Ligová fotbalová asociaceChance Liga
NovinkyMuži A

Pro postup uděláme všechno

Asistent trenéra Zdeněk Bečka před MOL Cupem s Jabloncem

Sdílet

Sparta má za sebou náročné dny. Ve čtvrtek byla vyřazena z Konferenční ligy, následně vybojovala vítězství nad Zlínem. Nyní už ale vyhlíží semifinále MOL Cupu s Jabloncem. To ji čeká už ve středu od 18:00. Vstupenky jsou stále k dispozici. Před utkáním jsme mluvili s asistentem trenéra Zdeňkem Bečkou.
Trenére, jaká panuje v týmu nálada po nedělní výhře nad Zlínem?
Každé vítězství naleje trochu optimismu do mužstva. Lépe se trénuje a pracuje. Únava z utkání se rychleji odbourává. Všechno je to o hlavě. Když se vyhraje, jde to jednodušeji.
Sparta zápas dovedla do vítězného konce, ale herně to nebylo nejlepší. Jste rádi, že tým dokázal vybojovat tři body, nebo jste byli kritičtí k tomu, že vítězství mělo být přesvědčivější?
My jsme si samozřejmě dobře vědomí, že to nebylo to pravé ořechové. K tomu, co bychom si představovali to mělo daleko. Na druhou stranu je velmi dobře, že jsme utkání zvládli a vyhráli. Potřebovali jsme po těch dvou prohrách s Partizanem Bělehrad zvítězit, aby mužstvo dostalo nový impulz. Aby hráči sami sebe znovu přesvědčili, že fotbal hrát umějí a že umějí vyhrávat. Z tohoto pohledu je to velice cenné vítězství. Věřím tomu, že nás to nakopne do dalších zápasů.
Zmínil jste ty dvě prohry s Partizanem. Jak náročné je najít balanc mezi tím udržet dobrou atmosféru v týmu a upozorňovat na chyby, které se třeba opakují?
Jednoduché to samozřejmě není. Zklamání po Partizanu bylo veliké. Zklamaní jsme byli už po prvním zápase. Nedokázali jsme vstřelit branku a prohráli jsme. Ale jeli jsme do Bělehradu s tím, že chceme dvojutkání otočit, chceme se poprat o postup, a nakonec projít do dalšího kola. Bohužel se to nepovedlo. I díky tomu, že jsme prvních dvacet minut nehráli dobře. De facto jsme nechali Bělehrad zápas rozhodnout. Pak už se to těžko dohánělo. Náladu v týmu musí udělat všichni, trenéři, hráči, celý realizák. Všichni jsou součástí týmu. Nemyslím si, že by nálada byla špatná, ale prostě se to na vás podepíše.
Čeká nás Jablonec. Jaký je to podle vás soupeř?
Velice nebezpečný. I když teď vidíme, že v tabulce na tom nejsou nejlíp a hrají ve spodních patrech tabulky. Na druhou stranu, když si vezmete v Jablonci jméno po jménu, tak to jsou všichni výborní fotbalisté. Jablonci sice odešly tři čtyři opory v zimní přestávce, ale vhodně se doplnili. I díky trenéru Radovi to je velice dobré mužstvo.
Prakticky před rokem byla Sparta ve stejné situaci. Nejprve Jablonec doma v poháru, o týden později venku v lize. Vzpomněli jste si na to?
Musím přiznat, že jsem na to myslel po cestě na trénink, že je to stejně jako loni. Akorát bych byl rád, kdyby to dopadlo lépe než loni. V poháru jsme postoupili, ale v lize tam pak prohráli. Byl bych rád, abychom oba zápasy zvládli.
Vzhledem k ligové tabulce je to pro Jablonec nejspíš jediná cesta do evropských pohárů. Čekáte spíš otevřený fotbal, nebo taktičtější bitvu?
Jablonec sem přijede hlavně s cílem postoupit. Jak jste řekl, pro Jablonec je v současnosti jedinou cestou do evropských pohárů MOL Cup. My ale chceme pohár také vyhrát. Narazí na sebe dvě mužstva, která chtějí postoupit. Věřím tomu, že my budeme šťastnější a lepší.
V dresu Jablonce se na Letnou vrátí dlouholetý sparťan Václav Kadlec. Jak velkou roli podle vás může sehrát?
Venca je výborný fotbalista. To všichni vědí. Měl pauzu, dostává se do fotbalu zpátky. Sám za sebe jsem rád, že se mu povedlo dostat se zpátky a že zase hraje. Věřím ale tomu, že si s ním poradíme, dokážeme eliminovat jeho fotbalové umění a postoupíme my.
Už neplatí omezení kapacity stadionů a Sparta semifinále sehraje doma s výraznější podporou fanoušků. Jak důležité pro vás je, že se může Letná znovu zaplnit?
Je to pro nás velmi dobré. Postihlo nás to i v Konferenční lize s Bělehradem. Bylo vidět, že vyprodaná Letná by pro nás byla mnohem lepší než tisíc lidí. Fanoušci nám i tak pomohli, ale na Partizanu jsme se mohli přesvědčit, jaké to je, když mužstvo domácí diváci ženou. I teď při zápase se Zlínem jsme byli moc rádi za podporu fanoušků. Patří jim velký dík. Byl bych rád, aby to tak bylo i ve středu.
Co musíme podle vás změnit ve hře oproti předchozím zápasům?
Musíme být nebezpečnější v ofenzivě. Nevytváříme si tolik brankových příležitostí. Na tréninku na tom pracujeme. Vyhodnocujeme si situace na videu. Věřím tomu, že po Zlínu to bude zase lepší, dáme víc branek a výkon bude koukatelnější. V každém případě je pro nás ale nejdůležitější postup a pro ten uděláme všechno.

Další novinky