Ligová fotbalová asociaceChance Liga

Vstupenky na odvetu s Shamrock Rovers jsou stále k dispozici na Enigoo.

RozhovoryMuži A

Jsme v kontaktu s nejlepšími mužstvy

Trenér Sparty Pavel Vrba po konci podzimní části

Sdílet

Trenér Sparty Pavel Vrba hodnotil poslední utkání roku 2021, které Sparta vyhrála nad Hradcem Králové 1:0. Podívejte se na rozhovor pro naši kameru nebo si přečtěte, co zaznělo v tiskovém centru.

VRBA | Jsme v kontaktu s nejlepšími mužstvy

Trenére, jak důležité je vítězství v kontextu toho, že jste se udrželi špičky a vyhráli před zimní přípravou čtyřikrát v řadě?
Samozřejmě, že když jsme viděli výsledky před naším zápasem, je pro nás vítězství velmi důležité. Uhráli jsme 45 bodů, což v minulosti po 19 kolech stačilo možná i na první místo. Tentokrát je liga rozjetá tak, že jsou tři mužstva, která dominují a uhrávají hodně bodů. Pro nás jsou zápasy složitější o to, že jakékoliv klopýtnutí už by bylo hodně bolestivé. O to víc jsem rád, že jsme zápas vyhráli a udrželi se v kontaktu s nejlepšími mužstvy před námi. Měli jsme to tady strašně těžké. Uznávám, že Hradec byl velice dobře připraven. Byl důsledný, organizovaný. Pro nás hodně těžký soupeř.
Nečekal jste, že se prosadíte dřív?
Asi jsme dominovali v držení míče, přihrávkách a podobných statistikách. Do gólových příležitostí jsme se ale nedostávali. Měli jsme dvě střely v prvním poločase, finální fáze ale nebyla taková, jak jsme si představovali. Bylo to ale zapříčiněno tím, že Hradec hrál organizovaně a my jsme to měli hodně těžké. Prostory dobře vykrývali a my jsme se nemohli prosadit tak, jak bychom si představovali.
Vypadli vám dva obránci ze čtyř. Jak to s nimi vypadá?
Panák má lehký otřes mozku. Je to věc týdenní, ne dlouhodobá. Určitě začne přípravu. To není dlouhodobý problém. U Hancka počítáme s tím, že absolvuje ještě vyšetření. Pokud by byly nějaké komplikace, muselo by se na tom pracovat, aby byl na začátku ledna k dispozici. Momentálně bere antibiotika. Doufejme, že to zabere, a i on bude v lednu k dispozici. Není to tak, že by měl někdo urvané vazy nebo zlomenou nohu. Myslím si, že při vzorném přístupu hráčů by měli být dispozici na začátku nebo v polovině ledna.
Jak zvládli podle vás zápas Vitík a Polidar?
Vitík hrál velice dobře. Ukázal, že v něm Sparta má velmi zajímavého mladého stopera, který dokáže podobně těžké zápasy zvládnout. U Poliho bylo vidět, že herní vytíženost nebyla v poslední době velká. Nestřídali jsme ho kvůli výkonu nebo že by neplnil úkoly, ale kvůli tomu, že jsme se obávali, aby nedostal duhou žlutou kartu a nehráli jsme o deseti.
Adam Hložek rozhodl sólem. Ukázal svou výjimečnost?
V minulých zápasech měl větší podporu ofenzivních hráčů. V posledním zápase na tři góly nahrál. Nabídka byla výrazně větší a lepší. Adam měl také víc možností ve finální fázi. Hráli jsme doma a tím pádem byla aktivita našich hráčů výrazně vyšší než v dnešním zápase. Dneska to vzal na sebe, uhrál to skvěle a ukazuje, že to je hráč evropských parametrů. Alespoň podle mě.
Jak jste spokojený s podzimní částí sezony?
Chtěli jsme postoupit ze skupiny Evropské ligy. Na druhou stranu jsme postoupili do jarních bojů evropských pohárů. Máme soupeře, s kterým bychom si to rádi rozdali o další postup. I když víme, že Partizan je top mužstvo Srbska. Pro nás to nebude jednoduchý zápas, jsme ale v jarní fázi, což je dobře. Za to jsem spokojen. Uhráli jsme 45 bodů a jsme třetí po 19 kolech. Nedokážu to posoudit přesně, ale myslím si, že být po 19 kolech se 45 body třetí, to se možná nestalo hodně dlouho. Ukazuje se, že liga se rozděluje na čtyři až pět silných mužstev, která budou sbírat víc bodů, než jsme byli v minulosti zvyklí. Musíme být se 45 body spokojeni i nespokojeni. Mohli jsme mít třeba o čtyři body víc, některé remízy jsme měli zvládnout lépe. 45 bodů není málo, ale Plzeň i Slavia uhráli bodů uhráli. Musíme jim pogratulovat a doufat, že jich zase na jaře uhrajeme víc my.
Dovedete si představit, že by Hložek v zimě odešel?
Můj názor na to samozřejmě znáte. Kdyby Adam Hložek odešel, asi by to pro nás nebylo úplně optimální. Na druhou stranu, určitě se to v dohledné době stane. Hledáme hráče, kteří by ho v budoucnu mohli nahradit. Sparta určitě nespí a děla kroky, aby byla připravena na odchod Adama Hložka. Nevím, jestli to bude teď, za půl roku, za rok. Nejsem jeho manažer, sportovní ředitel ani majitel. Jsem pouze trenér.
Jak je na tom Casper Højer?
Měl by být do přípravy k dispozici.

Další novinky