Ligová fotbalová asociaceChance Liga
RozhovoryMuži A

První půli jsme prohospodařili

Trenér Sparty Pavel Vrba po prohře v derby

Sdílet

Trenér Sparty Pavel Vrba v devátém soutěžním zápase na lavičce Sparty poprvé zažil porážku. Sparta prohrála 298. derby se Slavií 0:2. Přečtěte si, jak trenér hodnotil zápas na tiskové konferenci.
Trenére, určilo ráz zápasu prvních 15 minut, kdy jste zahodili tři čtyři dobré šance?
Celkově první poločas ovlivnil výsledek. V prvních dvaceti minutách jsme hráli velice dobře dopředu, měli jsme gólové situace, ale nebyli jsme úspěšní. Když dostanete v poslední minutě prvního poločasu gól, je to obrovská chyba. Ještě chvíli před tím máte balon pod kontrolou a pak dostanete gól. My jsme první poločas prohospodařili. Neproměnili jsme šance, které jsme si vytvořili v první části utkání. A pak si necháme vstřelit branku v poslední minutě. To je hodně špatné.
Zarazila vás reakce týmu, jak ho gól srazil? V druhém poločase jste se do toho už nedostali.
Určitě ano. Na druhou stranu, Slavie už nemusela být tolik aktivní. Hlídali si svoje prostory, nepouštěli nás už tolik do brejkových situací jako v prvním poločase. Už to zavřeli, my jsme neměli prostoru tolik jako v prvním poločase. Hráli zkušeně a čekali na příležitost. Bohužel si myslím, že i druhý gól byl hratelný, ale nechali jsme Tecla otočit se ve vápně v situaci, kdy byl zády k bráně. Vstřelil druhou branku a zápas rozhodl. Když Slavia vedla, hlídala si prostory. My jsme to měli strašně těžké. Stále ale říkám, že kdybychom dali první gól, pravděpodobně to mohlo být jiné. Stalo se to, co se stalo. Slavia ukázala, že to je zkušené mužstvo. Mají obrovské zkušenosti z evropských pohárů a zužitkovali je i v našem zápase.
Byla to pro vás první konfrontace s top soupeřem. Co vám ukázala o týmu?
Vy se bavíte o top soupeři, ale to je top soupeř v Evropě, nejen v české lize. Je to mužstvo, které má v poslední době velké úspěchy. Dostali se do poslední osmičky v Evropské lize, hráli 1:1 na Arsenalu. Možná mají obrovskou šanci se dostat mezi nejlepší čtyři v Evropské lize. My jsme hráli proti soupeři, který kraluje v české lize a je úspěšný i v evropských pohárech. Pro nás to měla být zkouška, abychom si ověřili, jak na tom doopravdy jsme. V lize jsme měli velice dobré výsledky a hra byla z naší strany velice dobrá. O to víc mě mrzí, že jsme začátek utkání neuhráli líp. Pro nás by to bylo obrovské povzbuzení. Začínáme tam, kde jsme. Teď nás čekají zase těžší soupeři v české lize. Máme Plzeň nebo Jablonec. To jsou soupeři, kteří jsou v tabulce nahoře. Uvidíme, jak to zvládneme.
Jste u týmu relativně krátce, už jste urazili nějakou cestu, měli dobré výsledky. Co je potřeba, abyste se dostali na úroveň Slavie?
Slavie hlavně získává obrovské sebevědomí ze zkušeností v evropských pohárech. Je úspěšná i v české lize. Pokud bychom postoupili do skupiny evropských pohárů, pro klub by to bylo obrovské plus. Zkušenosti z Evropy nemůžete posbírat v české lize, musíte je sbírat právě v Evropě. Slavia z toho těží.
Je ještě podle vás reálné, že byste se zapojili do hry o titul?
Víte sám, že rozdíl už je obrovský. Při vší úctě k našim hráčům, musím říct, že Slavia má tak zkušené mužstvo, že si myslím, že tato možnost už nenastane.
Adam Hložek už v týdnu proti Jablonci zahodil čtyři nebo pět šancí. Tentokrát opět. Je to z vašeho pohledu hlubší problém?
My si hlavně musíme uvědomit, že Adam Hložek má osmnáct roků. Je to obrovsky talentovaný hráč. Věřím, že má před sebou zajímavou budoucnost. Už jsem to říkal po zápase s Jabloncem, až začne proměňovat šance, tak si myslím, že to bude top hráč v Evropě a bude se prosazovat i v top soutěžích. Samozřejmě je důležité, aby to začal proměňovat a pomohl nám. Potom se může odrazit do nejtěžších soutěží v Evropě.
„LK37“ Krejčí dostal brzo žlutou kartu. Budete mu to vyčítat? Pak bylo vidět, že to možná v hlavě měl a spoustu soubojů by řešil jinak.
To si nemyslím, že by Láďa byl zablokovaný kvůli žluté kartě. Je to hráč, který prokazuje svou kvalitu. I v tomto zápase měl momenty, kdy hrál přímočaře. Možná mohl být někdy přesnější a bylo by to ještě lepší. Sparta má čtyři nebo pět zajímavých mladých hráčů, kteří jdou nahoru.

Další novinky