Ligová fotbalová asociaceChance Liga
ReportážeMuži A

Historická výhra 7:2 a Krejčího hattrick

Sparta rozdrtila Teplice

Sdílet

Sparta se po reprezentační přestávce vrátila do ligových bojů v neskutečném stylu. Teplice rozdrtila 7:2, což je vyrovnání sparťanského rekordu v české lize z roku 1994. Více branek padlo v celé historii české ligy jen ve dvou zápasech. LK37 dal hattrick už za půl hodiny první půle.
Poprvé v roce 2021 nastoupil v základní sestavě Matěj Polidar, který zaujal místo na levém kraji obrany. Na pravém nastoupil Michal Sáček. Tomáš Wiesner se posunul na pravý kraj zálohy a v útoku nastoupil Adam Hložek. Ze zdravotních důvodů nebyli k dispozici Juliš, Kozák, Laco Krejčí, Hancko a Štetina.
Start to byl opravdu rychlý. Brankář Němeček, který nahradil ze Sparty hostujícího Čtvrtečku, poslal míč jen směrem na Adama Hložka. Ten si ho zhruba dvacet metrů od branky pohotově zpracoval a trefil poloodkryté zařízení. Hložan dal první ligový gól po zranění a trefil se poprvé od 3. října, kdy skóroval proti Jablonci.
Už o deset minut později Sparta rozehrála nakrátko roh. Dočkal pak posadil dokonalý balon na hlavu LK37 a ten podruhé rozvlnil síť.
V 19. minutě Hložek zahrozil podruhé. Skvěle si pohlídal ofsajd a zkoušel pravačkou obstřelit gólmana na zadní tyč. Bohužel minul bránu. O dvě minuty později přišlo snížení. Kučera nacentroval po zkráceném rohu do vápna, kde zůstal na zadní tyči nehlídaný Jukl.
Snížení ale hostům nevydrželo dlouho. Polidar přihrál Plavšičovi, ten pelášil k brankové čáře a pak vyslal další skvělý centr do vápna. I tentokrát byl LK37 ve správnou chvíli na správném místě a hlavou znovu udeřil.
Krátce před naplněním půlhodiny Jukl ve vápně fauloval Wiesnera a sudí zapískal penaltu. Míč si vzal LK37, brankář skončil vpravo a míč vlevo. LK37 tak stihl za necelou půlhodiny utkání hattrick!
Pět minut před pauzou Pavelka z dálky napálil břevno, LK37 následně zkusil míč hlavou pohotově dorazit. Tentokrát mířil nad. V nastavení Wiesner upaloval po skvělé přihrávce mezi obránce na bránu Teplic, zadáci hostů ho ale dokázali nakonec zastavit. Sparta tak po poločase vedla 4:1.
Do druhé půle nastoupil místo zraněného brankáře Teplic Němečka někdejší sparťan Tomáš Grigar. Jak Sparta skončila první půli, tak začala tu druhou. Po centru Plavšiće z levé strany se původně zdálo, že Adam Hložek zarazil pátý hřebíček. Posléze byl jeho gól označen za vlastní branka Knapíka.
A brankostroj neustával. Po hodině hry přihrál ve vápně Hložek patičkou Polidarovi a Matěj dal první soutěžní gól ve Spartě – 6:1!
Pozadu nechtěl zůstat ani Tomáš Wiesner a o minutu později využil nabídky Karabce a vstřelil dokonce první ligový gól kariéry.
Deset minut před koncem snížil Žitný, který ve vápně obelstil naše obránce a zamířil přesně k pravé tyči.
Sparta tak porazila Teplice 7:2 a vyrovnala rekordní vítězství v české lize. V roce 1994 porazila stejným výsledkem Viktorii Plzeň. Jeden jediný gól pak chyběl k vrovnání absolutního rekordu nejvyšší soutěže.
AC Sparta Praha – FK Teplice 7:2 (4:1)
Góly: 3. Hložek, 13., 24. a 29 (pen.) LK37, 53. Knapík (vl.), 60. Polidar, 61. Wiesner – 21. Jukl, 81. Žitný. ŽK: Jukl. Rozhodčí: Machálek – Horák, Kubr.
Sparta: Nita – Sáček, Vitík, Čelůstka (75. Vindheim), Polidar – Wiesner, Pavelka, LK37 (66. Trávník), Dočkal (61. Karabec), Plavšić (61. Karlsson) – Hložek (66. Novotný).
Teplice: Němeček (46. Grigar) – Hyčka (38. Černý), Mazuch (38. Gabriel), Knapík, Droehnle – Mareček (85. Ljevaković), Kučera (71. Žitný) – Kodad, Jukl, Moulis – Vukadinović.

Další novinky