Ligová fotbalová asociaceChance Liga
RozhovoryMuži A

Máme skvělý týden

Trenér Sparty Pavel Vrba po výhře ve 300. derby

Sdílet

Sparta pod vedením trenéra Pavla Vrby vyhrála jubilejní 300. derby a zároveň utnula dlouhou sérii bez vítězství nad Slavií.

VRBA | Máme skvělý týden

Trenére, je to pro vás největší vítězství v pozici trenéra Sparty?
Je to důležitá výhra. Nemyslím si, že největší. Určitě si vážím i dalších zápasů, které jsme vyhráli. Samozřejmě, vyhrát nad Slavií je pro všechny zajímavější. Já si cením všech vítězství, které ve Spartě mám. Jsem rád, že se nám to dneska podařilo. Navázali jsme na vítězství nad Rangers, teď jsme porazili Slavii. Pro nás bylo strašně důležité zvládnout tenhle týden a jsem strašně rád za to, jak jsme to zvládli.
Nasadil jste stejnou sestavu jako ve čtvrtek. Byly i pokyny stejné?
Je pravda, že jsem upozorňoval hráče, že to bude podobný zápas jako s Rangers. Ti také byli silní na míči. Taky mají skvěle fotbalisty jako Slavia. My jsme čekali na příležitost, která přišla. Dali jsme gól a také průběh byl podobný. I s Rangers i se Slavií jsme si vytvořili další šance. Bohužel jsme je neproměnili, a proto byl výsledek až do konce utkání hodně dramatický. Myslím si, že jsme to v závěru uhráli velice kvalitně a zkušeně. Myslím si, že jsme zaslouženě vyhráli 1:0.
Nebylo to v druhém poločasu z vašeho pohledu někdy moc na efekt?
Souhlasím. I ve čtvrtek jsme měli situace, kdy jsme mohli vítězství pojistit. Bohužel jsme to nedohráli. Situace byly podobné. Škoda, že jsme to nepotvrdili jak ve čtvrtek, tak teď. Určitě by závěr byl klidnější. O to víc si cením té nuly a toho, že jsme zápasy odehráli v defenzivě velice zodpovědně. Myslím si, že jsme pracovali na výsledek, který jsme potřebovali uhrát a ten jsme uhráli.
Velký zápas odehrál Haraslín, který se výrazně podílel na výhře. Ukázal, že má na to být jedním z klíčových hráčů Sparty?
My jsme v přestupním termínu hledali hráče, kteří nám hlavně z křídel pomohou rychlostně a ve věcech, které chceme hrát. Myslím si, že Pešek i Lukáš potvrzují naší správnou volbu. Když budou dávat ještě víc gólů, tak to bude úplně fantastické. Výběr byl správný a myslím si, že tudy vede cesta, jak uspět nejen v české lize, ale pak i v zahraničních soutěžích. Mám zkušenost, že pokud máte tyhle hráče, potom můžete uspět. Dneska jsou mužstva v Evropě a top mančafty hodně dobře organizované a bez rychlosti je to hodně složité.
Co jste říkal hráčům v poločase? Měli jste to dobře rozehrané, ale tyhle stavy bývají ošidné?
Já jsem jim říkal: Kluci, máte to dobře rozehrané, hrajete dobře, je to ošidné. Zvládněte to, určitě na to máte.
Je to pro vás cenný skalp ve smyslu, že vy jste ten, kdo ukončil po té dlouhé době čekání Sparty na výhru v derby?
Strašně si toho cením. Je to jediný mančaft, který nás na jaře dvakrát porazil, v lize a v poháru. Slavia byla v těch zápasech jednoznačné lepší. My jsme tahali za kratší konec, o to víc si cením vítězství a toho, že se držíme nahoře v tabulce. Chceme bojovat o nevyšší příčky. Kdybychom to nezvládli, propast by byla výrazně větší a bylo by to mnohem složitější. Z mého pohledu to bylo hodně důležité utkání na vývoj v tabulce. Myslím si, že i na vývoj našeho mužstva, na sebevědomí a všechno. Myslím si, že nás všichni budou muset začít brát vážně.
Nemrzí vás, že je repre pauza? Nebo vás to těší, že se uzdraví hráči?
Když jsem po zápase seděl v kanceláři, říkal jsem kolegům, že bude reprepauza a když si vzpomenu na to, jak jsme se rozjížděli posledně po reprepauze, tak to nebylo vůbec příjemné. Trochu se toho obávám. Tuším, že deset hráčů odjede plnit si povinnosti. Určitě to zasahuje do mužstva a do spolupráce před dalšími zápasy, které nás čekají. Věřím, že hráči přijedou s tak dobrou náladou jako na sraz odjíždí a že navážeme na to, jak jsme ten týden ukončili.
Jaká je podle vás nyní situace v tabulce? Nezapomíná se trochu na Plzeň?
Já jsem určitě neřekl, že s Plzní nepočítám. Teď je nahoře a všichni víme, že na ni máme ztrátu. Na druhou stranu už máme zápas se Slavii za sebou. Určitě někdo z nich zase ztratí. Z tohoto pohledu je to pro nás výhodné. Když se díváte na tabulku, ta se zajímavě rozděluje už teď na nějaké tři skupiny. Prvních pět mančaftů bude pravděpodobně bojovat o první místo. Na jaře je spousta zápasů. My chceme mít co nejvýhodnější postavení, abychom v nadstavbě se soupeři, pokud možno, hráli doma a měli výhodu domácího prostředí, které je hodně důležité. Věřím tomu, že budeme mít takové postavení, abychom hráli co nejvíc zápasů doma, a ještě se soupeři, kteří budou s námi hrát o nejvyšší příčky.

Další novinky