Ligová fotbalová asociaceChance Liga
RozhovoryMuži A

Chceme pohár vyhrát

Trenér Sparty Pavel Vrba po postupu do finále MOL Cupu

Sdílet

Trenér Sparty Pavel Vrba hodnotil na tiskové konferenci vítězné semifinále MOL Cupu s Jabloncem. Přečtěte si přepis jeho slov.
Trenére, dvakrát jste se dokázali vrátit a otočit vývoj. Ukázal tým charakter? Může to být zlom jara?
To, že jsme si zápas zkompilovali sami, je první věc, která mě mrzí. Zápas jsme otočili, dostali se na koně a za čtyři minuty jsme zase všechno ztratili. To není úplně optimální. Souhlasím s vámi v tom, že se nám podařilo vylézt z hrobu. To je obrovské povzbuzení. Pro nás je finále poháru hodně důležité. Jsem rád, že se nám to podařilo. Jablonec odehrál dobrou partii a je vidět, že je úplně jiné než teď v tabulce.
V zimě jste říkal, že je pro vás pohár důležitý a že chcete uspět. Je to ještě důležitější v kontextu toho, že by měl nastat posun v evropských pohárech po vyloučení Ruska?
Máte pravdu, že jsme se dozvěděli, že vítěz v poháru by měl mít teoreticky v uvozovkách jednodušší cestu. Znáte ambice Sparty už spousty let. Sparta chce vyhrávat poháry a tituly. Na tom se nic nemění. Uvidíme, jestli se nám nějaký podaří vyhrát. Byl bych rád, kdyby se nám minimálně jeden pohár letos podařilo vyhrát.
Co jste říkal na 11 minut nastavení?
Taky jsem byl překvapený, že se nastavovalo 11 minut. Bylo mi ale řečeno, že se nehrálo 7 minut kvůli VARu. Když k tomu přičtete čtyři minuty, což je normální doba za střídání a ošetřování, tak je to jedenáct minut. Hlavně to ovlivnil VAR, že se sedm minut nehrálo a přičetly se k tomu čtyři minuty za střídání.
Jak jste viděl situaci před druhým gólem Jablonce? Vysvětlil vám někdo, co se dělo?
Pro rozhodčí hodně složitá situace. Jsem zvědavý, jak se k tomu vyjádří komise rozhodčích. Situace byla hodně hraniční. Já ale nejsem rozhodčí. Byla to podle mě hodně sporná situace.
120 minut před derby jste asi nechtěli. Jak složité bude připravit se na zápas?
To je trochu problém. Pro nás je ale výhoda, že jsme měli o den víc než mezi pohárem a ligou. Tři dny a zápas není takový problém jako dva dny a zápas. Hráči teď mají regeneraci, pitný režim a večeři. Důležité je, abychom se dali co nejvíc do kupy. Zítra budou mít volnější den Pozítří už se budeme zase soustředit na to, co nás čeká. Někde jsem četl, že se derby nijak neobáváme. Slavii hodně respektujeme. Je to tým, který je hodně úspěšný, prokazuje to i v pohárových zápasech. Určitě tam ale nepojedeme s tím, že bychom to vzdali. Uděláme všechno pro to, abychom uhráli dobrý výsledek. To na vysvětlenou. Respekt ke Slavii mám obrovský. Kdybychom se ale báli takových zápasů, nemusíme soutěž hrát.
Co říkáte na to, že zápas bude pískat polský rozhodčí?
Že bude pískat mezinárodní sudí, to se při velkých zápasech stává. Není to poprvé. Je to úplně normální. Zažil jsem to v Plzni, když jsme hráli se Spartou. To tehdy pískal španělský rozhodčí. Já se tomu nebráním. Pro všechny je to dobře, že bude nezávislý sudí. Doufám, že všichni jsou nezávislí. Nemám s tím problém.
Jak moc vaše plány, co se týká vytížení hráčů, ovlivnil průběh zápasu?
Zápas pro nás byl straně důležitý. Nemohli jsme si dovolit hráče šetřit. Byl bych rád, kdybychom si mohli dovolit hráče pošetřit, ale nešlo to.
Koho byste si do finále přál víc?
Bude se hrát stoprocentně na soupeřově poli. To mě trochu překvapuje. Dřív se hrálo finále vždycky v Čechách nebo na Moravě. Střídalo se to. Z tohoto pohledu nevím, proč ta změna vznikla. Budeme hrát zápas venku. Na druhou stranu je to pohárové utkání. Jeden zápas o všechno. Zápasy jsou úplně jiné než liga. Nemáme se na co šetřit. Pro nás to možná bude zápas ročníku. To tak je. Koho bych si přál? Tady už si nevybíráte. Když se podíváte do historie finále, spousta i třeba slabších týmů překvapila vyhrála nad silnějším soupeřem. Silnější soupeři naopak potvrzovali v prostředí, které pro ně třeba nebylo optimální. Já to přeju tomu, kdo bude lepší. Pak si to s nimi rozdáme. Respektuju každého soupeře. My ale máme ambice a chceme pohár vyhrát. Je jedno, s kým budeme hrát.
Vypadli vám Panák a Karabec. Jaký je jejich zdravotní stav?
Víte, jak je na tom Pany. Když hraje tři čtyři zápasy během několika dnů, tak je to trochu problém. Uvidíme zítra a pozítří. Doufejme, že se uzdraví a bude stoprocentně fit. U jeho zranění vám ani nejsem schopen říct, kdy bude zdravý. Karabec má nakoplé lýtko. Tam je to otázka hodin nebo pár dnů.

Další novinky