Ligová fotbalová asociaceChance Liga
RozhovoryMuži A

Ztracené body musíme dohnat venku

Trenér Sparty Pavel Vrba po utkání s Jabloncem

Sdílet

Trenér Sparty Pavel Vrba hodnotil svou vůbec první domácí ligovou ztrátu po příchodu do klubu. Přečtěte si, co po remíze 1:1 řekl ve velkém tiskovém centru novinářům nebo se podívejte na rozhovor pro Sparta TV.

VRBA | Ztracené body musíme dohnat venku

Trenére, říkal jste, že po reprezentační přestávce přijde série zápasů, která ukáže, jak na tom jste. Jak to hodnotíte?
Narazili jsme na soupeře, kteří jsou těžší než na začátku soutěže. Mrzí mě hlavně dnešní remíza. V domácím prostředí chceme být dominantní. Nám se to bohužel dařilo jen prvních dvacet minut, kdy jsme podle mě hráli dobře. Pak jsme od toho ustoupili a až příchodem hráčů ve druhém poločase se to změnilo a dominanci jsme znovu získávali. Ale samozřejmě to je málo. Výsledek pro nás samozřejmě není příjemný.
Máte pro zlom ve 20. minutě vysvětlení? Do té doby to vypadalo, že máte zápas pod kontrolou.
Přiznám se, že nevím, proč jsme ustoupili z toho, co jsme hráli prvních dvacet minut. Potom jsme měli špatné postavení při druhých míčích. To je i na rozbor s hráči. Proč jsme přestali kombinovat jako v prvních dvaceti minutách, to jsem moc nepochopil. Ve fotbale se to ale stává. Soupeř možná něco změní a my už jsme nedokázali být tak přesní. Přesto je škoda, že jsme nehráli dál jako na začátku utkání.
Jak pak bylo těžké tým vrátit zpátky do provozní teploty?
Střídáními jsme se dostali víc do hry. Karabec i Karlsson byli výraznější a víc vidět v útočné fázi. Začali jsme mít větší převahu. Měli jsme několik střel a akcí, kdy možná doopravdy chyběl kousek, abychom dali druhý gól. Bohužel se to nestalo. Ztráta v domácím prostředí není dobrá.
Mě jste omezené možnosti střídání. Jak je na tom Dočkal a Polidar?
Polidar nebyl k dispozici na základě zranění ramene v minulém zápase. Bořek Dočkal se rozhodl po včerejším tréninku, že ještě není úplně fit a nepůjde do rizika, aby mohl nastoupit do utkání. To bylo vyloženě rozhodnutí po dohodě s námi. Nechceme jít do rizika, aby se něco stalo jemu i nám.
Jablonec dostal osm žlutých karet. Pokud na vás příště bude hrát tým s takovou taktikou, dá se tomu předejít?
My se můžeme bavit o druhé části prvního poločasu. Když někoho obejdete a on vás zastaví faulem, tomu se dá těžko předcházet. Asi bych nebyl spokojen, kdybychom se nepokoušeli o to jít do útočné fáze. Mně spíš vadilo, že jsme v druhé části první půle nehráli takový fotbal, abychom je dostali do složitějších situací. Mrzelo mě, že jsme nehráli fotbal, ale nakopávali a dovolili Jablonci, aby náš tlak otupil. Nám to pak trvalo delší dobu, než jsme se do toho znovu dostali.
Trenér Rada si stěžoval, že karet bylo moc a že by na hřišti vydržel minutu. Co na to říkáte?
Myslím, že v době, kdy hrál trenér Rada, byl fotbal trochu jiný. Co se týká karet, pokud někdo někoho drží a ten nemůže jít do útočné fáze, tak to žlutá karta je. Nedokážu posoudit, jestli byly posouzeny všechny karty správně. Pravidla jsou jasně daná. Pokud se někdo proviní, tak karty prostě jsou.
Co z vašeho pohledu udělali hráči špatně při zahrávání rohu nakrátko?
Měli jsme sedm rohových kopů a nakrátko jsme zahrávali jeden nebo dva. Bohužel jsme v kombinaci zahrávali určitou věc, která bohužel nevyšla. Máte pravdu, že ten roh se nám nepodařil a zahráli jsme to špatně.
Čeká vás pohár, jedete do Zlína, pak Rangers a derby. Co je potřeba udělat s týmem?
V Kodani jsme uhrají výsledek, po kterém se vám třeba nelíbil výkon. Za disciplínu jsme možná nějakou pochvalu dostat mohli. Nepustili jsme Brøndby do žádné gólové příležitosti. My jsme měli možná tři nebo čtyři. Nemyslím si, že to bylo úplně špatně. S Plzní jsme sehráli zápas, který měl dost vysoké měřítko a my jsme toho byli také součástí. Bohužel jsme to nezvládli v defenzivě. Plzeň nás potrestala a byla v ofenzivě lepší. Mě spíš mrzí dnešní výsledek. Nemyslím si, že by to byl velký propad. Remizovat doma ale není nic příjemného.
Myslíte si, že se projevila únava?
Já se nechci vymlouvat na únavu. Program je naplněný, Jablonec ho ale má taky. O únavě vůbec nechci mluvit. Cestování bude a zápasy naskakují další. Nás je dostatek a určitě to nebudu přisuzovat únavě.
Před rokem, kdy jste tu ještě nebyl, Sparta po reprezentační přestávce ztratila v Plzni a začalo to utíkat. Jak důležité podle vás je zastavit ztráty?
Já si nemyslím, že bychom měli problém, co se týká nás. Odjelo nám ale asi 11 hráčů a 14 dní jsme je neviděli. Nechci říkat, že by neměli reprezentovat a že to budu svádět na reprezentační pauzu. Byl bych hrozně nerad, kdyby se to takhle psalo. Určitě se na to nevymlouvám. Že to je stejné jako v minulosti, to je na zamyšlenou. Já jsem tady nebyl, nevím, jak to přesně bylo. My jsme měli dneska vyhrát, kdybychom vyhráli, tak se na to ani neptáte.
Nevidíte tedy větší výkonnostní rozdíl mezi Spartou před reprepauzou a po ní?
Kvalita soupeřů je trochu jiná. To si musíme přiznat. Od některých hráčů určitě čekáme víc. V ofenzivě kromě Adama Hložka, který splňuje veškeré parametry, které chceme, by nám zbývající hráči měli víc pomoct. Karlsson a Karabec, kteří třeba v minulých zápasech taky nebyli v optimální formě, nám pomohli. Asi to budeme točit víc a dostávat do hry víc hráčů. Budeme se muset zamyslet nad minutáži, jak to točit, aby hráči byli v neustálém tempu a někoho jsme naopak nepřetěžovali. To je na zamyšlenou.
Haraslín byl velice výrazný prvních dvacet minut. Může se ještě zlepšovat?
My tomu věříme. Proto přišel do Sparty. Je tady velice krátkou dobu. Naskočil do toho rychle a my jsme rádi, že to tak je. V některých zápasech ukázal své přednosti. Doufám, že čím déle tady bude, tím víc nám bude pomáhat.
Jak se vám líbí v posledních dvou zápasech výkon stoperské dvojice Čelůstka – Hancko?
Myslím, že jsou pevnější než v zápasech, které jsme odehráli před tím.

Další novinky