Ligová fotbalová asociaceChance Liga
RozhovoryMuži A

Byli jsme málo důrazní

Trenér Sparty Pavel Vrba po utkání v Plzni

Sdílet

Trenér Sparty Pavel Vrba hodnotil pro Sparta TV a na tiskové konferenci utkání v Plzni, které Sparta prohrála 2:3. Pusťte si video nebo si přečtěte přepis TK.

VRBA | Zápas evropské úrovně

Trenére, prohrál vám utkání způsob, jakým jste přistupovali k plnění defenzivních úkolů?
Určitě ano. Udělali jsme spoustu chyb v defenzivě. Měli jsme dost nedostoupených prostorů i nedohraných situací viz druhý gól. Měli jsme balon pod kontrolou, nezakončili jsme to a z brejku jsme dostali gól. Při druhém gólu složitá rozehrávka a trest. Bylo to několik věcí. V některých situacích jsme měli trochu štěstí, ale potom jsme předvedli špatné řešení situací a soupeř toho využil.
Neměl jste pocit, že někteří hráči do toho šli s menší vervou než domácí?
Spíš si myslím, že domácí využili domácího prostředí a svých fanoušků, kteří je hnali dopředu. Konečně měl fotbal nějakou atmosféru a oni toho využili. Já bych spíš řekl, že my jsme si mysleli, že hrajeme proti soupeři, který o nic nehraje a že ho po nějaké době udoláme. Byli ve finálních situacích důraznější. Dali tři góly ještě měli další dvě tři situace, kdy nám mohli dát gól. Mohli jsme být určitě silnější hlavně v defenzivních věcech, kdy jsme v určitých situacích propadli.
Dělala vám Plzeň problém hlavně důrazem a agresivitou?
Já už jsem to několikrát řekl. Byli důraznější, využívali svých postav, důrazu. Balony šly do prostorů, kde jsme neměli takovou sílu jako oni. Až v druhém poločase jsme byli lépe postavení a dokázali jsme balony získávat. Když se podíváte hlavně na druhý a třetí gól, to byly situace, kdy při nesmyslné rozehrávce ztratíme balon a soupeř nás za to potrestá. To byly chyby… Nechci říct, že jsme jim to darovali, oni si to uhráli tím, že byli důrazní a využili toho, že jsme ty ztráty udělali a my jsme se v těch situacích chovali špatně.
Jaký očekáváte vliv na mužstvo? Neobáváme se, že vás to může srazit, nebo to podle vás naopak může být varování?
My jsme narazili na soupeře, který je na úrovni, se kterou se budeme potkávat v Evropské lize. Teď to bude Jablonec a Slavia. Ukáže se, jakou máme sílu. Když to nezvládneme, tak to bude špatně. Zápas nám spíš ukázal, co nás čeká a teď je otázka, jestli to dokážeme zvládnout a jestli to pro nás bude dostatečné poučení.
Poprvé jste se vrátil jako soupeř do Plzně. Jaké emoce jste se prožíval?
Já jsem tady zase zažil úžasnou atmosféru s fanoušky. Jsem hrozně rád, že konečně zase můžou chodit lidi na fotbal. Bez fanoušků fotbal není fotbalem. Ukázalo se, jak jsou fanoušci pro fotbal strašně důležití, aby nějak vypadal. Obě dvě strany to zvládly skvěle. Sparťanští fanoušci byli úžasní. Atmosféra byla na české poměry skvělá.
Ani vám se nepovedlo se Spartou v Plzni vyhrát. Můžete prozradit, čím to je?
Já to teď můžu říct jen z mých zkušeností, které mám. Nám se podařilo na Spartě nad Plzní vyhrát, tady jsme prohráli 2:3. Musíme si to rozebrat u videa s chladnější hlavou. Bohužel jsme v defenzivních činnostech nebyli dostatečně důrazní, soupeř bohužel pro nás dal krásný třetí gól. Když nebudeme důrazní ve velkých vápnech, tak nás soupeř s takovou kvalitou potrestá.
Sáhl jste do stoperské dvojice. Nevyčítáte si, že jste to udělal?
Vy víte, že tato dvojice vznikla po zranění dvou stoperů. My jsme to řešili tímto způsobem, abychom neztratili vyšší hráče. Předpokládali jsme, že se Plzeň bude dostávat do standardních situací. Dávali góly a byli úspěšní. Chtěli jsme vyšší hráče. Ze standardky jsme gól nedostali. Dostali jsme góly po našich chybách. Takové složení jsme měli, abychom ve standardních situacích byli lepší než soupeř.
Nastoupili jste bez klasického podhrotového hráče. Jaký byl záměr?
Dali jsme tam Součka, který před tím nehrával a Saka jsme dali výš. Dokáže podržet balon ve finální fázi a obejít hráče. Chtěli jsme vyššího hráče a být důslednější na šestce.
Jak to vypadá s návraty Bořka Dočkala a Ládi Krejčího mladšího?
Je to otázka dnů. Oba hráči jsou připravení se zapojit do plnohodnotného tréninku, potažmo i do zápasů. Věřím, že to bude brzy, ale v Dánsku ještě nejspíš ne. K dispozici by už ale měl být Čelůstka.

Další novinky