Ligová fotbalová asociaceChance Liga
RozhovoryMuži A

Zápas dvou rozdílných poločasů

Trenér Sparty Pavel Vrba po výhře nad Slováckem

Sdílet

Sparta zvládla utkání se Slováckem, které nám ze čtvrtého místa dýchalo na záda. Výhru hodnotil na tiskové konferenci a pro Sparta TV trenér Pavel Vrba.

VRBA | Zápas dvou rozdílných poločasů

Trenére, je to pro vás velká úleva?
Samozřejmě to úleva je. Vyhráli jsme nad mužstvem, které bylo s námi v kontaktu. Výhra je tedy o to důležitější, že jsme trochu odskočili, a navíc máme i lepší vzájemné zápasy. První poločas z naší strany byl zvláštní. K ničemu jsme se nedostali, byli jsme nepřesní a spoustu věcí jsme řešili velice špatně. Začátek druhého poločasu už byl lepší. Láďa Krejčí měl gólovou příležitost. Pak jsme si pomohli i střídáním. Hráči, kteří přišli byli mnohem pohyblivější, aktivnější. Jejich souhra rozhodla o zápase. Nejprve po centru Plavšiće Wiesner trefil tyčku, byla to krásná akce a o chvilku později přišla gólová akce. Musím říct, že nám tentokrát střídající hráči velice pomohli.
Plavšić i Wiesner v posledních zápasech vypadli ze sestavy. Řekli si o návrat?
Karlsson nás před svým zraněním táhl, strašně nám pomohl, dával góly. Byl z křídelních hráčů asi nejlepší. Určitě jsme mu nechtěli po zranění nějak ublížit. Na druhou stranu, hráči, kteří prostřídali, byli výrazně lepší. Uvidíme, jak budou hráči vypadat v týdnu. Určitě si ale řekli o to, aby v příštím zápase hráli v základu.
Karlssonovi většinou po zranění chvíli trvá, než se dostane zpět. Je to podle vašeho názoru právě tím, že jeho výkonnost není taková jako před pauzou?
Určitě to není v kondici. Karlsson normálně trénuje. Jde spíš o zranění, které ho limituje v osobních soubojích. V druhé půli mu šel balon na hlavu a on ho hrál nohou. Je otázka, jestli dokáže tento limit zvládnout. Už by měl pomaličku zmizet a měl by být v pořádku. Je to hodně na něm.
Často jste rozehrávali rohy na krátko. Cvičíte to takhle?
Je to hlavně podle hry soupeře. Sledujeme rozestavení soupeře před zápasem a nacvičujeme situace, které by nám mohly pomoct.
Jak jste spokojený s tím, jaký progres dělá Martin Vitík?
Je to mladý kluk. Vidíte, že občas udělá chybu v rozehrávce. Na druhou stranu, je mu osmnáct let. V lize snad kromě Zimy nikdo jiný takový není. Věříme, že zkušenosti v budoucnu ve Spartě zúročí a klubu to vrátí.
Jak je na tom Ondřej Čelůstka, který musel střídat?
Řekl si o střídání. Dostal pravděpodobně úder do hlavy. Točila se mu hlava, měl mžitky a rozhodl se, že dál nemůže pokračovat. Tím, že se ale Krejda stáhl dozadu na stopera, tak jsme tam dostali hráče, který tvořil. Hráči, kteří posty změnili, nám také pomohli. Možná jsme tedy potom byli tvořivější, měli víc mezihry než na začátku utkání.
Máte u Krejčího jasno, že je střední záložník, nebo myslíte, že by mohl nakonec hrát stopera?
Já osobně si vzpomínám na Davida Bystroně. Hrál v Baníku defenzivního záložníka, přišel do Plzně, hrál stopera a skvěle. Využil na stoperu kvalitu, kterou získal v mladém věku jako střední záložník. Naopak si myslím, že to hráčům do budoucna pomůže. Vyhrají se na postu defenzivního záložníka a dokážou být na stoperu výjimeční v mezihře a v zakládání útoků. Jsou pak jistější, vykopanější a bude to pro ně obrovská výhoda. Nebo v minulosti také Tomáš Sivok. V Budějovicích hrál šestku, pak ve Spartě stopera. Myslím si, že mu to pomohlo.

Další novinky