hráči za stavu 0:2 zvedli prapor a ukázali, že chtějí za svůj klub bojovat.
Sparta měla nepříznivou bilanci v penaltách. Měli jste Karlssona na penalty přichystaného?
Když jsme za tři dny viděli individuální schopnosti hráčů, tak David z mého pohledu patří k hráčům, kteří by to měli zvládnout. Hráči se samozřejmě před zápasem dozví, kdo patří k exekutorům pokutových kopů. Není to tak, že by se někdo na hřišti najednou rozhodl, že si to vezme na sebe. Už před zápasem je určená skupina hráčů, kteří by měli penaltu kopat.

Další novinky