Ligová fotbalová asociaceChance Liga
RozhovoryMuži A

Hložek je mimořádný hráč

Trenér Sparty Pavel Vrba po výhře 6:1 nad Brnem

Sdílet

Sparta porazila v posledním zápase sezony Brno 6:1. Čtyři góly nastřílel už v prvním poločase Adam Hložek. Trenér Pavel Vrba zhodnotil utkání i jarní část sezony pod jeho vedením. Pusťte si rozhovor pro Sparta TV nebo si přečtete přepis tiskové konference.

VRBA | Adam Hložek je mimořádný hráč

Trenére, bylo to loučení se sezonou, jaké jste si představoval?
První poločas byl z naší strany velice dobrý. Jen začátek nám úplně nevyšel, dali jsme si téměř vlastní gól. Myslím si ale, že v prvním poločase byla naše dominance velice výrazná. Je to zasloužené vítězství, i když pro Brno asi hodně krutý poločas. V domácím prostředí jsme odehráli opět velice kvalitní utkání, zopakovali jsme výkony z domácí půdy a myslím si, že to je zasloužené vítězství.
Hložek dal čtyři góly, pak v poločase střídal. Bylo to dopředu domluvené, nebo reakce na zranění?
Adam měl v týdnu zdravotním problémy a do čtvrtka ani netrénoval. Pak se poprvé zapojil s mužstvem. Naštěstí v pátek po tréninku řekl, že je připraven na část utkání. Nám v prvním poločase mimořádně pomohl. Je vidět, že roste ve výjimečného fotbalistu. Doufám, že bude pokračovat dál. Jsem rád, že nám aspoň v prvním poločase pomohl k tomu, že výsledek byl takový, jaký byl. Když se necítil úplně dobře, nebyl důvod do toho zasahovat. Zvlášť, když ho čeká náročný program s reprezentací. Svým způsobem jsme ho i šetřili, aby si mohl plnit své reprezentační povinnosti.
Bylo to střídání s těžkým srdcem, když bojoval o korunu krále střelců?
Moje ne, to se musíte zeptat jeho. Král střelců je jen části jeho kapitoly. Má osmnáct let, řekl bych, že bude mít ještě spoustu příležitostí, aby to potvrzoval v příštích sezonách.
Když vidíte, jak Adam hraje, nemáte obavu, abyste o něj v létě nepřišel?
Dohoda je taková, že tady bude působit i v další sezoně. Ale znáte to, ve fotbale se může stát spousta věcí. Je to všechno otevřené. Ukazuje svou kvalitu a já bych byl rád, aby nám pomohl v kvalifikaci o Ligu mistrů a k tomu, abychom byli v příští sezoně ještě lepší než v této. Uvidíme, co se stane. Možná po mistrovství Evropy, možná později. Nedokážu říct, jak to dopadne. To po mně chcete hádání z křišťálové koule.
Hložek dal gól z penalty, hlavou, levou i pravou. Kde má podle vás největší slabinu?
Já jsem viděl v jeho letech jednoho mimořádného hráče, a to byl Milan Baroš, který také naskočil brzo. Byl velice silný a pak byl úspěšný i v zahraničí. Adam je podobný typ stejných kvalit. Myslím si, že i on má před sobou hodně zajímavou budoucnost tak jako měl Milan Baroš. Přeju mu, ať to tak je. Uvidíme, jak rychle to bude.
Dávidu Hanckovi končí hostování. Pracujete s variantou, že bude pokračovat nebo, že skončí?
Řešíme oboje. Může se stát, že bude pokračovat i že ne. Uvidíme, jednání probíhají.
Dá se už dnes říct něco k příchodům a odchodům?
Kdo přijde, to vám neřeknu. Jednání probíhají a zatím není nic takového, že bychom mohli říct jméno. V momentě, kdy se to potvrdí, dáme vám okamžitě vědět. Jednáme s hráči, kteří by měli do Sparty přijít. Doufáme, že budou jednání rychle uzavřena, aby s námi hráči byli už na zahájení přípravy. Co se týká odchodů, jedním z končících hráčů je Libor Kozák.
Kterého soupeře byste si přál do druhého předkola Ligy mistrů?
Vzpomněl jsem si na zápas Midtjyllandu, když jsem byl ještě v Razgradu. Midtjylland sice letos nevyhrál titul, ale když jsme s nimi hráli v Bulharsku, vyhráli několikrát za sebou. Po dlouhé době neobhájili titul, ale je to určitě hodně silné mužstvo. Vedení klubu je založeno na pravidlech a pracují na tom dlouhodobě. Pokud budou otevřené stadiony, tak je pro naše fanoušky nejlepší Rapid Vídeň. Měli by to hodně blízko. Galatasaray je strašně silný, zvlášť trojice Galatasaray, Besiktas a Fenerbahce. To jsou mužstva, která jsou v Turecku velice silná a oblíbená. Opět velice těžký soupeř. Pokud chceme uspět, musíme ale i tyto mužstva porazit. Já tomu věřím. Popereme se o to, abychom na Spartu po dlouhé době dostali skupinu Ligy mistrů. To je náš cíl, který jsme si dali a já bych byl rád, kdyby se nám to podařilo co nejrychleji.
Jak byste zhodnotil celé jaro pod vaším vedením?
Já bych to rozdělil na domácí a venkovní zápasy. Doma jsme v lize sehráli velmi dobré zápasy, s tím jsem byl spokojený. Nebyl jsem spokojený s venkovními zápasy, kdy jsme ztratili hodně bodů. Mohli jsme v některých zápasech bodovat víc.
V 17 kolech jste dali 49 gólů, co na to říkáte?
To mě samozřejmě těší. Sparta je mužstvo, které musí dominovat, střílet hodně gólů a hlavně v domácích zápasech fanoušky bavit. Já bych byl rád, abychom na to v příštím ročníku navázali. Byl bych rád, abychom i ve venkovních zápasech potvrzovali svou kvalitu a byli výraznější.

Další novinky