Ligová fotbalová asociaceChance Liga
RozhovoryMuži A

Hráči ukázali, že má Sparta kvalitní kádr

Trenér Sparty Pavel Vrba výhře v 301. derby

Sdílet

Sparta vyhrála 301. derby v Edenu 2:0 a postoupila do semifinále MOL Cupu. Vítězné utkání proti Slavii hodnotil trenér Pavel Vrba. Podívejte se na rozhovor pro Sparta TV a přečtěte si přepis tiskové konference.

VRBA | Byli jsme důslednější a přesnější

Co jste s týmem udělal, že byl výkon diametrálně odlišný od toho v Českých Budějovicích?
Slavia hrála úplně jinak než Budějovice. Chtěla hrát fotbal, zápas měl svoji atmosféru i kvalitu. Slavia chtěla hrát ofenzivní fotbal, a to je i pro diváka mnohem koukatelnější. Budějovice nás velice organizovaně bránily, nedostávali jsme se do tak dobrých situací jako dneska. Je to dané způsobem hry soupeře. Budějovice byly disciplinovanější a organizovanější, Slavia chtěla hrát fotbal. Asi i pro diváka to bylo zajímavější.
Udělal jste několik změn v sestavě. Na první pohled to vypadalo, že MOL Cup odsouváte na vedlejší kolej. Bylo to tak, nebo jste věřil v postup i takhle?
Kdyby tomu týmu nevěřil, nepostavím ho. Samozřejmě jsem mu věřil.
Jak jste byl spokojen s výkonem Martina Suchomela, který hrál poprvé soutěžní zápas za A-tým?
Já si myslím, že Suchomel zápas zvládl velice dobře. Hodili jsme ho do řeky a měl to hrozně složité. Poprvé hrál tak těžké utkání. Střídali jsme ho proto, že dostal žlutou kartu a báli jsme se, aby neudělal nějakou situaci v druhém poločase. Nechtěli jsme hrát v deseti. Výkon určitě snese měřítka, hrál velice dobře.
Z týmu šla úplně jiná energie než o víkendu. Měl jste k hráčům důraznější proslov?
Já jsem hráčům pouze ukazoval video a vysvětloval jsem jim situace, které se nám v Budějovicích nedařily. Že bych měl důraznější proslov, to ani ne. Samozřejmě jsme z výkonu v Budějovicích nadšení nebyli. Jsem rád, že jsme po těch čtyřech dnech odehráli takové utkání jako dnes.
Co může s týmem udělat takové vítězství na půdě mistra v kontextu toho, co vás ještě čeká?
Já už jsem to říkal v šatně. Jsou to takové krůčky. Musíme zápasů s takovou kvalitou odehrát víc a pak můžeme říkat, že jsme někde, kde bychom chtěli být. Zatím jsou to pouze jednotlivé zápasy. My je musíme opakovat. Když je budeme opakovat, může to být hodně zajímavé.
Měli jste minimálně tři stoprocentní šance. Neměl jste obavu, aby se vám to nevymstilo?
Mě hlavně těší, že jsme se dostali se Slavií do tolika šancí. Viděl jsem jejich poslední zápasy. Doma s Karvinou, kterou dusili, měli spoustu šancí a neproměnili. Karviná měla dvě situace a potrestala je. Baník v přípravě přijel hrát otevřenou partii, Slavia byla jednoznačně lepší a po poločase vela 4:0.  Z mého pohledu jsme zápas odehráli velice dobře. Nedovolili jsme Slavii to, co třeba Baník v prvním poločase. Výsledek je naprosto zasloužený.
Zase se ukázali jiní hráči. Je pro vás složitější hledat ideální sestavu?
Sparta má doopravdy velmi široký kádr s kvalitními hráči. Jsem rád, že i hráči, kteří nedostali příležitost v prvním zápase, ukázali, že Sparta má kvalitní kádr. Víme, že se na ně můžeme spolehnout v bojích, které nás na jaře čekají.
Jak vnímáte rivalitu mezi Spartou a Slavií, která v poslední době může hovořit pro vás?
My si vážíme každého vítězství nad Slavii. Za poslední období odehrála spoustu skvělých zápasů v české lize i v evropských pohárech. Vyhrát s tak kvalitním soupeřem je pro nás hodně povzbuzující. Přesvědčili jsme se, že s takovým mužstvem můžeme hrát hodně zajímavý zápas. Slavia nám to neusnadnila a hrála velice dobře. My jsme ale byli lepší a zaslouženě vyhráli.

Další novinky