Ligová fotbalová asociaceChance Liga
ReportážeMuži A

Historická výhra 5:0 v Liberci

Sparta deklasovala Slovan na jeho půdě

Sdílet

První venkovní utkání v této sezoně FORTUNA:LIGY zvládla Sparta výborně! V Liberci zvítězila 5:0, když se trefili Pešek, Hložek, Karabec, Laco Krejčí a Souček. Sparta dala pod Ještědem vůbec poprvé v historii ligy více než tři branky. Slovan dohrával od 52. minuty v oslabení.
Premiérově v základní sestavě Sparty nastoupil Filip Panák, který dokázal překonat dlouhé zranění. Naposledy vyběhl od začátku zápasu do ligového utkání 27. října 2018 ještě v dresu Karviné. Vedle něj se do obrany postavili Wiesner, Hancko a Polidar. V útoku začal Lukáš Juliš. Ze zdravotních důvodů nemohli nastoupit Casper Højer (očekávaná dlouhodobá absence v řádu měsíců) a LK37 (svalové zranění). Kapitán Bořek Dočkal hrál 250. zápas v české lize.
Ve 4. minutě Wiesner centroval z levé strany, na malém vápně si míč našel Juliš, jenže jeho hlavička byla málo důrazná a Knobloch ji chytil.
O osm minut později to na druhé straně z dálky zkusil Matoušek. Jeho střela ale mířila mimo tři tyče.
Po dvaceti minutách hry nacentroval Pešek z pravé strany do vápna, kde pohotově zakončil Juliš. Bohužel ale mířil do míst, kde stál liberecký gólman.
Ve 25. minutě šla aktivní Sparta zaslouženě do vedení. Wiesner zprava vyslal balon na levou stranu vápna, tam se do míče z první opřel Pešek a dal svůj první ligový gól ve Spartě. Navíc proti klubu, odkud k nám přišel.
Ve 38. minutě zkusil Juliš propálit Knoblocha z ostrého úhlu, neměl ale moc místa, kam míč vtěsnat, a tak si gólman Liberce se situací poradil. Dvě minuty na to Dočkal pohotově ve vápně tečoval na Laca Krejčího, který trkl balon na bránu, bohužel trefil jen Knoblocha.
První poločas skončil naším jednogólovým vedením. Sparta měla držení míče 75 %.
V 52. minutě Gebre Selassie zasáhl kopačkou do obličeje Michala Sáčka a nemohlo následovat nic jiného než druhá žlutá karta. Slovan tak dohrával v deseti. Zraněného Sáčka nahradil Souček.
Sparta přesilovku brzy využila. Nejprve přišla v 62. minutě nádherná spolupráce dvou střídajících Adamů. Karabec se dostal do vápna, přihrál Hložkovi, který si poradil s bránícími hráči Liberce a vystřelil. Balon se odrazil o břevno a skončil za brankovou čáru.
O čtyři minuty později byl Hložek faulován ve vápně. Míč si vzal nejmladší hráč na hřišti Adam Karabec a proměnil mazácky, když napálil míč o horní tyč do brány.
Dvacet minut před koncem Souček parádně vyslal dopředu Laca Krejčího. Ten šel sám na gólmana, zamířil po zemi k levé tyči a bylo to už o čtyři!
Demolice domácích nekončila! V 79. minutě Laco Krejčí od brankové čáry přihrával pod sebe. Tam byl nachystán Filip Souček, který vstřelil první ligový gól za Spartu!
Sparta tak uštědřila Liberci nejtěžší domácí porážku v nejvyšší české soutěži. Po dvou kolech vede ligu s plným počtem bodů a skóre 8:2. O naše branky se zatím postaralo osm různých střelců.
FC Slovan Liberec – AC Sparta Praha 0:5 (0:1)
Góly: 25. Pešek, 62. Hložek, 66. Karabec (pen), 70. Laco Krejčí, 79. Souček. ŽK: Gebre Selassie, Chaluš. ČK: 52. Gebre Selassie. Rozhodčí: Berka – Mokrusch, Vlček. Diváci: 5 000.
Liberec: Knobloch – Fukala, Chaluš, Purzitidis (74. Kranthove), Mikula – Koscelník (74. Nečas), Gebre Selassie, Michal, Faško (81. Lehoczki), Matoušek (56. Gembický) – Rondić (75. Mészáros).
Sparta: Nita – Wiesner (74. Vindheim), Panák, Hancko, Polidar – Laco Krejčí, Pavelka, Sáček (54. Souček), Dočkal (60. Karabec), Pešek (74. Karlsson) – Juliš (60. Hložek).

Další novinky