Ligová fotbalová asociaceChance Liga
NovinkyMuži A

60 minut jsme hráli špatně

Trenér Sparty Pavel Vrba po remíze s Plzní

Sdílet

Sparta v závěru dohnala dvougólovou ztrátu a remizovala s Plzní 2:2. Zápas hodnotil pro Sparta TV a na tiskové konferenci trenér Pavel Vrba.

VRBA | 60 minut jsme hráli špatně

Trenére, máte bod. Výkonem jste ale napodobili spíš Budějovice než Slavii. Jaké jsou z vašeho pohledu příčiny?
Příčiny jsou podobné. Budějovice i Plzeň hrály velice zodpovědně dozadu. My jsme v útočné fázi byli prvních šedesát minut velmi pomalí. Nedokázali jsme dobře organizovanou obranu překonat. To bylo špatně. Naštěstí se nám podařila střídání. Hráči, kteří tam přišli, nám hodně pomohli. I když se přiznávám, že se štěstím. Za stavu 0:2 mohla Plzeň výsledek potvrdit a asi bychom bod neměli. Podařilo se nám alespoň remizovat. Posledních 30 minut se ukázalo, že dokážeme hrát i jiný fotbal než prvních 60 minut.
Často se říká, že vítězná sestava se nemění. Vy jste změny udělal. Byla to chyba?
Krejčího změna byla vynucená. Hancko nehrál pohárové utkání, protože byl zraněný a uzdravil se. Co se týká Vitíka a Panáka, věřili jsme, že budeme dobývat obranný blok. Rozhodli jsme se pro Panáka, protože jsme si mysleli, že bude v rozehrávce lepší.
Jedna věc jsou jména, ale neshodili jste si momentum po derby? Tým vypadal bez drajvu a energie.
Ano, hráli jsme špatně.
O čem to po třech jarních zápasech vypovídá?
To se uvidí v budoucnu.
Jak jste vnímal to, že kdyby se nepodařilo vyrovnat, rozdíl bude už sedmibodový?
To máte pravdu, kdybychom to neuhráli, byli bychom v situaci, která by byla hodně složitá. Rozdíl je čtyři body. Je před námi ještě hodně utkání. Doufejme, že v nadstavbě to bude i o tom, že se bude ztrácet víc bodů. Není to ideální, ale je před námi ještě hodně zápasů.
Jak moc vás štve, že musíte sestavu hodně měnit kvůli zraněním? Například LK37 kvůli tomu chyběl.
Je to komplikace. Láďa Krejčí patří ke klíčovým hráčům. Asi to mělo vliv na hru středové řady. Až s příchodem Bořka Dočkala se to zrychlilo. Dával tam dlouhé balony, které má v popisu práce Láďa Krejčí. Mezihru jsme měli velice složitou a komplikovanou. Ani jsme se nedostali do žádné příležitosti. Až s příchodem Bořka se hra zrychlila. I standardní situace byly mnohem lepší. Z toho možná vyšlo to, že jsme bod urvali.
Jak dlouho odhadujete Krejčího absenci?
Možná, kdybychom šli do velkého rizika, dali bychom ho na dnešní zápas do kupy. Vzhledem k tomu, že nás čeká těžká série zápasů, nemohli jsme jít do takového rizika, abychom Láďu nezavřeli na dva měsíce. Tentokrát jsme šli do situace, kdy chceme, aby se Láďa uzdravil. Je možné, že už ve čtvrtek bude k dispozici.
Má to něco společného s jeho problémy na podzim?
Nemá.
Oba góly jste dostali po rohu. Jak hodnotíte bránění standardek?
Samozřejmě jsme hráče upozorňovali, že Plzeň má při standardních situacích dva tři klíčové hráče. Ty měli za úkol hlídat někteří naši hráči, bohužel to neuhlídali. Když se podívám, jak vznikla druhá standardka, ta vůbec neměla vzniknout. To jsme si zavinili nesmyslně úplně sami. Je v tom spousta věcí. Chorý je silný a dokáže využít svojí výšky a váhy. My jsme si s tím neporadili. I některé standardky, které jsme jim vytvořili, byly zbytečné.
Co vám zápas ukázal směrem k Partizanu?
Poslední dva zápasy byly úplně rozdílné. Se Slavií jsme hráli zodpovědně zezadu a hráli velice dobře. S Plzní bylo vidět, že když dobýváme dobře organizovanou obranu, máme s tím problém. Možná nám to ukázalo, že budeme muset změnit rozestavení. V prvních šedesáti minutách jsme měli málo hráčů v ofenzivě. Příchodem Čvančiho a Hložana do podhrotu jsme to výrazně změnili. Určitě nám to ukázalo, jak hrát v některých situacích.

Další novinky