Ligová fotbalová asociaceChance Liga
RozhovoryMuži A

První gól zápas hodně ovlivnil

Trenér Sparty Pavel Vrba po prohře v derby

Sdílet

Sparta prohrála 302. derby v Edenu 0:2. Po dvou vítězných derby v této sezoně tak tentokrát trenér Sparty Pavel Vrba musel hodnotit porážku. Podívejte se na rozhovor pro Sparta TV a přečtěte si přepis tiskové konference.

VRBA | První gól zápas hodně ovlivnil

Trenére, co bylo dneska špatně oproti těm předchozím vyhraným derby?
V takových zápasech rozhoduje první branka a pak to hodně ovlivní utkání. My jsme ji dostali po našem nedůrazu v osobním souboji. Ten nedůraz potom Slavia potrestala. Začalo to ve středu hřiště. Potom přišla situace, kdy byl aut a následný centr. I když je pravda, že Slavia měla jeden moment, kdy jsme měli štěstí. Podržel nás Holec a následně nastřelili tyčku. Bylo to první varování a asi ne úplně velké. Potom jsme udělali chybu v souboji ve středu hřiště a dostali jsme první gól. Nebyli jsme tak důrazní jako Slavia na začátku utkání. Slavia z toho vycházela a potrestala nás.
Utkání pískali polští rozhodčí. Jak jste s nimi byl spokojený? Po zápase jste mluvil s pomezním. Co jste mu řekl?
Já jsem mu poděkoval, že zápas vedli velice dobře. Nevím, jaký názor máte vy všichni, ale já si myslím že to zvládli velmi dobře.
Jak velká rána pro vás prohra je v boji o první místa?
Máte pravdu, že desetibodová mezera už je velká. Máme zápas k dobru, ale tak to je. Nemyslím si, že tak zkušená mužstva jako jsou Slavia a Plzeň, si nechají takovou mezeru dohnat. Samozřejmě je před námi ještě nadstavba a body může ztrácet kdokoliv. Ztráta pro nás není ale vůbec dobra a dohnat takový počet bodů je hodně složité.
Přišli jste podle vás o šanci na titul?
Neříkám, že jsme přišli o šanci na titul, ale jenom říkám, že dohánět desetibodovou ztrátu proti mužstvu jako je Slavia, je hodně složité.
Jak velkou prioritu má teď pro vás finále poháru?
Dostává se to pro nás do hodně velké priority.
Co budete hráčům vyčítat před prvním gólem?
Když se na to podíváte, situace vznikla už ve středu pole. Po prvním souboji jsme dovolili soupeři, aby vhazoval aut. Mě vadil ten souboj, který předcházel tomu autu.
Překvapilo vás, že ve středu obrany nastoupil Hovorka, nebo jste na to byli připraveni?
Věděli jsme, že Slavia má problémy s hráči na těchto postech. Hovorka není hráč, u kterého by nás mělo překvapit, že nastoupí. Hovorka je zkušený hráč a zvládl to dobře.
Chyběla vám větší údernost v ofenzivě oproti třeba derby v poháru?
Ano. Za stavu 0:0 jsme měli tři brejkové situace, které jsme bohužel nedohráli. Když dáte první gól, tak máte výhodu. V poháru to tak bylo, tam to pro nás byla obrovská výhoda. Dneska tu výhodu získala Slavia a pak hrála zkušeně. Snažili jsme se a za stavu 0:1 měli ještě dvě situace. Těsně před druhým gólem Panák střílel z velkého vápna, bohužel trefil jen prostředek brány. Kdyby to letělo metr bokem, tak to mohl být gól a zápas by se vyvíjel jinak. Na to se ale nehraje. My jsme gól nedali a Slavia nás potom potrestala z druhé brejkové situace, kterou vyřešili tak, jak vyřešili.
Jak si vysvětlujete, že jste zvládli první jarní derby v Edenu a pak se momentum úplně otočilo?
Je rozdíl mezi tím, když tady hrajete pohár, kde se rozhoduje v jediném zápase, kdo vyhraje. My jsme dneska vlastně museli vyhrát. Pro nás prakticky i remíza byla málo. Slavia využila toho, že hrála v domácím prostředí. Ukázala, že je kvalitní mužstvo. Potrestala nás jako první. Tím byl zápas ovlivněný. Narazili jsme na mužstvo, které postoupilo v Evropě mezi posledních šestnáct týmů. Má top formu, patří šest let ke špičce v lize. Chtěli jsme si to rozdat, ale prohráli jsme 0:2. To je realita. Prohospodařili jsme to v jiných zápasech.
Jaký je zdravotní stav Panáka a Hancka?
U Filipa Panáka se obávám, že to bude tak na 10-14 dní. U Hancka si myslím, že to bude spíš nakopnuté. U fotbalistů je to tak, že když je někdo nakopnutý, za dva dny je zdravý. Po vyšetření se může ukázat něco jiného. Říkám vám to, co zatím vím, zítra to může být úplně jinak.

Další novinky