Ligová fotbalová asociaceChance Liga
NovinkyMuži A

Budeme chtít dominovat a útočit

Luboš Loučka a Dávid Hancko před MOL Cupem s Baníkem

Sdílet

Už ve středu od 16:30 Spartu čeká doma na Letné osmifinále MOL Cupu. Před zápasem s Baníkem Ostrava jsme vyzpovídali asistenta trenéra Luboše Loučku a obránce Dávida Hancka.
Před rokem v březnu Sparta také vyzvala v domácím poháru Baník, tehdy šlo o čtvrtfinále. Skóre otevřel Dávid Hancko a Sparta vyhrála 5:0. „Pamatuju si na ten zápas velmi dobře. Byl to pro nás velmi důležitý zápas. Po tom utkání se sezona výsledkově přelomila, začali jsme vyhrávat každý zápas v lize i v poháru. Rád na to vzpomínám hlavně kvůli divákům a že se mi podařilo vstřelit gól. Věřím, že to zopakujeme, i když bohužel diváci nebudou moci být na stadionu,“ ohlíží se za rok starým duelem s Baníkem jeden z hrdinů utkání Dávid Hancko.
Za rok se toho změnilo hodně. Svět se potýká s pandemií covidu-19, fanoušci nemohou chodit na stadiony a na lavičce Sparty stojí Pavel Vrba. Jak moc se podle Dávida změnil sparťanský tým. „Myslím, že je vidět, že hodně. Celkově mužstvo chce víc a víc, snaží se vyhrávat zápasy v sériích, vozíme body zvenku. Celkově se mužstvo zlepšuje a máme fakt skvělou partu. Já osobně to cítím tak, že se neustále zlepšuji a že jsem lepším hráčem, než jsem byl před rokem.“
Covid-19 zasáhl i do uplynulých dnů. Kvůli nákaze v týmu Plzně byl odložen ligový duel s Viktorií. „Bohužel musím říct, že už jsme si za rok s covidem zvykli, že se může stát cokoliv. Člověk někdy neví, co bude druhý den, kteří hráči vyjdou nakažení nebo to nepotká vás. Už s tím nějaké zkušenosti máme. Příprava probíhá pořád stejně i kdyby tady covid nebyl. Nad tím člověk nemůže přemýšlet, jestli vás to ovlivní nebo ne. Chystáte se co nejlíp na zápas a pak se uvidí. Hodně jsme trénovali. Kluci dostali pořádně do těla. Po poctivém tréninku měli ale také zasloužené volno. Věřím, že do utkání s Baníkem si přinesou hodně energie,“ řekl asistent trenéra Luboš Loučka. „Bohužel jsme se dva dny před zápasem dozvěděli, že se utkání s Plzní odkládá. Z tohoto pohledu to bylo trochu nepříjemné. Trenéři na to rychle zareagovali. Před tím jsme měli karanténu, takže jsme mohli dotrénovat. Měli jsme těžké tréninky, také jsme mohli doléčit lehká zranění po zápase. Věřím, že do toho ve středu vlétneme podobně jako proti Příbrami s plnou chutí a že zvítězíme,“ dodává slovenský obránce.
Sparta v posledních čtyřech zápasech dala pokaždé alespoň tři góly, v posledních dvou navíc neinkasovala. Zdá se, že se síla týmu projevuje na obou stranách hřiště. „Doufáme, že ano. Je důležité to udržet dlouhodobě. Je super, že se nám to podařilo ve dvou zápasech, ale měřítko je ve Spartě jiné. Musíme to předvádět pořád dokola. Já budu rád, když ve středu dáme třeba jenom jeden gól a žádný nedostaneme,“ pravil asistent trenéra Vrby. „Takhle by to mělo vypadat. Jsem rád, že se nám daří i střelecky. Svědčí to o tom, že chceme hrát aktivně a ofenzivně, vytváříme si šance. Když sledujeme videa ze zápasů, stále vidíme věci, které se daly udělat lépe a že jsme mohli gólů přidat ještě víc. Samozřejmě musíme ale být vděční i za takovouto porci gólů. Stále je ale vidět, že se dokážeme v hodně věcech zlepšit. Musíme na tom dále pracovat,“ zůstává nohama na zemi Dávid Hancko, který pod trenérem Vrbou hraje levého obránce v systému na čtyři obránce. „Myslím, že většina hráčů je dlouhodobě na čtyřobráncovy systém zvyklá. Samozřejmě nám to po změně z trojčlenné obrany chvíli trvalo, co se týká zabezpečování a pokrývání hráčů. Bylo tam i pár smolných momentů. Například proti Karviné nám ze tří šancí dali tři góly. Jsem rád, že se nám teď dvakrát podařilo udržet nulu. Věřím, že v tom budeme pokračovat a budeme v defenzívě důslední, abychom dostávali co nejméně gólů.“
Spartu čeká tradiční rival Baník Ostrava. Oba týmy mají za sebou konfrontaci s Příbramí. Sparta vyhrála 4:0, Baník 5:0. Dá se očekávat ve středu ofenzivní smršť nebo spíše opatrná bitva, která by mohla dopět až do prodloužení? „Samozřejmě počítáme se vším, ale primárně chceme zápas rozhodnout v normální hrací době a zajistit si postup do devadesáti minutách. Nemyslím si, že to bude nějaká divočina. Pohárový zápas je trochu specifický, hraje se na jedno utkání. Úplně se to asi otvírat nebude. Uvidíme, s čím přijede Baník, ale náš styl se výrazně měnit nebude. Budeme chtít dominovat, útočit a vytvářet si šance. Samozřejmě si musíme dát pozor na nějaký protiútok, který má Baník silný. Náš styl se výrazně měnit nebude,“ vyhlíží konfrontaci s Baníkem Loučka. „Vždycky je to s Baníkem vyhecované, je to nepříjemný soupeř. Zápasy se Spartou vnímají jinak než s jinými týmy. Výměna trenéra jim určitě dodala nový impulz. My se musíme dívat na nás, na naši kvalitu, ochotu a bojovnost. Věřím, že když budeme bojovat, půjdeme si pro vítězství, tak máme kvalitu na to, aby vítězství zůstalo doma na Letné. Věřím, že na to máme a uděláme vše pro to, abychom šli v poháru dál,“ doplňuje Hancko.
Baník nedávno vyměnil trenéra. Luboše Kozla nahradil Ondřej Smetana, který má za sebou dvě utkání. „Složení týmu se úplně nezměnilo. Hrají klasicky na dva útočníky, Šašinka se Zajícem. Přešli na klasické rozestavení 4-4-2. Jmenovitě se tým nějak extra neproměnil. V posledním zápase se jim dařilo střelecky. V tom je asi největší rozdíl. Efektivita před tím taková nebyla. Ale myslím si, že nás nečeká nějaká radikální změna. Baník známe a nemyslím si, že by nás měli překvapit,“ řekl o soupeři s novým koučem Luboš Loučka. „Vždycky je to s Baníkem vyhecované, je to nepříjemný soupeř. Zápasy se Spartou vnímají jinak než s dalšími týmy. Výměna trenéra jim určitě dodala nový impulz. My se musíme dívat na nás, na naši kvalitu, ochotu a bojovnost. Věřím, že když budeme bojovat, půjdeme si pro vítězství, tak máme kvalitu na to, aby vítězství zůstalo doma na Letné. Věřím, že na to máme a uděláme vše pro to, abychom šli v poháru dál, uzavírá před duelem s Baníkem Dávid Hancko.
Utkání začíná na Letné v 16:30 a můžete jej sledovat na obrazovkách ČT sport.

Další novinky