Ligová fotbalová asociaceChance Liga
ReportážeMuži A

Výhra nad Baníkem

Sparta otočila zápas s odvěkým rivalem

Sdílet

Sparta zvládla první zápas po reprezentační přestávce, když na Letné porazila odvěkého rivala – Baník Ostrava. Utkání přitom musela otáčet, což se povedlo ještě v prvním poločase. O góly se postarali Tomáš Wiesner a Adam Hložek.
Před zápasem byl oceněn bývalý kapitán Sparty Karel Poborský, který v týdnu oslavil 50. narozeniny. Trenér Sparty Pavel Vrba poslal od začátku do hry Sáčka, LK37 nebo Tomáše Čvančaru. Zdraví na hrací plochu naopak nepustilo Čelůstku, Laca Krejčího, Panáka a Juliše. Na lavičce už pak byl po zranění připraven jeden z nejlepších střelců týmu Matěj Pulkrab.
Do vedení šli bohužel hosté. V 8. minutě Baník rozehrál roh nakrátko. Fleišman nacentroval do vápna, tam si na balon naskočil Jaroslav Svozil a míč poslal hlavou k levé tyči.
O pět minut později Casper centrem na malé vápno hledal Čvančaru. Toho ale dokázali hostující obránci pokrýt.
Ve 14. minutě měla Sparta obrovskou smůlu. Hložkovu střelu Fleišman tečoval a balon pomalu letěl do branky. Nakonec ale skončil na levé tyči. Čvančara se z brankové čáry pokoušel balon dorazit, jenže znovu trefil jen levou tyč!
O dvě minuty později už se Sparta dočkala. Peškův dlouhý centr Vitík hlavou od brankové čáry skvěle vrátil do ohně. Na malém vápně do míče trkl hlavou Čvančara. Laštůvka jen tak tak míč vytáhl, jenže tam byl Adam Hložek, který další hlavičkou mířil přesně!
Ve 31. minutě po rohovém kopu pálil Kocevoj. Přestřelil ale zařízení. O dvě minutě později po centru z pravé strany pohotově pálil Almási. Milan Heča ale střelu nejlepšího střelce ligy skvělým zákrokem zlikvidoval.
Ve 40. minutě Højerovu ránu z dálky vytáhl hlavou na rok Lischka. Hned z následného rohového kopu se hlavou prosadil jeden z menších hráčů na hřišti – Tomáš Wiesner a Sparta krátce před poločasem otočila.
Po první půli tak Sparta vedla 2:1.
Minutu po přestávce Wiesner skvělým balonem vysunul dopředu Peška, ten se pokoušel obstřelit Laštůvku, jenže to samé udělal také s hostující brankou.
V 55. minutě Højer vypálil ve vápně a jeho tečovaná střela směřovala do nebezpečného prostoru. Jenže nakonec skončila těsně vedle pravé tyče.
O pět minut později už celý stadion už zvedal ruce... Hložek si dobře zasekl míč ve vápně před obráncem a pálil do poloodkryté brány, jenže tam ještě dokázal strčit nohu Fleišman a míč vykopl ven!
V 68. minutě Čvančara upaloval po levém křídle a dostal se až na malé vápno. Tam vyslal střílený pokus, který však nenašel ani tři tyče, ani nikoho v rudém.
Tři minuty před koncem rychlý brejk Sparty zakončovala Højerova přihrávka pod sebe. Po ní ve vápně vypálil Hancko. Jenže jeho střelu chytil Laštůvka.
V nastavení to Hložek zkusil z dálky, bohužel ale přestřelil. Víc už se nestalo, Sparta vyhrála 2:1 a přiblížila se Plzni i Slavii před jejich nedělním soubojem.
V Tipsport tombole 50:50 si výherce odnesl 14 925 Kč. Stejná částka putuje na konto Nadačního fondu ACS.
AC Sparta Praha – FC Baník Ostrava 2:1 (2:1)
Góly: 8. Svozil – 16. Hložek, 41. Wiesner. ŽK: Hancko, Vitík – Ndefe, Kuzmanović, Svozil, Kaloč. Rozhodčí: Klíma – Nádvorník, Antoníček. Diváci: 15205.
Sparta: Heča – Wiesner, Vitík, Hancko, Højer – Pešek (63. Haraslín), Sáček (89. Karabec), LK37, Dočkal (89. Pavelka), Hložek – Čvančara (72. Pulkrab).
Baník: Laštůvka – Ndefe, Svozil, Lischka, Fleišman – Kuzmanović, Buchta (75. Klíma), Tetour, Kaloč (90.+2 Boula), Koncevoj (70. Ekpai) – Almási.

Další novinky