Ligová fotbalová asociaceChance Liga
RozhovoryMuži A

Je důležité, že držíme kontakt s čelem ligy

Trenér Sparty Pavel Vrba po výhře nad Libercem

Sdílet

Trenér Sparty Pavel Vrba hodnotil pro Sparta TV i na tiskové konferenci vítězné výroční utkání. Podívejte se na video, nebo si přečtěte přepis tiskové konference po duelu s Libercem.

VRBA | Je důležité, že jsme v kontaktu s čelem ligy

Trenére, jsou tři body pro vás to hlavní v kontextu celého týdne?
Samozřejmě, že po dvou nevydařených zápasech, ať už v lize na Slovácku nebo na Rangers, kdy jsme prohráli a nevstřelili branku, pro nás utkání bylo strašně důležité. I vzhledem k tomu, jak vypadá tabulka. My se chceme držet mužstev, která jsou před námi a být na dostřel. Jsem rád, že se nám podařilo vyhrát, získali jsme tři body a nic neztratili.
Jak těžké bylo vybírat gólmany? Holec je tedy nyní gólman číslo jedna?
Spíš je to otázka na trenéry gólmanů. Na ně já hodně dám, ale rozhoduji o tom spolu s nimi i já. My jsme se po sérii, která nám nevyšla, rozhodli o změnu i na tomto postu. Holec nás podržel za stavu 2:1, kdy šel soupeř na něj sám a on to chytil. Není důvod něco měnit. Holec ve dvou zápasech nezklamal a za stavu 2:1 nás podržel.
Měli jste povedený vstup, ale pak jste se uspokojili a obraz hry se změnil. Stalo se to poněkolikáté. Čím si myslíte, že to je?
Určitě to není uspokojení. To je nesmysl. Dáme brzo gól a místo, abychom přidali další gól, tak dobýváme val před pokutovým územím. Dopustili jsme, že nám z valu dvakrát vyjeli a jednou dali gól. Zápas se potom vyvíjí v náš neprospěch. Když při převaze, kterou jsme měli, někdo vyrovná na 1:1, je to pro nás určitě nepříjemné. Trpělivostí jsme ale zápas dohráli tak, jak jsme ho dohráli. Pomohla nám standardní situace. Jsou to věci, které jsou pro nás v dnešní době hodně důležité.
Měsíc zpátky jste nedostávali góly. Teď jich dostáváte dost. Je to pro vás varovný signál?
Když se podíváte, kolikrát vystřelili na bránu. Čtyřikrát? Jen tři situace byly gólové. My jsme měli mnohem víc situací. Dali jsme jen dva góly, ale měli jsme spoustu situací. Bohužel jsme finální fázi nedohráli. Měli jsme tam stejnou situaci, z které dal Liberec gól. Finální fázi jsme nedohráli tak, jak ji dohrál Liberec. Ve finální fázi nemáme dostatek klidu, to jsou chyby. Nemáme situace pod kontrolou tak, abychom ohrozili bránu. Situací jsme měli dost a na to, abychom zápas zvládli s větším klidem. Ve finální fázi jsme nezachovali takový klid jako soupeř při té situaci. To chyba je.
Pulkrab už poněkolikáté rozhodl. Co na to říkáte?
Možná je to i tím, že Pulkrab je klasický hrotový útočník. Stejně jako u soupeře Rabušic. To jsou hráči, kteří jsou odmala klasičtí hrotoví útočníci. Dokážou pomoct hráčům z druhé vlny v útočné fázi. My sázíme na Hložana, který je spíš zvyklý na brejkové situace. Chce to vyřešit jinak než klasický útočník. V tom je možná rozdíl mezi Pulkrabem, který nám pomáhá  v útočné fázi tak, jak bychom potřebovali.
Sparta v poslední době narozeninové utkání nezvládala. Řešili jste to?
Já se na to neohlížím. Hraju tak, abychom uhráli výsledek, který je pro nás důležitý. Ani teď jsem se nedíval, jak jsme si v minulosti v podobných zápasech vedli. Já se vám přiznám, že jsem nesledoval, jak to je. Nedávno jste také psali, že jsme Slavii v 300. derby porazili po dlouhé době. Já nekoukám na to, kolikátý je to zápas. Já chci každé utkání vyhrát. Důležité je, abychom byli doma úspěšní. Samozřejmě ale chceme být úspěšní i venku. To se nám nedaří tolik, jak bychom chtěli. Když se podíváte na tabulku a vrchní čtyři mužstva, každá ztráta může bolet. Venku ztrácíme body, které nám teď chybí. To je to, co mi vadí. Neřeším, jestli je to třísté utkání.
Necháte si na památku speciální dres?
Já jsem ho zatím nedostal. Nevím, jak bych k němu přišel. Možná ho můžu ukrást nějakému hráči. Nevím, jestli mi ho někdo daruje. Jsem tady ale zatím stále krátkou dobu ve srovnání s jinými trenéry.
Říkal jste, že vás trápí venkovní zápasy. Může být pro vás výhoda, že nebudou fanoušci?
Mě hlavně trápí to, že nebudou fanoušci. Připadá mi nelogické, že očkovaný člověk může chodit do obchodu, do hospody a nemůže přijít na sportovní utkání. I když by prokázal, že je očkovaný. Tomu vůbec nerozumím. Jsou to zvláštní věci. Nejsem ale doktor a někdo, kdo by o tom měl rozhodovat. Připadá mi to ale minimálně zvláštní. Někam nemůžete a na další akce můžete. To ale není moje starost. Já to každopádně jako výhodu neberu. Mně se líbí, když jsou fanoušci na hřišti. Mně vadilo i dnes, že bylo jen tisíc diváků. Mohlo jich tady být mnohem víc. Na Slovácku se mi nelíbil výsledek a to, jak jsme hráli. Atmosféra ale byla skvělá. Já jsem spíš pro to, aby diváci, kteří dělají všechno pro to, aby byli zdraví, na zápas vpuštěni byli.
Adam Karabec dal gól. Splnil vaše představy?
Máme Karabce, kterému je osmnáct let. Hložkovi je devatenáct. Minčevovi je dvacet, Krejčímu dvacet dva. To jsou všechno hráči, kteří kariéru teprve začínají. Věřím tomu, že je zápasy budou posouvat dál a dál. Pokud to budou zvládat tak, jako dneska Karabec, určitě budou dostávat víc příležitostí. Bude záležet na nich, jak to zvládnou. Buďme trpěliví. Myslím si, že Sparta dává nejvíc příležitostí mladým hráčům v Česku.

Další novinky