Ligová fotbalová asociaceChance Liga
RozhovoryMuži A

Když vedeme, soupeř musí být aktivnější. To nám vyhovuje

Trenér Sparty Pavel Vrba po výhře 5:1 nad Bohemkou

Sdílet

Výhru 5:1 nad Bohemkou hodnotil trenér Sparty Pavel Vrba. Přečtěte si, co říkal na poslední výkony Matěje Pulkraba nebo na domácí ligovou bilanci v roce 2021. Také se můžete podívat na pozápasový rozhovor pro Sparta TV.

VRBA | Bilance v domácím prostředí? Velké plus

Trenére, v posledních zápasech jste nebyl spokojen s ofenzivou. Co bylo dneska jinak?
V prvním poločase jsme dominovali a zápas jsme víceméně rozhodli. Mohli jsme být ve druhém poločase trochu klidnější na míči a gólů mohlo být ještě víc.
Oceňujete, že tempo se ani v druhém poločase nesnížilo?
Hlavně si myslím, že zápas hodně ovlivnil první poločas, který o zápase rozhodl. Je výhoda, že když vedete dva nebo tři nula, soupeř musí být aktivnější. Vytváří víc prostoru pro naše ofenzivní choutky. Možná se vám pak zdálo, že jsme byli aktivnější, ale to bylo i tím, že se soupeř snažil o to samé.
Do slušné formy se dostal Pulkrab. Čeho si na něm nejvíc ceníte?
Je pravda, že v minulých zápasech dostával spíš příležitost na posledních třicet minut a vždycky dal gól. Dneska vydržel 60 minut v tempu a pak jsme ho střídali. Z mého pohledu je dobře, že si formu přinesl i do začátku utkání a pomohl nám třemi góly v prvním poločase. Jsem rád, že góly dával. Na druhou stranu také oceňujI spolupráci naších hráčů s ním. Vytvořili mu situace, někdy složitější, jindy hodně jednoduché. Ale Phulky byl v prostorech, kde měl být a dal tři góly. Ocenil bych ale, že spoluhráči mu situace připravovali. V kombinaci jsme byli dneska silnější a hroťák měl víc prostoru.
Vycházeli jste z toho, že v posledních dvou sezonách hostoval v Bohemce?
Trochu jsme s tím kalkulovali. Hrál proti mužstvu, kde pracoval a kde ho velice dobře znají. Říkali jsme si, že se bude chtít ukázat. To se taky stalo.
Poprvé od Teplic jste vrátil do základu Bořka Dočkala. Jak jste byl s jeho výkonem spokojen? Jaká je jeho budoucnost?
Na to, že teď hrál méně nebo vůbec, zápas zvládl velice dobře. Co se týká jeho budoucnosti, je to otázka na sportovního ředitele a vedení klubu. Pokud se budou ptát mě, je to spíš otázka na únor nebo březen. Uvidíme po zimní přípravě, v jaké bude formě. Cením si ho, protože je v kabině hodně důležitý. I dnes ukázal, že to je pan fotbalista.
Kdyby padla otázka na Matěje Pulkraba, co byste sportovnímu řediteli řekl?
To samé. Pulkrab je samozřejmě mladší. Je v situaci, že si pozici za poslední měsíc a půl hodně zajímavě připravil.
Pulkrab byl dlouho na hraně kádru. Změnil podle vás něco?
Přiznám se vám, že nedokážu úplně posoudit, co se stalo za poslední tři roky. Když se budete ptát na poslední období se mnou, je to hráč, který vždycky, když přijde, mužstvu pomůže. Má i své limity a hranice. Musí zapracovat na určitých věcech, které dokáže zlepšovat. V koncovce je výjimečný. Má vlastnost dávat góly, a proto je pro nás cenný.
Adam Hložek byl v minulé sezoně nejlepší střelec ligy. Teď je naopak nejlepší nahrávač v lize. Vnímáte jeho přerod?
Přišel jsem v únoru. Před tím nastupoval spíš na pozici číslo devět, což je hrotový útočník. Teď ukazuje, jak je silný v nahrávkách, protože zrychluje hru a vytváří situace pro své spoluhráče. V tom potvrdil svou výjimečnost. Jestliže minulou sezonu potvrzoval svou výjimečnost střelecky, v podzimní části potvrzuje výjimečnost ve spolupráci se spoluhráči. Je nejlepší nahrávač ligy, a to ukazuje jeho kvality.
Udrželi jste si doma ligovou neporazitelnost. Čím si to vysvětlujete?
Je to ovlivněno tím, že soupeři se na Spartě chovají jinak než v domácím prostředí. Dokážeme toho využít. Samozřejmě nás mrzí, že u toho nejsou fanoušci. Síla by byla ještě větší. To nám trochu chybí. Co se týká venkovních zápasů, možná je to tím, že chceme hrát fotbal. I venku se snažíme hrát otevřený fotbal. Možná na to doplácíme. Soupeři jsou v domácích prostředích jiní a mnohem aktivnější. My někdy doplácíme na to, že chceme stále dominovat.

Další novinky